7 tapaa tuhota ihminen - kyyninen realisti muistelee osa II -3. Johdata hänet kiusaukseen

18.03.2021

Professori

Timo Airaksinen

Otsikko kokonaisuudessaan kuuluu tietysti näin: Johdata hänet kiusaukseen äläkä päästä häntä pahasta. Raamatussa on tähän liittyen aivan kummallinen ristiriita, kun ohjeen mukaan seurakuntalainen rukoilee, ettei Jahve, siis asiaan liittyvä korkea jumaluus, johdattaisi häntä kiusaukseen. Mitä tämä tarkoittaa? Tietysti sitä, että Jahve jossakin olosuhteissa saattaisi johdattaa hänet niihin pahoihin houkutuksiin, joita myös kiusauksiksi kutsutaan. Jos tämä olisi mahdotonta, miksi sitten pyytää vapautusta mahdollisista kiusauksista?

Loogisesti homma sujuu näin: Pyydät, älä kiusaa minua. Jos minulla ei ole kykyä ja mahdollisuutta kiusata sinua, pyyntösi on turha ja olisi aivan yhtä hyvin saanut jäädä esittämättä. Samoin, jos minulla ei ole koskaan ollut halua kiusata sinua, eikä moista halua ole näköpiirissä, pyyntö on turha. Pyyntösi siis tarkoittaa huolta minun toiminnastani.

Näin seurakuntalainen sekoittaa toisiinsa Jahven ja Vanhan Kehnon, jota englantilainen kutsuu aivan asianmukaisesti nimelle Tempter, siis houkuttaja. Aika lattea nimi, mutta kuvaava kuitenkin - vanha vihtahousu on minusta nimistä paras. Pirulainen houkuttaa, ei Jahve, joten omituinen on sekaannus.

Mitä opimme tästä? Houkutus on yksi asia ja kiusaus toinen. Suomen kielessä houkutus on mahdollisesti aivan viaton asia, houkuttaa ostaa jäätelötötterö kesäpäivänä. Kun on houkutus, on myös vastaväite. Tarkoitan, että jäätelöön liittyy ajatus turhista kaloreista, joka saa epäilemään ostoksen perimmäistä viisautta. Jos tuota ajatusta ei ole, ei ole houkutusta vaan ostos; menen ja ostan sen enempää asiaa ihmettelemättä.

Kiusaukseen taas liittyy ajatus teon ja teon tarkoituksen pahuudesta tai ainakin varsin vahvasta epäsuotavuudesta, ajatus siitä, ettei pitäisi tehdä. Joillakin on kiusaus varastaa kaupasta tavaraa, joka on kiusaus siksi, että teko väärä, rikollinen ja tuomittava.

Juuri tähän perustuu kiusaajan toiminnan etevyys. Edellistä virkettä pitää kuitenkin selvittää ennen kuin etenemme. Puhumme nyt kiusaukseen saattamisesta, siis asetan toisen alttiiksi kiusaukselle ja kutsun tätä kiusaamiseksi. Tämä ei aivan vastaa sanan "kiusata" merkitystä. Kun lapset kiusaavat toisiaan, tämä tarkoittaa lievää pahoinpitelyä tai kielellistä solvaamista ynnä muuten sellaista. Kun minulle ennen aikaan lapsena huudeltiin, rillisammakko läski, se oli kiusaamista se. Onneksi Vaasassa ei tunnettu helsinkiläisten nuorten termiä "ihrakekäle", joka on törkein ja tehokkain loukkaus jonka olen koskaan kuullut. Näillä esimerkeillä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä kiusaukseen saattamisen kanssa. Kun siis puhun seuraavassa kiusaajasta, asia pitää ymmärtää oikein: suomen kielessä ei ole sanaa, sellaista kuin "tempter", joten on käytettävä mitä löytyy. "Houkuttaja" on tietysti mahdollinen termi, mutta ei se oikea suomen kielen sana ole, "kiusaaja" sen sijaan on.

***

Kun asettaa toisen kiusaukseen, luo tilanteen jossa kohteella on vastentahtoinen houkutus toimia väärin. Jos tuo houkutus on kova, hän myös sortuu. Jos vääryyden aste on suuri, hän leikkii tulella ja helposti vahingoittaa itseään. Tässä on houkuttavalla kiusaajalla edessään oikea mahdollisuuksien asteikko, jota seuraavassa tutkimme vakavasta harmittomaan päin. Näin kiusaamisesta kiinnostuneelle syntyy käsitys avautuvien mahdollisuuksien koko kirjosta.

Seisotte mustan hiihtorinteen, siis sen kaikista vaikeimman huipulla, ja toinen houkuttelee toisen laskemaan juuri siitä, vaikka tietää toisen kovin kokemattomaksi. Tällaisia esimerkkejä on helppo keksiä, kutsun niitä nimelle "lähettää toinen suden suuhun". Pohjois-Australian rannoilla on kesäisen varoituskylttejä, joissa kielletään veteen meno erittäin myrkyllisten meduusojen vuoksi. Seisot vain kyltin edessä ja kehotat kaveria uintiretkelle, kun on niin kuumakin. Huomaamme, että tässä tilanteeseen liittyy petos, mutta tarkoitus pyhittää keinot.

Kannattaa kuitenkin tehdä ero, kun asiaa miettii, petollisten kiusausten ja petoksettomien kiusausten välillä. Tällä on joskus suuri merkitys: tyyppi on tehnyt sienimuhennosta ja ujuttanut sekaan kunnon latingin valkoista kärpässientä. Hän sanoo toiselle, että syöpä nyt oikein kunnon ateria, joka on sitten fataali juttu. Esimerkissä on valuvika, koska siinä mennään petos edellä, siis petos on iso asia ja houkutus pieni. Ei esimerkissä ole oikeastaan kiusausta ollenkaan. Hyvä ruoka houkuttaa ja siinä kaikki. Ajatukseni onkin, että kiusaukseen saattamisen on oltava etualalla ja petos, jos sellainen tarvitaan, on sivuasia. Näin ajatellen edellinen Australia-esimerkkikin on harhaanjohtava ja huono.

Otan esimerkin kouluvuosiltani. Tiesimme kaikki, että kaveri ei siedä yhtä erityistä hänestä käytettyä lempinimeä, jotakin sellaista kuin "Työmies-Markkula". En tiedä miksi näin oli, mutta kuitenkin. Joukon koiranleuka etsi sopivan uhrin, lähimmän tuttavapiirin ulkopuolisen pojan, ja sanoin hänelle: "Mene Markkulan luo ja sano hänelle 'työmies markkula'", ja katsotaan mitä tapahtuu. Toinen aavisteli, ettei kai pitäisi, mutta kiusaus kokeilla muodostui liian suureksi ja lopulta hän meni ja lausui nuo sanat. Meni niin kuin odotettiin, turpiin tuli oikein kunnolla ja pitkän kaavan kautta. Tämä on taas suden-suuhun esimerkki.

Kuulin tämän esimerkin Evijärven pojilta. Kun on saatu pirtua juotavaksi, otetaan kaksi lasia, joista toiseen pannaan vähän vettä ja toiseen pirtua niin paljon kuin lasiin mahtuu. Sitten sanotaan porukan hölmöimmälle, joka siis ei näe kaatamista: tässä on vähän pirtua, juo se yhdellä huikalla ja sitten päälle tämä täysi lasi vettä. Sillä tavalla pirtu ei ehdi polttaa kurkkua. Jokainen tietää mitä tästä seuraa.

***

Oikea kiusaus on sellainen, jossa uhrin kokemus sisäinen vastustus on suuri. Tässä suhteessa edellä olevat suden-suuhun -esimerkit eivät ole kovin valaisevia. Pirtujuttu vähän parempi, joten sitä voi pitää mallina. Varastamiseen houkuttelu on hyvä esimerkki, samoin kovien huumeiden tyrkyttäminen. Seksiin liittyy kiusauksia, jotka eivät ehkä ole fyysisesti vaarallisia, mutta järkyttävät persoonaa ja muuttavat minäkuvaa oudolla tavalla. Näissä esimerkeissä ei siis kyse ole fyysisestä turvallisuudesta ja siihen liittyvästä riskinotosta vaan jostakin aivan muusta. Ne ovat kiusausten skaalassa askel lievempään suuntaan, mutta samalla kovinkin kiusallisia vaikutuksiltaan.

Seura tekee kaltaisekseen - totta - joten varkaiden ja hörhöjen kanssa liikkumien on itsensä asettamista kiusaukseen, itsensä altistamista kiusaajalle jonka vaikutusta on vaikea vastustaa, kun kerran kuuluu porukaan. Huumekauppias houkuttelee kokeilemaan myrkkyjään. Tämä esimerkki on huono, koska ei hän sinua tuhota halua, hän haluaa vain myyntiä. Mutta niin sanotut kaverisi ovat eri asia, mistä muka tiedät ettei heillä ole pahat mielessä? Tallaisissa esimerkeissä kiusaaja kääntää ihmisen itseään vastaan sanomalla "ota tästä ja tuhoat itsesi". Suden suu -esimerkeissä uhrin yleensä tuhoaa joku toinen, nyt ihminen on tuhoamassa itseään vihollisensa yllyttämänä. Tässä juuri on kiusauksen pirullinen voima, itsetuhon tuottaminen toisen ihmisen toiveiden mukaisesti. Ja jollei kyse olekaan kokonaisvaltaisesta äkkituhosta niin kuitenkin polusta, joka johtaa minän ja itsen eräänlaiseen vähenemiseen ja kuihtumiseen.

Seksi on tässä kiinnostava esimerkkien lähde. Ajatellaan heteromiestä, oikein todella tiukasti heteroidentiteetin omaavaa miestä tai poikaa, joka houkutellaan homoseksiin. Tätä kertomusta pystyy tietysti rikastamaan monella eri tavalla, anaaliseksiä, ryhmäseksiä, kumiasuja ja kaikkea muuta on tarjolla tosielämän riemuissa. Mutta pitäydytään asiassa ja kysytään, mitä tapahtuu uhrin identiteetille. Kaikkea voi kokeilla, paitsi kansantanhuja ja sukurutsaa, on osuva sanonta. Mutta kokeiluissa on hintalappu, koska kyseessä on oman identiteetin näpelöinti. Ja identiteetin järkkyminen on vakava asia, koska voi sanoa ettei ihminen ei enää ole se sama ihminen kuin ennen. Näin voi sanoa, identiteettisen kertoo mikä olet, mutta järkkynyt identiteetti ei määritä mitään tai ketään persoonaa. Identiteetti on siis korjattava, mutta kun se kerran on korjattu, se ei välttämättä ole enää se sama identiteetti kuin ennen.

Lapsen houkutteleminen seksiin on kiusaajan paha teko juuri edellä mainitusta syystä. Seksuaalisuus ei kuulu lapsen identiteettiin, joten kiusaaja houkuttaa lapsen hänen omalta kannaltaan aivan tuntemattomille vesille. Naisen pakottaminen prostituutioon lienee samankaltainen paha. Sanovat ihmiskaupan uhrien parantaminen vaativan pitkäaikaista terapiaa.

Mutta menneen eteenpäin ja lieviin tapauksiin. Kiusaaja tarjoaa outoja dieettejä ja niihin liittyviä uskonharjoituksia: jos syöt tätä ja tätä, et koskaan tarvitse lääkkeitä, syöpäkin paranee. Rokotteet voidaan korvata meditaatiolla, ja ellei se auta, kiinalaisen lääketieteen keinoin.

Nykymaailmassa riittää houkutuksia joka lähtöön, se on varma. Mutta en suinkaan halua sanoa, että muotidieettien, lääkevastaisuuden, uskomushoitojen, hyvinvointivalmennusten ja muun sellaisen taustalla olisi pahaa tahtoa. Korkeintaan kyseessä on vastuuttomuus, joka johtuu hyväuskoisuudesta, toiveajattelusta ja liian vilkkaasta mielikuvituksesta. Helpot ratkaisut viehättävät, koska ne ovat helppoja. Vaikean ratkaisut ovat vaikeita, siis tulevat kalliiksi etsijälleen, raskauttavat mieltä ja kiusaavat pientä etsijää.

Otetaan esimerkki Kristillisestä Tieteestä otsikolla "Miten voi parantua". Tässä on yksi helppo, halpa ja kivuton menetelmä, muitakin on vaikka kuinka paljon, mutta tässä nyt kuitenkin yksi:

Tämä ainutlaatuinen lähestymistapa parantamiseen on osoittautunut tehokkaaksi kristillisten tieteilijöiden keskuudessa sukupolvien ajan, monesti kun lääketieteellisen diagnoosin mukaan sairaus on ollut parantumaton. Kristillisen Tieteen parantaminen ei ole uskolla parantamista, positiivista ajattelua tai itsehypnoosia. Se edellyttää kristillistä uskoa ja Jumalan ymmärtämistä puolueettomana ja riippumattomana hyvänä, jolle mikään ei ole mahdotonta. Sen käyttäminen on kristillistä - Jeesuksen opetusten ja esimerkin mukaan elämistä, ja samanaikaisesti se on tieteellistä - nimittäin elämistä Jumalan henkisten lakien mukaisesti, jotka voidaan oppia, ymmärtää ja todistaa parantamalla ja uudistumalla. / Kristilliset tieteilijät ovat aina vapaita valitsemaan itselleen ja perheelleen sellaisen terveydenhoidon, joka vastaa heidän tarpeitaan. Kuitenkin soveltamalla Kristillistä Tiedettä moni on elänyt onnellista ja tervettä elämää ilman lääkkeitä ja muita fyysisiä hoitomenetelmiä. (https://www.christianscience.com/fi/kristillinen-parantaminen-nykyaeaen/miten-voin-parantua).

Tarkoitukseni on vain sanoa, että kiusaaminen, siis toisen saattaminen kiusaukseen, on sekin yksi tapa tuhota toinen ihminen tai ainakin aiheuttaa hänelle vaivaa ja harmia siinä määrin että hänen olonsa ja olemisensa jotenkin muuttuu toiseksi. Hän on sitten pienemmäksi muuttunut ihminen, joka kiusaajan kannalta on juuri se toivottu asia jota tavoitellaan. Ei sitä aina pysty tuhoamaan vihollistaan kokonaan ja lopullisesti, mutta harmi se on pienikin harmi. Ja kaikki keinoja on pakko käyttää, ei sitä aina pysty suoraan hyökkäykseen. Joskus on käytettävä salamyhkäisiä keinoja ja epäsuoria menetelmiä. Silloin saattaa hyvin juolahtaa mieleen saattaa lähimmäinen kiusaukseen, siis toimimaan itselleen haitallisella tavalla. Se saattaa olla paljon helpompaa kuin koskaan kuvittelit.

Kiusaamisen hienostunein muoto on tietysti sellainen, ettet edes suunnittele sitä tai yritä mitään. Houkutat toisen pahaan ja turmion tielle noin vain, edes itse huomatta mitä teet. Ja tähän samaan peliin kuuluu, ettet ole edes muodostanut viholliskuvaa. Houkutat toisen vahingoittamaan itseään, mikä tarkoittaa että pidät häntä vihollisenasi huomasit sen itse tai et. On ihmisiä jotka ovat kuin syntyneet kiusaamaan toisia itse sitä huomaamattaan. He siis pitävät kaikkia muita vihollisinaan. Tämä on kiusallinen luonnevika, joka vaivaa muitakin kuin vain mainonnan ja markkinoinnin palvelukseen antautuneita ihmisiä.

§§§