Oikealla asialla mutta väärällä tavalla

15.06.2024

Teksti Harald Olausen

"Kansallinen Kokoomus r.p:n varsinainen puoluekokous järjestetään Tampereella, Tampere-talossa, Yliopistonkatu 55, 33100 TAMPERE, perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina kesäkuun 14.–16. päivinä 2024 alkaen perjantaina 14.6. klo14.00. Kokouksessa käsitellään puolueen sääntöjen neljännentoista (14 §) pykälän määräämät asiat, puolueen sääntöjen §11, §15, §17 ja §22 muuttaminen, alue- ja kuntapoliittinen ohjelma ja ajankohtaispäivitys tavoiteohjelman osioihin: Visio koronan jälkeisestä Suomesta, Tilannekuva, Sosiaalinen kestävyys kuten sosiaali- ja terveyspalvelut, Kansainvälisyys, Kuntatalouden kurimus on katkaistava."

https://www.kokoomus.fi/vaikuta/puoluekokous/

Kokoomus kokoontuu tänä viikonloppuna puoluekokoukseensa Tampereelle teemanaan Oikealla asialla. Sitä kokoomus on mutta väärällä tavalla. Kokoomus on hyvinvoivien ja rikkaiden puolue, joka on hiljaa kulisseissa oikeistolaistunut sekä retoriikassaan että käytännön politiikassa, ja lähestynyt reippaasti alkuaikojensa äärioikeistolaista työnantajien ja suuromistajien kokoomusta. Tampereen puoluekokouksessa puheenjohtaja Orpo kehui puoluettaan, viime aikojen vaalien selvää voittajaa hyvin tehdystä työstä. Mutta ei puhunut mitään kovan leikkauspolitiikan vaaroista.

Kaukana on tänään se äänestäjien aina 2000-luvun alkuun tuntema maltillinen kokoomus, jonka tavoite oli hillitty markkinatalous, ja joka aidosti pyrki yhteiskunnalliseen dialogiin vasemmiston kanssa. Kokoomuksen päästyä oppositiosta Harri Holkerin johtamaan sinipunahallitukseen 1987-1990 kokoomus muuttui kansankapitalismia ja markkinataloutta korostaneelta linjalta kohti sosiaalista valintataloutta ja ideologisesti keskemmälle samalla, kun demarit hylkäsivät demokraattisen sosialismin ja valintatalouden, koska ne eivät tuoneet täystyöllisyyttä, vaan talouden ongelmat pahenivat. Sinipunasta tuli silloin maan veturi.

Asiasta on kirjoittanut laajemmin Jouko Marttila väitöskirjassaan Hillitty markkinatalous – Kokoomuksen ja SDP:n talouspoliittinen lähentyminen ja hallitusyhteistyö 1980-luvun lopulla (Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan väitöskirja 2016). Yksi syy tähän Marttilan mukaan oli kokoomuksen halua pyrkiä eroon "kypäräpappi"-imagostaan ottamalla etäisyyttä markkinaliberalismiin. Hillitty markkinatalous tarkoitti käytännössä sitä, että valtion ohjaus- ja säätely hillitsivät vapaata markkinataloutta. Vapaus tarkoitti kokoomuksessa sosiaalista valintataloutta.

Kokoomus otti etäisyyttä työnantajiin ja kansankapitalismiin ajaessaan työntekijöiden asemaa vahvistaneita uudistuksia ja julkisten palvelujen laajentamista: "Valtionyhtiöiden osittainen yksityistäminen sovitettiin palvelemaan molempien puolueiden päämääriä, samoin kuin kansalaisten osakesäästämisen edistäminen. Demareille valtionyhtiöiden osakkeiden myynti oli enemmän omistuksen demokratisointi kuin privatisointi. Kokoomukselle yksityisen omistamisen laajentaminen säilyi ideologisena tavoitteena, vaikka puolue pyrki eroon kovan kapitalismin leimasta."

Nyt tilanne on toinen ja työnantajat ovat vallanneet kokonaan puolueen ja vieneet kokoomuksen takaisin talousoikeiston aikaan. Orpon kokoomusjohtoisessa hallituksessa on vahva kokoomuksen yrittäjähenki. Kokoomus on saanut läpi omaksikin hämmästyksekseen kaikki vaatimuksensa, ja on päässyt määräävän asemansa ansiosta romuttamaan salakavalasti sosialidemokraattien ja keskustapuolueen johdolla rakennettua pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa, jonka keskeinen periaate on ollut pyrkimys hyvinvointiin ja tasa-arvoon. Kokoomuksen vapaus on köyhien suvaitsemista mutta ei auttamista.

Ei edes kitsaalla uskovaiskonservatiivin armonosoituksella antaa köyhälle onki kalan sijaan. On aivan erityisen julmaa, että ne, joilla on kyky ja välineet tehdä maailmasta paremman, haluavat sen vain itselleen. Kokoomuksen vapaus on sitä, että ihmiset joutuvat nöyrtymään ja anelemaan vahvemman edessä saaden silloin tällöin suopean silmäyksen tai tokaisun "samassa veneessähän tässä ollaan", mikä onkin totta; kokoomuslaiset kannella aurinkoa ottamassa muiden soutaessa samaan tahtiin hiki otsalla entisten orjien tapaan.

Orpon hallitus on yritysten hallitus ja se yrittää ulosmitata yrityksille ja omistajille mahdollisimman suuret edut vielä, kun kokoomus johtaa talouspolitiikkaa vastuksen ollessa pieni, melkein olematon. Orpolla ja hänen rahoittajillaan on aikaa kolme vuotta jatkaa tulonsiirtoja rikkaille. Hyvä esimerkki tästä on kokoomuksen uusmaalaisen kansanedustaja Tere Sammallahden puoluekokouksessa esittelemä Länsi-Vantaan kokoomuksen aloite numero 127, jossa ehdotetaan, että yrittäjille sallittaisiin yksi ylimäärinen YEL-vakuutustalletus vuodessa ilman, että tätä ylimääräistä YEL-talletusta varten tarvitsisi hakea maksujoustoa.