Homoelokuvat ennen ja jälkeen Brokeback Mountainin Rosebud Sivullisesta 15.1 lähtien

26.12.2023

"Harald on kirjoittanut monta hirveän hienoa kirjaa, kuten hänen lukijakuntansa tietää, ja tämä kirja on yksi niistä. Jos Suomessa vielä olisi tilaa kulttuurikritiikille, Harald olisi kansakunnan kaapin päällä. Mutta onneksi hän sentään viitsii ja vaivautuu laittamaan rakkautensa paperille ja kansiin meidän muiden ihmeteltäväksi."

-Professori Timo Airaksinen kirjan esipuheessa

Harald Olausenin Homoelokuvat ennen ja jälkeen Brokeback Mountainin ensimmäinen painos loppuunmyytiin viikossa. Toinen painos tulee myyntiin Rosebud Sivulliseen 15.1.2024 lähtien. Professori Airaksinen kirjoittaa esipuheessaan, että kaiken taiteen voisi kuvitella käsittelevän rakkautta ja elävän ystävyyden etsimisen ongelmallisuutta, mutta ehkä erityisesti elokuvan. Mitä taiteessa sitten rakastetaan. Olisi lapsellista kuvitella, että taiteessa ja elokuvassa kuvattaisiin, tai kuten nykyään usein sanotaan, tutkitaan rakkautta kahden ihmisen välillä. Se olisi vain Hollywood-yksinkertaistus: rakkaus olisi muka kahden ihmisen välinen tunneside. Ei näin tietenkään ole, kun ihminen rakastaa itseään, luontoa, vihollisiaan, Jeesusta ja elokuvaa, ynnä muuta sellaista.

"Harald kirjoittaa rakkaudestaan elokuvaan ja se näkyy. Hän tempoilee rakkauden kahleiden kanssa. Kun on tarpeeksi kauan intohimoisesti halunnut, taantuu rakkauteen ja samalla sen ristiriitaisuuteen. Oscar Wilde sanoo jotenkin näin: jokainen tappaa rakkaansa ("Yet each man kills the thing he loves"). Ja näin villisti Wilde jatkaa: "The coward does it with a kiss, / The brave man with a sword!". Rakkauden suudelma on kuoleman suudelma; sapeli rakkauden välikappale. Tekstin etu kuvaan nähden on aina tekstin epäsuoran ilmaisun mahdollisuus, tässä paradoksin vimma. "Godard muistutti elokuvassa olevan kysymys viime kädessä rakkaudesta ja kuolemasta", kertoo Harald. Ehkä pitäisi kirjoittaa: rakkauden kuolemasta ja kuoleman rakkaudesta."

Kirjan Filmihulluun arvostellut elokuvakirjailija ja Filmihullun päätoimittaja Lauri Timosen mukaan kirjoittajan tyyli on lennokkaan vimmaista, armoa ei anneta eikä pyydetä, mielipiteet ladataan suoraan eikä niteen ensisijaisena tarkoituksena ole uusien ystävien hankkiminen: "Poliittinen, piikikäs ja iskevä, syvästi eletty ja kipeästi tunnettu luenta kääntyy halun ja inhon, vietin ja vierauden dialogiksi, ja väärän houkutusta käsitellään valtavirtaelokuvissa usein falskisti ja undegroundille ominaiset yhteiskuntakriittiset taittuvat pelkiksi mukaviksi hyvää mieltä tuottaviksi ja heteroille kelpaaviksi koko perheen sateenkaaritunnelmissa piehtaroiviksi viihderäpellyksiksi".

Timosen mukaan voisi jopa väittää, että Brokeback Mountainin (Ang Lee, 2005) aloittama Hollywood-buumi tuhosi kokeellisen ja taiteellisen alegenren maineen ja luovuuden: "Sisäsiisti, heteronormatiiviselle katseelle filtteröity homoilu on toki toiminut mainiosti muun muassa miespääosa-Oscareiden takuumagneetteina (vrt.William Hurt, Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman, Sean Penn, Rami Malek), mutta Olausenin mielestä vanhentunut kuvasto ja tarina-aineisto edustaa useimmissa tapauksissa selkeää infantilismia ja mielikuvituksen puutetta." 

TIMOSEN MUKAAN KIRJAN LÄPÄISEVÄNÄ PUNAISENA LANKANA ON OTTAA SELVILLE HOMOELOKUVIEN AITOUS.

"Olausen kuvaa homokulttuuria yhtä aikaa kauniisti ja raadollisesti. Kaikkeen – etenkin hauskanpitoon – liittyy tunne väliaikaisuudesta ja todellisuus on jotain aivan muuta kuin Tom Hanksin spielbergiläis-suvakkikyyneleistä, sokeroidun liberaalia, halpahintaisiin tunne-efekteihin tähtäävää naamanvääntelyä."

-Filmihullun päätoimittaja ja elokuvakirjailija Lauri Timonen Filmihullussa 6/2023