Ahneus yli ideologisten rajojen yhdistää porvaria ja sosialistia

Teksti Harald Olausen
Viimeaikaiset Uuutiset kertovat ay-pomojen kalliista "neuvottelumatkoista" Afrikan auringon alle. Ennen vanhaan hengenmiehet ja kirkko tunnettiin häikäilemättömistä leipäpapeistaan, joita ei kiinnostanut muu kuin oman vatsan täyttäminen ja hännystelevän lähipiirin imelät kehut. Nyt niin voi sanoa hyvällä syyllä ay-johtajista ja vasemmistopolitiikoista. Entinen naisdemaripresidentti palkitsi mieluummin ympäristötuhoa edistäviä valtionpäämiehiä, kuin oikeita työnsankareita arjen keskellä. Miksi? Ei pelkästään siksi, että oli suuri typerys vaan koska myös hyötyi siitä itse kulissien takana.
Ahneus on kateuden ja koston ohella yksi maailman merkittävimmistä voimista. Sitä on aina ollut ja sitä tulee aina olemaan. Ja niin kummalliselta kuin se ensisilmäykseltä vaikuttaakin, on se myös usein toisilleen vastakkaisia ideologioita, kuten porvareita ja sosialisteja yhdistävä tekijä. Omistajat haluavat ahnehtia niin paljon kuin sielu sietää itselleen repien työntekijöidensä selkänahkasta mammonaa. Aikaisemmin se onnistuikin teollisuuden aamunkoitossa. Mutta niin haluavat työntekijätkin lypsää työantajiltaan, eli ulosmitata, itselleen mahdollisimman hyvän palkan ja edut, ay-liikkeen avulla.
Ammattiliitot syntyivät tarpeesta tehdä se yhdessä mahdollisimman tehokkaasti lähelle lopullista tavoitetta päästen; saada yksityinen hyvä palvelemaan yhteistä hyvää. Ei mennyt aikaakaan, kun ammattiyhdistyksistä muodostui vauraita valtakeskuksia, jossa jöötä pitivät tiukat ay-johtajat. Maailman muuttuessa sopimusyhteiskunnaksi, ay-liike alkoi saada lisää valtaa ja muuttua linnoitukseksi, johon muilla kuin sen eliittiin kuuluvilla ei ollut asiaa. Ay-liikkeen hyvät aikeet palkkatasa-arvosta ja yhteisestä hyvästä unohtuivat jo kauan sitten ohjelmiin, ja yksityinen eduntavoittelu voitti ay-johtajien silmissä yhteisen hyvän.
SAK on ollut tässä ahneudessa esimerkillisen hyvä esimerkki. Tai sen miesvaltaiset teollisuusmahtiliitot. Ensin tupolla kuristettiin matalapalkkaiset naisvaltaiset työntekijät henkihieveriin, sitten valtakunnallinen edullisten vuokra-asuntojen tuotanto (VVO) muutettiin markkinahintaiseksi asuntotuotannoksi (Kojamo). Kun ay-pomojen johtama solidaarinen ja vuokramalttia omissa vuokrissaan ajanut VVO muutettiin sijoittajien Kojamoksi, ay-liike ampui omaan jalkaansa korotettujen kokouspalkkioiden ja yhtiön tekemien voittojen sokaisemana. Vuokramarkkinat vääristyivät ja tavallinen ihminen unohtui lopullisesti ajatuksista.
Tässä prosessissa on ollut yksi SAK:n vaikutusvaltaisimmista johtajista, teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto, ahneuden ideologian kärkenä ja näkyvänä puolestapuhujana. Hänen nimensä vilahtaa aina silloin, kun ay-liike tekee jotain jäsenistönsä halun vastaista taloudellista tasa-arvoa vääristävää politiikkaa. Aalto johtaa itsevaltaisesti sekä talousmagneetiksi tavallisten kansalaisten VVO:sta muutettua Kojamoa, että myö kuin pullataikinan tavoin laajentunutta ja rikastunutta teollisuusliittoa ilman, että kukaan nostaisi syyttävän sormensa häntä kohti. Viime viikon uutisista kuulimme taas ikäviä uutisia hänestä.
Ylen tutkivan journalismin ohjelma MOT selvitti aiemmin:"Asuntosijoitusyhtiö Kojamo ollut todellinen kultakaivosammattiliitoille – yhteensä yli 900 miljoonan euron tulot verottomana: "Pörssiin listautunut asuntosijoitusyhtiö Kojamo on ollut ammattiliitoille valtava rahasampo. "Summat ovat tietysti isoja", sanoo Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto." Ammattiliitot perustivat Kojamon 60-luvun lopulla Valtakunnallinen vuokratalo-osuuskunnan eli VVO:n nimellä. Tarkoituksena oli rakentaa kohtuuhintaisia asuntoja. MOTin jutun mukaan VVO rakennutti valtion takaamilla lainoilla kymmeniä tuhansia asuntoja.
Yhteensä se sai lainoja kaksi miljardia euroa. Nykyrahassa summa on Motin mukaan vielä tätä suurempi. Tiedot lainoista ovat peräisin Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta. Mutta miksi ay-pomot ovat olleet niin kiinnostuneita ensin VVO:sta ja sitten Kojamosta sekä asuntobisneksestä? Kysymys on pelkästä rahasta. Ay-liikettä ei enää kiinnosta VVO:n alkuperäinen tarkoitus taata jäsenilleen kohtuuhintaista vuokra-asumista, koska ammattiliitot tarvitsevat näitä rahoja jakaakseen työntekijöilleen mahtavia etuja ja palkkoja. Ammattiliitot omistavat pörssiyhtiö Kojamosta edelleen yli kolmanneksen.
Yhtiön suurin
osakkeenomistaja onkin, yllätys yllätys, SAK:n mahtiliitto vähän yli 10 prosentin osuudella, eli Teollisuusliitto. Kaikki ammattiliitot
omistavat yhdessä Kojamon osakkeita noin 1,5 miljardin euron arvosta. Kojamon
markkina-arvo Helsingin pörssissä on noin neljä miljardia euroa. Mot kertoi
jutussaan, miten julkista tukea asumiseen myöntänyt ARAVA-järjestelmä
perustettiin sotien jälkeen vuonna 1949. Suomessa oli silloin valtava asuntopula, jota pahensi
Neuvostoliitolle menetetyiltä alueilta muualle Suomeen muuttaneiden asuttaminen
sekä sodassa tuhoutuneet kodit. Tähän tarpeeseen VVO perustettiin ja se toimi hyvin.
Mutta tajusivatko vasemmistopoliitikot aikanaan, että järjestelmän avulla voitaisiin luoda miljardien eurojen arvoinen yksityinen omaisuus? Tietenkin tajusivat. Rahaa oli kasvamassa valtion tuella valtava summa. Entä onko tällainen toiminta epäeettistä, sillä se yhtäkkiä 2010-luvulla päättikin luopua yleishyödyllisistä asunnoistaan ja keskittyä kovan rahan asuntobisnekseen? Ei vielä, mutta moraalitonta se on ja työväenliikkeen arvojen vastaista samaan aikaan, kun asunnoista on pääkaupunkiseudulla pula ja 50.000 vuokra-asuntoa omistava Helsingin kaupungin vuokrataloyhtiö korottaa tammikuusta vuokriaan 15 prosenttia.
Teollisuusliittokin päätti korottaa reippaasti palkkioksi hyvistä tuloksista kuin toimitusjohtajat konsanaan puheenjohtaja Riku Aallon ja varapuheenjohtaja Turja Lehtosen kuukausipalkkoja ilman, että kukaan ay-liikkeestä – ei edes pienpalkkaiset naisvaltaisten alojen liittojohtajat – olisivat uskaltanut kyseenalaistaa ratkaisua. Puheenjohtaja Riku Aallon (sdp.) palkka nostettiin 14 900 euroon reilusta 9 000 eurosta, eli yli 50 prosenttia. Korotettu summa vastaa noin yhden teollisuusliittolaisen kuukausipalkkaa. Varapuheenjohtaja Turja Lehtosen (vas.) palkkaa nostettiin 2600 euroa 7000 eurosta 9 900 euroon.
Kyseessä on sekä mauton että lähes rikollinen teko ottaen huomioon yleisen taloudellisen tilanteen, että muiden palkansaajien maltilliset palkkaratkaisut. Miten ay-pomot edes kehtaavat korottaa palkkojaan näin valtavasti samaan aikaan, kun työttömyys ja yleinen köyhyys ovat lisääntymässä? Koska heitä ei valvota demokraattisesti. Heille on ihan samantekevää loppupeleissä se, mitä muut heistä ajattelevat. SAK on saanut yli viisikymmentä vuotta estettyä esimerkiksi oikeudenmukaisen työttömyysturvan syntymisen vedoten milloin mihinkin tekosyyhyn. Paskasakkia, verenimijöitä ja suuria roistoja nämä nykyiset ahneet ay-pomot.
Jos porvarihallitukselta voisi jotain hyvää odottaa, olisi se näiden ahneiden paskiaisten sikailujen lopettaminen ja asettaminen ay-liike samalle viivalle muiden kanssa. Miksi ay-liike ei maksa veroa kannattavista liiketoimistaan? Miksi ay-jäsenmaksut perii työnantaja, ja miksi ne ovat verovapaita? Motin mukaan vuonna 2018 rikas Kojamo listautui lopulta Helsingin pörssiin. Kenen ajatus pörssiin meno oli: "En osaa sanoa, kuka oli idean isä. Mutta vuosien varrella yhtiön hallituksessa on käyty keskustelua ja mietitty, millä tavalla yhtiötä pitää kehittää ja mikä on oikea suunta, sanoo Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto."
Uusi pörssiyhtiö
syntyi sen kiinteistöomaisuuden ympärille, jonka Kojamo oli hankkinut valtion
lainojen avulla. Valtion tuen ehtona oleva sääntely on voimassa aina vain määräajan,
eli yleensä 25 vuotta - kiitos vasemmistopulueiden kansanedustajien säätämien lakien. Tämän aikaa ay-pomot jaksoivat odottaa ennen,
kuin panivat valtion tuilla lihotetun säästöpossun lihoiksi. Kun sopoiva aika oli kulunut, yleishyödylliset asunnot vapautuivat kaikista
rajoituksista. Niiden omistaja sai myydä asunnot tai nostaa niiden vuokrat markkinatasolle. Näin ay-johtavat varastivat itselleen laillisesti veronmaksajien rahoja miljardiluokassa.
Vasemmistopuolueet eduskunnassa turvasivat lailla selustan. VVO sai aikoinaan valtion lainoja lähes kaksi miljardia euroa. Mutta jo 2010-luvulla Kojamo luopui kohtuuhintaisista sekä yleishyödyllisistä asunnoistaan ja muuttui nopeasti varsinaiseksi rahasammoksi omistajilleen. MOTin jutussa muistutetaan lopuksi, että nykyinen pörssiyhtiö Kojamo omistaa tuhansittain asuntoja, jotka on rakennettu alun perin veronmaksajien avulla: "Kojamo on keskittynyt vuokraamaan asuntojaan Suomen seitsemän suurimmalla kaupunkiseudulla. Niissä asuntojen hinnat ovat korkeita ja vuokratuotot hyviä."
Verottomilla voitoillaan valtavasti rikastunut ay-liike tarvitsee jäseniä ja lisää valtaa työmarkkinoilla jatkaakseen kultapossuelämäänsä veronmaksajien tunnetusti avaraan piikkiin. Tätäkö varten ovat ay-järjestöt perustettu ja nykyisin olemassa? Näin ainakin johtajiensa mielestä. Porvarihallitus PLEASE! tehkää jotain tämän virheen korjaamiseksi: pelastakaa tavalliset ay-jäsenmaksuja maksavat palkansaajat näiden ahneiden ja itsekkäiden vasemmistopolitiikkojen sekä ay-johtajien kynsistä ja Suomi sekä suomalaiset pelastuvat. Pistäkää nämä luikurit ahtaalle ja maalatkaa ne nurkkaan niin etteivät enää yritä.
Palkansaajat ovat saaneet tarpeekseen tällaisesta jatkuvasta arvojen alennusmyynnistä ja törkeästä huijaamisesta. KIELTÄKÄÄ LAKOT ja KOKO nykyisin mätä ja paskamainen, palkansaajien etua vastaan työskentelevä, korrputoitunut ay-pomojen vale-AY-LIIKE, niin se saattaa vielä pelastua tekemään sitä työtä niiden puolesta, joksi se on aiottukin, koska sen valtaisivat silloin oikeat, ne joille ay-liike kuuluukin palkansaajat, ja nämä itselleen ansiottomia etuja nykyisin surutta yhteisestä kassasta kuppaavat valheelliset ay-pomot kengitettäisiin joko Ulko-Hebrideille uutena vuotena tai Pöytyän hullujenhuoneelle Huitsin Nevadaan!