Juttutupa takaisin ”duunariomistukseen” eli Restelin Food&Events tapahtumaravintoloille

Teksti Harald Olausen
"Helsingin Työväenyhdistys (lyh. HTY) on vuonna 1883 perustettu Suomen ensimmäinen työväenyhdistys. Siihen kuuluu noin 50 jäsenjärjestöä, kuten ammattiosastoja, kuoroja, orkestereita sekä urheiluseuroja. Itse HTY:n tehtävänä on nykyään lähinnä ylläpitää Hakaniemen kaupunginosassa sijaitsevan Helsingin työväentalon eli Paasitornin toimintaa. https://fi.wikipedia)." Kun Helsingin demarijärjestöjen hallinnoima HTY alkoi uudistaa 90-luvulla konseptiaan pois järjestöjen talosta kongressitaloksi, se heitti kohulla ensimmäisenä ulos kellarisaan majailleet urhelijärjestöt, jotka olivat olleet aikoinaan yhdistystä perustamassa. Sitten vuorossa olivat muut demarijärjestöt. Vain suuri kokoussali säilyi demarikousten pitopaikkana mutta pian sekin loppui, kun HTY alkoi hinnoilla sen käyttöä markkinahinnoin. Omituisinta tässä on se, että HTY oli ja on yhä vasemmistodemareiden käsissä.
On ollut suorastaan ihme, että keskellä vasemmiston pyhiä alkupaikkoja pitkään palvellut Juttutupa-ravintolakokonaisuus on ollut vuokrattuna yksityiselle, tai että punaisista punaisimmassa vallankumouksen sydämessä, missä sentään bolsevikkien kansallisasiankomissaari Stalin juotti suomalaisia demaritovereita kahden viikon ajan SDP:n ylimääräisessä puoluekokouksessa marraskuussa 1917 tarkoituksenaan saada SDP aloittamaan jo silloin punakapinan venäläisten muutamaa viikkoa aiemmin aloittamaa Lokakuun vallankumousta vahvistamaan, on juotu vuosikymmenet hanoista kepulaisimmista kepulaisimman panimon, Olvin vaaleaa lageria miljoonia litroja siitä huolimatta että aina silloin tällöin asiasta on käyty kovaakin keskustelua.
Juttutuvassa on vieläkin kunniapaikalla toveri Stalinin pyöreä pöytä, jossa hän istui houkuttelemassa ilmaiskaljalla ylhäältä isosta kokoussalista Juttutupaan tauolle valuvia kokousedustajia. Stalin oli valinnut pöytänsä niin huolella, että hän saattoi nähdä samaan aikaan koko ravintolaan kuin myös sen kolmeen sisäänkäyntiinkin. Työväen vallankumous alkoi sillä, että HTY:n torniin vedettiin tammikuun lopulla punainen lyhyt, ja "Punakapina" päättyi siihen (paitsi Kotkassa, jossa pidettiin vielä vappujuhlat 1.5, tosin surulliset ja pienimuotoiset ennen kuin johtajat pakenivat Viipurin kautta Pietariin), että saksalaiset huhtikuussa räjäyttivät tornin. Tänään tornin alla olevassa tilassa toimistoaan pitää presidentti Tarja Halonen ja siellä on myös hieno edustussauna.
Julkisuudessa on tiedotettu "kilpailutuksen jälkeen" Paasitornin ravintolapalvelut (Paasiravintola, Paasin Kellari, Meripaviljonki ja Juttutupa juhlatiloineen) tuottavan ravintolaoperaattorin vaihtuvan 1.7.2025. Uusi operaattori on työväen oma Restelin Food&Events Tapahtumaravintolat. Iso uutinen kuitattiin julkisuudessa hiljaisuudella. Mitähän kulisseissa on oikein tapahtunut? Juttutupa on alueen ravintoloista suurin ja tahkoo miljoonavoittoja vuosittain. Se on koko Kallio-Hakaniemi-Siltasaaren yhteinen olohuone, jossa alueen ihmiset tapaavat toisiaan juomisen ja syömisen merkeissä. Juttutuvan ei tarvitse edes mainostaa. Se myy hyvin, ja on jo käsite: mutta mikä parasta, sillä on koko ajan uudistuva imago myös tulevia ja uusia asiakkaita varten.
Mitä todennäköisemmin "kilpailutus" on ollut vain kabinettien salaisten sopimusten peittämää sanhelinää. "Juttaria" ja muita demarikapakoita hoitanut yksityinen yhtiö, joka oli tehnyt valtavan työn kahdessakymmenessä vuodessa uudistaessaan lähes konkurssikunnossa olleet ja demareiden itsensä huonosti hoitamat ja silloin kannattomina pitämät ravintolat, haluttiin pelata ulos ja saada tilalle työväenliikkeen oma ravintolayhtiö. Edellinen satsasi laatuun niin syömä, kuin juoma sekä ohjelmapuolella, ja osaamattomien demarien karkottamat maksavat asiakkaat, ennen kaikkea silloin uudet asiakasryhmät, kuten musiikkia kuuntelevat nuoret ikäryhmät ja taiteilijat sekä Pitkänsillan toisen puolen asiakkaat, palasivat Juttutupaan pitkän tauon jälkeen.
Miksi? Siksi että taloa tosiasiallisesti demarijärjestöjen (HTY) nimissä Paasitornina pyörittävän putiikin johtaja, Osku Pajamäki on Juttutuvan "kilpailutuksen jälkeen saaneen" entisen Eka-konsernin, eli Tradekan johtajan, Perttu Puron parhaita lapsuuden ystäviä, sdp:n entisen taloudenhoitajan, Ville Wallinin ohella. Paasitornilla on ehkä ollut viime aikoina suuria maksuongelmia osin huonosti hoidetun hotelliremontin korvausten maksamisessa, osin kaiketi kysynnän tasaisesti hiipuessa pääkaupunkiseudun jatkuvasti lisäntyneen kongressitarjonnan keskellä, ja koronan sekä Putinin sodan jälkimainingeissa. On ihme että "kilpailutuksesta" ei ole kuultu muita selityksiä eikä sitä ole riitautettu julkisuudessa: todennäköisesti sopimuksen takia.
Juttutupa on hyvä ja tunnelmallinen ravintola, joka on ollut aina myös toimittajien sekä julkkisten suuressa suosiossa. Toimittajat jopa "asuivat Juttarissa 80-luvulla" yhdistäen huvin ja hyödyn roikkumalla humalaisten vasemmistopoliitikkojen kannoilla keräämässä lipsahduksina, ja sivu suun puhuttuina totuuksina tiedonmurusia vallan eteiskammareista. Vielä tänäänkin punavihreää eliittiä ja toimittajia paikka viehättää. Luulisi että joku heistä olisi kiinnostunut tapahtumien taustoita. Mutta ei! Kukaan ei tunnu olevan kiinnostunut selvittämään asiaa. Eipä tietojakaan asiasta ole juuri herunut julkisuuteen. Onneksi olkoon Tradeka, joka saa Juttarista arvokkaan lippulaivan ravintolakonsernilleen ja HTY lisärahaa tappiollisten toimintojensa peittämiseksi, mutta mikä tärkeintä; duunari tietää taas pitkästä aikaa ryyppäämisensä Juttarissa hyödyttävän omiaan.