Perintövero on ja pysyy

14.03.2025

Teksti professori Timo Airaksinen

Mielestäni voin aivan hyvin puuttua tähän kuumaakin kuumempaan ajankohtaiseen kysymykseen, kun kerran olen jo oman perintöni saanut ja kiertoon laittanut. Ja se sitten siitä, koska kuten tiedämme, ihminen on kiinnostunut omastaan ja ehkä sitten ihan pikkuisen jostakin muustakin, jos jotakin mieleen juolahtaa. Taloustieteilijä sanoi, että kuolema on hyvä hetki verottaa omaisuutta, koska silloin raha ajelehtii vailla omistajaa. Entinen omistaja ei ole enää paikalla, eikä raha vielä ole siirtynyt perijöilleen. Siihen kohtaan pitää iskeä. Valtio kuitenkin kärkkyy veroja ihan joka paikasta.

Perintöverokeskustelussa näkyy tietysti kaksi tuttua saumaa: rahattomat puoltavat perintöveroa ja rahakkaat haluavat siitä eroon. Molemmilla on hyvät perustelut. Toinen puoli pelkää varakkaiden saavan uusia etuja ja toinen puoli, etteivät varakkaat saa uusia etuja. Mutta jos varakkaat saavat perintönsä helpommalla, raha ei ole rahattomilta pois. Jos ei mitään menetä, miksi kadehtia toisen saamisia? Siksi onkin keksittävä pelotteita ja kerrottava miten yhteiskunta muuttuu vielä paljon huonommaksi, jos perijä perinnön saa käteensä yhtään halvemmalla. Turha on lisätä yhteiskunnan eriarvoisuutta, se kun pakkaa lisääntymään ihan itsestään, tehtiin mitä hyvänsä.

Oma kantani on, voisihan sitä perintöveron poistoa kokeilla, taas kerran Ruotsin mallin mukaan. Toisaalta mikä kerran on tehty, sitä ei lainsäätäjä niin vain tee tekemättömäksi. Haittoja saattaa tulla, joten paras olla tekemättä mitään. Mutta jos ei koskaan tee mitään, hyväkin muutos jää tekemättä. Kumpaa haluamme, hyvän lisäämistä vai pahan välttämistä? Otetaanko riskejä vai ei?Kysytään siis asiantuntijoilta. Taloustieteilijät ovat keskenään eri mieltä, tietysti, koska taloustiede on puoleksi politiikkaa, puoleksi matemaattisia malleja. 

Jos jokaisen kommentoivan asiantuntijan pitäisi laittaa loppuun puoluekanta tai ainakin asemoida itsensä vasemmisto oikeisto akselille, tulos taitaisi olla selvä. Oikeistolaiset tutkijat kannattavat uutta verolakia ja vasemmistolaiset vastustavat. Sitten rahattomat uskovat jälkimmäistä asiantuntijaa ja rahakkaat edellistä. Ojasta allikkoon on menty. Poistetaan kuitenkin nykylain monia kohtuuttomuuksia. Perit omakotitalon, josta perintövero menee heti maksuun, mutta on paikkakuntia, joissa talon myynti on saavutus sinänsä. Lain pitäisi olla kohtuullinen. 

Suurin osa suomalaisten omistuksista on juuri asuntoja, joiden maksamiseksi on tehty töitä kymmeniä vuosia. On sekin omituista, että elämä on uhrattava työnantajan palveluksessa saadakseen asua jossakin. Kun menin Helsinkiin 1983, vuokra-asuntoja ei saanut mistään. Asuntolainan korko oli 12 prosenttia, mutta kun inflaation oli 14 prosenttia, laina oli ilmainen. Ongelma oli vain siinä, ettei lainoja saanut. Muuta siinä sitten Turusta vuokralta Helsinkiin omistusasuntoon. Sitten iski iso lama.