Älkää sairastuko, sillä emme voi auttaa!

17.10.2023
Tilanne on Perustuslakimme ja muun lainsäädäntömme vastainen. Tilanne on vakava.
Tilanne on Perustuslakimme ja muun lainsäädäntömme vastainen. Tilanne on vakava.

Teksti Harald Olausen

"Terveysasema on ensisijainen hoitopaikkasi äkillisissä ja pitkään jatkuvissa terveysongelmissa. Terveysasemalla sinua palvelee moniammatillinen tiimi. Ota yhteyttä terveysasemalle, kun olet huolestunut terveydestäsi, sinulla on jokin äkillinen oire tai tarvitset tukea pitkäaikaisen sairauden hoidossa. Meillä Kontulan terveysasemalla työskentelee muun muassa terveydenhoitajia, sairaanhoitajia ja lääkäreitä."-Idän terveysasema Kontula: https://www.suomi.fi/palvelut/palvelupiste/idan-terveysasema-kontula-sosiaali-terveys-ja-pelastustoimiala-helsingin-kaupunki/6bc3d718-3c00-4fcb-bcf6-e643fc5c0206

Edellä oleva esittely ei pidä yhtä todellisuuden kanssa.  Homma ei pelaa. Syy ei ole henkilökunnan. He yrittävät parhaansa. Samaan aikaan valtio pihistelee rahoissa ja lihottaa yksityistä sektoria. Tänään lääkärikansanedustaja (sdp.) ja entinen sosiaali- ja terveysministeri, Aki Linden, vahvisti asian olevan näin omassa twiitissään ja varoitteli seurauksista: "Tapaan yhä enemmän ihmisiä, jotka ovat maksaneet itsensä kipeäksi yksityisen terveydenhuollon kalliissa palveluissa, koska he eivät ole päässeet julkisesti rahoitettuihin palveluihin. Tllanne on Perustuslakimme ja muun lainsäädäntömme vastainen. Tilanne on vakava."

Terveyskeskukset ovat aina olleet suomalaisen terveydenhuollon murheenkryyni, ja niillä on tehty härskisti politiikkaa ja eriarvoistettu köyhää lisää kansaa samalla kun rikkaiden turvallinen etumatka on vain lisääntynyt. Helsingin nykyinen laaja ja toimiva yksityisten lääkäriasemien verkosto luotiin 1980-luvulla niin, että kaupungin mahtipuolue kokoomus jarrutti vuosikymmeniä terveysasemien määrärahojen nousua. Puhelinvastaajien virkoja vastustamalla, kokoomuslaiset varmistivat sen, ettei kukaan todella sairas voinut uhrata terveyttään menemällä julkiseen hoitoon. Ja kun sairaat eivät tuntikausien jonotuksesta huolimatta päässeet juttusille, ilman jonoja tai jonotusaikoja olevat kalliit yksityiset lääkäriasemat saivat kiitolliset asiakkaansa.

Tänään malthusilaista väestönharvenemista hoidetaan samalla tavalla. Sairaat ihmiset eivät pääse ajoissa lääkäriin. Vakavat sairaudet ehtivät muhia tappaviksi ja kun lopulta pääsee "ties minkälaiseen lääkäriin" on se monen kohdalla jo liian myöhäistä. Sotesta vastaavat poliitikot ovat alibudjetoineet terveyspalvelut toimimattoman nakeiksi valitussylttytehtaiksi, missä ei ole kenellekään mukavaa, ei niin pitkistä jonoista kärsivillä asiakkailla kuin ylikuormitetulla ja kroonisessa alimiehityksellä toimivalla henkilökunnallakaan. Tilanne on niin normaali nykyisin, ettei kukaan puutu itse ongelmaan, vaikka se voitaisiin ratkaista palkkaamalla henkilökuntaa lisää. Mutta juuri se onkin suurin ongelma; osaavaa ja halukasta henkilökuntaa ei vain tahdo löytää.

Lääkärinaikaa ei kiireellisiin tutkimuksiin saa ruuhkaisimmissa Helsingin lähiöissä, kuten Kontulassa. Sen ymmärtää, vaikka ei hyväksyä. Tilanne ei ole muuttunut kymmenessä vuodessa mihinkään eikä tule muuttumaankaan, koska asioista vastaavilla poliitikoilla ei halua eikä kykyä muuttaa sitä. Kyse on myös muustakin. Esimerkiksi Kontulan terveysasemalla vaikuttaa olevan kaiken suhteen paniikki ja kaaos, varsinainen sekamelska. Jos edes lääkärin postittavaksi laittamaa kirjettä ei saada postitetuksi kolmessa viikossa, ja potilaan terveys on selvästi vaarassa, jonkun ulkopuolisen selvitysmiehen pitäisi puuttua asiaan, ja joko sulkea paikka tai antaa heille lisäresursseja. Koko homma haiskahtaa juuri siltä mitä se onkin: huijaamiselta. Ei näin voi olla.

Kontulassa tilanne on pahasti kriisiytynyt. Terveysaseman osastonhoitaja kirjoittaa terveysasemien palvelujen olevan hyvin ruuhkautuneita tällä hetkellä kiristyneestä hoitotakuulaista johtuen. Lisäksi heillä on ollut hänen mukaansa henkilökuntavajetta, jota he eivät ole saaneet korjattua sijaisilla. Tämän vuoksi ajat menevät pitkälle varsinkin, jos ovat kiireettömiä asioita. Kontula palvelee (väärä sana silloin kun terveysasema palvelee epäsuorasti yksityissektoria terveyssektoria, jonne kaikki sairaat menevät) n. 27 000 henkilöä. Terveysasemalla ei riitä jokaiselle tarvitsevalle seuraavalle, tai edes kolmen päivän päähän lääkärin vastaanottoaikoja. perustelut ontuvat. Ei ole minun tehtävä taata K:n t-keskukselle riittävät toimintaresurssit, vaan poliitikkojen.

Sairaanhoito tappaa. Suomessa on tätä harjoiteltu jo pitkään; köyhiä, sairaita, ulkomaalaistaustaisia ja muita sosioekonomisten reuna-alueiden osattomia, on tapettu pitkiin jonoihin ja osaamattoman henkilökunnan ammattitaidon puutteesta huomaamatta jääneisiin, mutta nopeasti eteneviin ja tappaviin tauteihin, eiväthän he edes äänestä, eikä heillä ole muuta merkitystä kuin täyttää slummien vähän halutut ja huonokuntoiset vuokratalot. Rikkailla on Mehiläinen, keskiluokalla työterveyshuolto ja köyhillä (tappo-)terveyskeskuksensa, jossa annetaan rivien välistä Kontulan esimerkin mukaan ymmärtää: Älkää sairastuko, sillä emme voi auttaa! Ennen petos oli parasta bisnestä, nykyisin terveydenhoito (siihen kuuluu petos), josta on tullut poliittista bisnestä.