Kuinka kauan brittien uusi-Thatcher kestää?

05.09.2022
Brittikonservatiivien menestysresepti on ollut Thacherista lähtien sama: kriisit ja ongelmat maksatetaan köyhillä, sairailla ja yksinhuoltaperheillä.
Brittikonservatiivien menestysresepti on ollut Thacherista lähtien sama: kriisit ja ongelmat maksatetaan köyhillä, sairailla ja yksinhuoltaperheillä.

Teksti Harald Olausen

Tänään Britannian konservatiivit valitsivat itselleen uudeksi johtajakseen Boris Johnsonin seuraajaksi hänen hallituksensa ulkoministerinä toimineen monikasvoisen opportunistin, Liz Trussin, jolle ei povata keskellä poliittista kaaosta ja taloudellista kriisiä pitää ikää pääministerinä siitä huolimatta, että häntä pidetään liukkaana ankeriaana ja harvinaisen selviytymiskykyisenä poliitikkona, joka vaihtaa nopeasti lennosta mielipiteitään aina sen mukaan kenen kanssa puhuu ja kenelle pitää olla hyödyksi.

Briteissäkin poliitikkojen poliittinen keski-ikä pysyä vallassa on lyhentynyt sitten jyrkän oikeistolaisen Thatcherin ja thatcherilaisuuden Labouriin salakuljettaneen Tony Blairin ajoista. Maggie oli vallassa pääministerinä hieman yli kymmenen vuotta, Tony tasan kymmenen vuotta vallanjakosopimuksensa mukaisesti seuraajansa ja tukijansa Gordon Brownin kanssa sen jälkeen kun John Smith kuoli yllättäen sydänkohtaukseen vuonna 1994 oltuaan vain kaksi vuotta työväenpuolueen johtaja.

Huomionarvoista Liz Trussin kiitospuheessa konservatiiveille oli Boris Johnsonia koskeva osuus. Truss kiitti Johnsonia siitä, että oli lyönyt viime vaaleissa konservatiiveja uhanneen vasemmistolaisen labourjohtaja Jeremy Gorbyn, joka johti Labouria vuosina 2015-2020. Thactcherin kovan linjan köyhiä kyykyttävä talouspolitiikka on jatkunut ja jatkuu yhä. Tärkeintä oli sosiaaliturvajärjestelmän romuttaminen jo David Cameronin johdolla (2010-2016 pääministerinä), jolloin työttömät määrättiin töihin tukien menettämisen uhalla ihan kuten nyt Suomessakin postaktiivimallissa. Tutkijoiden mukaan uudistus ei lisännyt työllisyyttä, vaan sen seurauksena tuensaajien talous ja terveys heikentyivät samalla kun köyhyys ja lapsiköyhyys lisääntyivät.

Siitä huolimatta Truss aikoo jatkaa sosiaaliturvan leikkauksia ja köyhyyden lisäämistä alimmissa tuloluokissa rikkaita suosimalla. Inflaatio laukkaa jo kymmenessä prosentissa ja kulutuskysyntä hiipuu samalla, kun Truz lupasi kiitospuheessaan tänään konservatiivien kokouksessa pitävänsä tiukasti kiinni konservatiivien vaalilupauksien toteuttamisesta vuodelta 2019, mikä ällistytti poliittiset tarkkailijat, onhan sekä maa että maailma muuttunut ja verojen alennukset sekä sosiaaliturvan heikennykset veisivät maata kohti entistä syvempää kriisiä tuhon partaalle ja kansan jakautumista hyvä- ja huonotuloisiin.

Iltasanomissa kuvattiin tämän osaavan poliittisen kameleontin olemusta vitsikkäästi entisen konservatiivien kansanedustajan ja ministerin Paul Goodmanin arviossa The Guardianille viikonloppuna, että Truss voitti lopulta "mukautuvaisuutensa" ansiosta: "Hän on entinen brexitin vastustaja, joka on nyt brexitin kannattajien suosikki. Hän on entinen liberaalidemokraatti, joka on nyt konservatiivien oikeistoin sankari ja hän on se uusi kasvo, joka on ollut kabinetissa kahdeksan vuotta."

Päivän kuuma kysymys onkin, kuinka kauan brittien uusi-Thatcher jatkaa pääministerinä vaikka laiva on jo pahasti karikoissa? Toinen kysymys on se, kuinka kauan köyhä kansa jaksaa toimia yläluokan kynnysmattona ja maksaa kriisien seuraukset? Ilmeisen kauan, koska brittikonservatiivien menestysreseptinä on ollut jo Thatcherista lähtien maksattaa kriisit ja ongelmat köyhillä, sairailla ja yksinhuoltajaperheillä. Ne kun eivät heikkouttaan potki vastaan.