Mahdollistajat

26.02.2025

Teksti Harald Olausen

Kimmo Pietiläisen Terra Cognita-kustantamo on hyvä esimerkki suomalaisesta harvinaisesta ja pienestä laatukustantamosta, joka on löytänyt oman "täsmäyleisönsä" vaikeisiinkin ongelmiin pureutuvilla ulkomaalaisilla käännöskirjoillaan. Aiheet liikkuvat laidasta toiseen, mutta aina ollaan valppaina ja tutkitaan tarkkaan sitä mitä katsotaan. Tutkiva ote onkin kustantamon eräs valtti. Toinen on se, ettei juuri kukaan muu tarjoa vastaavanlaisia kirjoja. Kolmas on selkeä omaperäinen graafinen asu. Kirjat erottaa jo kaukaa niiden omaperäisistä kansista. Tuttu kansi kutsuu tutustumaan kirjaan ajatuksella, onkohan se yhtä hyvä kuin muut?

Frank Voglin Mahdollistajat (2022) – Miten länsi tukee kleptokraatteja ja korruptiota vaarantaen demokratiamme, haastaa lukijaa rohkeudesta ja on pelottavan ajankohtainen jo nimestään lähtien. On vaarallista kyseenalaistaa totuttuja poliittisen konsensuksen lävistämiä nykykäsityksiä, saati sanoa suorat sanat valheista. Juuri näin tekee Voglin kirja. Kirja alkaa mahtipontisesti presidentti Joe Bidenin toteamuksella, ettei korruption vastustaminen ole vain hyvää hallintoa. Se on itsepuolustusta: "Se on isänmaallisuutta ja se on välttämätöntä demokratiamme ja tulevaisuutemme säilyttämisen kannalta."

Kirjassa kerrotaan siitä, miten autoritaariset hallinnot ja itsevaltaiset johtajat ovat kleptokraatteja eli varastavat surutta oman kansansa omaisuutta, ihan kuin se olisikin heidän päätehtävänsä. Tätä kutsutaan suurkorruptioksi. Ryöstösaalis pyritään siirtämään turvaan länsimaiden vakaaseen ja oikeuslaitoksen suojaamaan rahoitusjärjestelmään. "Siihen palveluitaan tarjoavat laillista ja laitonta rahoitusta hoitavat mahdollistajat, jotka palvelevat myös järjestäytynyttä rikollisuutta ja terrorismin rahoitusta. Rahaa korruptiossa liikkuu arviolta biljoona dollaria vuodessa, noin 1-2 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta."

Mahdollistajat kertoo myös siitä, miten tämä tapahtuu ja miten se nakertaa demokratiaamme. Me olemme ummistaneet silmämme tältä korruptiolta ja ajoittain jopa tahtomattammekin tukeneet sitä. Nyt on aika ryhtyä rajoittamaan sitä. Sen voi aloittaa lukemalla kirjan. Frank Voglilla on pitkä kokemus kansainvälisestä rahoituksesta muun muassa taloustoimittajana ja Maailmanpankin johtotehtävissä. Hän on yksi Transparency International -järjestön perustajista. Vog luennoi korruptiosta mm. George Mason Universityssa, Washingtonissa. Hän on oman alansa yksi parhaiten informoituja johtavista asiantuntijoista.

Vog kirjoittaa ytimekkäästi suoraan asiaan mennen. Hän kertoo osan kirjastaan luonnostelleen Trumpin presidenttikaudella: "Tuolloin minusta tuntui, että hänen hallintonsa kannattaman ilkeän korruption takia kirjan kirjoittaminen oli entistäkin kiireellisempää." Voglista tuntui mahdottomalta löytää optimismia laitonta rahaa vastaan. Kirja kuvaa osuvasti korruption suurituloista kotimaata, eli Yhdysvaltoja, jossa kaikki on kaupan ja kaikessa raha ratkaisee – myös korruptiossa. Vogl siteeraa erästä tukimusta, jossa äänestäjistä yli puolet uskoivat äänestämänsä kongressimiehen vaihtavan ääniä käteiseen.

Jokaisen asiasta kiinnostuneen pitäisi lukea kirja, joka on syntynyt kuin oman alansa klassikoksi, koska sen kuvaama poliittinen korruptio ei kuole ikinä eikä varsinkaan koskaan maailmassa, mikä perustuu valheeseen ja petokseen. Uutta on Yhdysvaltojen roolin muuttuminen Trumpin ja miljardöörien käsissä yksityisen edun palvelijaksi. Lukijan pitää ikävikseen, jos on rehellinen, tunnustaa kirjan luettuaan, ettei maailma todennäköisesti koskaan tule pääsemään kokonaan irti korruption myrkkykäärmeestä. Joten tähän on sopeuduttava, jos aikoo elää elämänsä tulevaisuudessa siitä huolimatta, että ikävä totuus satuttaa ja kirvelee.