DigiVallila joululomalla!

DigiVallila on lomalla osittain joulukuussa. Mutta emme loikoile ja laiskottele turhaan vaan lataamme pattereita ja luemme paljon ennen kuin uudessa terässä iskemme taas kyntemme projektiimme SUOMALAISET ARVOT KRIISISSÄ! Professori Timo Airaksinen aloittaa tammikuun alussa KUOLEMA-kirjan kirjoittamisen ja toimittaja Harald Olausen NORJALAISELOKUVIA-kirjan koostamisen (kirja valmistuu vasta 2026), mikä on oman alansa harvinaisuus, Norjalaiselokuvista ei ole juurikaan kirjoittetu millään kielellä mitään laajaa tai seikkaperäistä kirjaa. Ohessa ylhäällä on Olausenin Filmihullun numerossa 5/2024 otsikolla Kaksi tärkeää perusteosta norjalaisesta elokuvasta-kirjoitus, missä esitellään norjaiselokuvista tehtyä kahta perusteosta, Norsk Filmhistorie Gunnar Iversen (universitetsförlag,
2021) ja Norsk Film a/s en kulturhistorie af Tore Helseth og Sandre Moseng
(universitetsfölag, 2020). Norjan
elokuvahistoria on kattava ja lajissaan ainutlaatuinen esitys
norjalaisten sadan vuoden ajan kestäneeseen pitkien elokuvien historiasta
tuotannon alkamisesta aina vuodesta 1911 nykypäivään. Kehuttu alan asiantuntija
ja kirjoittaja, professori Gunnar Iversen, paljastaa jännittäviä tarinoita
norjalaiselokuvan maailmasta samalla kun luo laajan katsauksen menneeseen. Olausenin Norjalaiselokuvakirja pureutuu PITKÄN ESSEEN muodossa laajempiin syvyyksiin. Fokus on vanhoissa unohdetuissa mestareissa mykkäkaudelta asti. Mutta ei paljasteta koko kupletin juonta. Vaikeaa se olisikin, sillä aiheen laajempi tutkiminen, elokuvien katsominen ja arkistojen penkominen sekä analysointi alkavat kunnolla vasta 1.1.2025.

FILMIHULLU on lehti, jota ilman on vaikeaa kenenkään ajattelevan, fiksun ja eri mieltä olevan tulla toimeen (muista tilata se itsellesi ja kavereillesi, ette koskaan kadu tätä tärkeää päätöstä, kuten en minäkään). Norjalaiselokuva-kirjaa odotellessa kannattaa tutustua Filmihullun päätoimittajan ja elokuvakirjailija Lauri Timosen Filmihullun numerossa 6/2023 kirjoittamaan mainioon juttuun HOMOELOKUVAT ENNEN JA JÄLKEEN BROKEBACK MOUNTAINISTA (Kulttuuriklubi, 2023). " Pitkän linjan kulttuurisoturi ja poleemikkoanarkisti Harald Olausenin homoelokuvien historiaa kartoittavan tietoteoksen lähtökohtana resonoi provokatiivinen väite siitä, ettei hyviä ja taiteellisesti laadukkaita homoelokuvia ole tehty muutamaa kourallista enempää. Kirjan läpäisevänä punaisena lankana on ottaa selville homoelokuvien aitous. Poliittinen, piikikäs ja iskevä, syvästi eletty ja kipeästi tunnettu luenta kääntyy halun ja inhon, vietin ja vierauden dialogiksi. Kirjoittajan tyyli on lennokkaan vimmaista ja assosiatiivista. Olausen kuvaa homokulttuuria yhtä aikaa kauniisti ja raadollisesti. Toistuvaa osumaa ottaa Dome Karukosken siirappisen disneymainen Tom of Finland-fiasko (2017) ja osansa saavat niin ikään sisältösokea valtavirtakriitikko Ywe Jalander, jauhonkuiva englantilainen militanttihomo Richard Dyer sekä suomalaisen festivaalikentän olematon suhde homoelokuvien näyttämiseen."

.