Pirkka-Pekka Petelius pyytää taas anteeksi

15.10.2022
PPP:n avulla ahvenanmaalainen peliyhtiö houkuttelee suomalaiset lainvastaisesti pelaamaan netissä pelejään.
PPP:n avulla ahvenanmaalainen peliyhtiö houkuttelee suomalaiset lainvastaisesti pelaamaan netissä pelejään.

Teksti Harald Olausen

Medioissa kerrottiin laajasti menneellä viikolla, miten tunnettu julkkis, Pirkka-Pekka Petelius oli tehnyt Pafin (Ålands Penningautomatförening) kanssa varsin rahakkaan sopimuksen ikuisuuksia sitten kehittämiensä sketsihahmojensa uusiokäytöstä, jolloin epäily herää miksi PAF teki sopimuksen poliitikon kanssa, joka on tekemisissä pelilain uudistamisen kanssa eduskunnassa ja pystyy vaikuttamaan taustalla sen valmisteluun.

Ja vaikka oikeusoppineet ovat ehtineet jo antaa lausunnon, ettei Petelius ole Pafilta saamansa "tuen" takia jäävi itse käsittelemään rahapelilakia, kyseessä on vain kosmeettinen Peteliuksen kasvojen pelastusyritys, josta pitäisi nostaa suurempikin meteli, sillä oikeasti kyseessä on maassa harjoitettu tyypillinen poliitikon voiteluyritys eli korruptio.

Tämähän ei tietenkään asiaa Peteliuksen kannalta puolustaneiden poliitikkojen, kuten lautapinoskandaalissa ja Nuorisoasuntosäätiön putsaamisessa kepukannuksensa hankkineen eduskunnan puhemies Matti Vanhasen mielestä ole korruptiota, että vihreiden kansanedustaja ja pelilakia eduskunnan sivistysvaliokunnassa käsitellyt Pirkka-Pekka Petelius sai kahden vuoden aikana valtion täysin omistaman Veikkauksen kilpailijalta, Pafilta yli 120 000 euroa lähinnä siitä, että hyväksyi yhtiön tarjouksen tehdä hänestä hahmo erääseen peliinsä.

Kumma että edes kukaan kansalainen kehtaa epäillä ennen hauskana tunnettua viherpoliitikko- Peteliusta moisesta. Iltalehden mukaan Pirkka-Pekka Petelius osallistui raha­pelaamista säätelevän lain uudistamiseen, mutta jätti vastoin eduskunnassa omaksuja hyviä tapoja kertomatta PAF-sopimuksestaan. Petelius ei jäävännyt itseään, vaikka hänen olisi pitänyt tehdä niin häivyttääkseen epäilyt jääviydestään, kun sivistysvaliokunta kävi keskustelua hallituksen esityksestä.

Mistä tämä kertoo? Ei Petelius ole niin tyhmä, miltä näyttää, ja mitä on esittänyt julkisissa rooleissaan, vaikka onkin näyttelijä. Ilta-Sanomien mukaan 17. marraskuuta 2021 Petelius osallistui valiokunnan kokoukseen, jossa käsiteltiin arpajaislain muuttamista: "Kokouksessa hyväksyttiin valiokunnan lausuntoluonnos. Lisäksi käytiin yleiskeskustelu hallituksen esityksestä. Petelius ei jäävännyt itseään, vaikka käsiteltävä asia liittyi olennaisesti myös Pafin toimintaan."

Todisteet puhuvat puolestaan. Peteliuksen teko on ollut tahallinen ja lajissaan kansanedustajalta moraaliton. Pirkka-Pekka Petelius on tullut poliitikkona tunnetuksi lähinnä muutaman vuoden takaisesta anteeksi -kampanjastaan, joka katsottiin kopioiduksi entisen kepukansanedustaja Mikko Alatalon kiitos -laulusta, jossa hän nuoli kaikki mahdolliset kynnelle kykenevät imelässä 1970-luvun rallatuksessaan.

Petelius pyysi anteeksi 1980-luvulla esittämiään pohjoisen alkuperäiskansojen hahmoja ja omaa sisäistä joulupukkiaan, joka oli jakanut hänelle niin rutkasti kuppaamisen lahjoja, että hän pystyi sillä rahastamaan kolmekymmentä vuotta kunnolla, ja nousi vielä eduskuntaankin muutamalla heppoisella televisioviihdeohjelmalla aikana, jolloin suomalainen viihde oli lähinnä pultsarinhajuinen pieruhuumorivitsi ja pakkasluokassaan jotain Grönlannin tasoa miinus matalalennossaan kaiken arvostelun alle menevää surkeilua.

Nyt Petelius pyysi twitterissä anteeksi huolellisuuden ja tarkkaavaisuuden puutetta ilmoituksessaan. Tämä harhautus on hyvin etukäteen suunniteltua. Näin ihmiset unohtavat sen moraalisen tosiasian, että itsensä ja totuutensa myynnyt Petelius on toiminut vähintäänkin epäeettisesti antaessaan oman hahmonsa rohkaista Suomessa lailla kiellettyyn pelaamiseen. Ehkä siksi Petelius kuvitteli alitajuisesti muhkean palkkionsa olevan edustuspalkkio luottamustoimesta, onhan hän nyt virallisestikin PAFin edustaja Suomessa.

Virallisesti Petelius on hyvään uskova ja hyvän puolesta (ainakin julkisudessa) toimiva yhteisten asioidemme hoitaja. Mutta aina kun joku hyväosaisen eliitin jäsenistä jää housut kintuissa kiinni jostain epäeettisestä toiminnasta, petoksista tai vastuuttomasta käytöksestä, josta sivulliset saavat kärsiä, tai ovat aiheuttaneet yhteiskunnalle osaamattoman, ja usein myös (lue hyvä veli -verkoston) tahallisen (lue valtion kuppaamisen) toiminnan seurauksena miljoonatappiot, medioista saamme lukea hänen olevan sairauslomalla.

Ongelmalliseksi tämän tekee tässä Petelius-tapauksessa neljä asiaa. Ensinnäkin Petelius yritti pimittää tietoja ja toiseksi hän kiersi lakia. Kolmanneksi Petelius lainsäätäjänä pelasi kansalaisten yhteisesti omistaman pelimonopolin, Veikkauksen etujen vastaisesti kilpailijan pussiin, jo pelkkä epäily siitä, että hän on saanut ansiottomasti valtavan määrän rahaa Veikkauksen kilpailijalta samalla, kun hän on voinut ja voi yhä edelleenkin vaikuttaa pelilain muutoksiin, pitäisi herättää hänet eroamaan ainakin eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsenyydestä.

Neljänneksi hän on mediatietojen mukaan etukäteen sovitulla sairaslomalla. Vaikuttaa keksityltä selitykseltä. Suomessa on eliitin pahana tapana "kirjoittautua " heti sairaslomalle, kun on jäänyt kiinni jostain ja skandaali on tiedossa. Sairaslomia ei ole kuitenkaan laissa tarkoitettu tähän tarkoitukseen. Sairaslomakikkailu on lajissaan sekä rikollista että epäeettistä kansan kukkarolla ja kuin kansan naaman päin kusemista. Ensinnäkin sairasloma on tarkoitettu sellaisille, jotka tarvitsevat sitä oikeasti, toiseksi senkin kustannukset maksetaan yleisistä rahoista ja mitä suurempipalkkaisempi henkilö, sitä suuremmat korvaukset, kolmanneksi sitä ei ole tarkoitettu tekosyyksi vastuun pakoiluun, neljänneksi sairasloman kirjoittaneet lääkärit ovat yhtä syyllisiä väärään todistukseen kuin sairaslomaa itselleen kikkailleet politiikotkin.

Molempien rikolliset puuhailut pitäisi tehdä rangaistaviksi. Ongelma on tietenkin siinä, ettei kukaan kyseenalaista poliitikkojen ja muun eliitin sairauslomia, koska niistä on tullut maassa yleisesti hyväksytty tapa leikkiä uhria ja hakea sympatiapisteitä suurelta yleisöltä, voi parkaa, se on huonossa kunnossa-säälittelyllä, vaikka ilmiselvän typeristä tökerööksistä kiinni jäänyt hyväosaisten kerhon puttepossuosastolainen makoilisi tuttavafirman kelohonkamökillä jossain laadukkaan kylpylän lähistöllä nauttimassa elämästään ilman todellista syytä olla yhteiseen piikkiin sairaslomalla.

Tokkopa kukaan sairaslomaa määrännyt lääkäri osaa tulkita oikein laissa sairaslomalle määrätyn korvauksen perusteena ollutta kuollutta kirjainta "työkyvyttömyyttä ei ole aiheutettu tahallisella menettelyllä tai törkeällä huolimattomuudella", kun sitä eivät kyseenalaista edes ne työnantajat, joiden piikkiin nämä typerykset ovat kolttosiaan tehtailleet. Erityisen ongelmallista tämä on kohdan "sairaudesta tai tapaturmasta aiheutuu kyvyttömyys työsopimuksen mukaisiin tehtäviin"-tulkinnassa.

Se, että jää kiinni housut kintussa hillopurkilla varastelemisesta, ei aiheuta edellä siteeratun sairausajan palkasta määrätyn lain edellyttämää kyvyttömyyttä. Se, että on jäänyt kiinni petoksesta ja valehtelemisesta, ei ole riittävä syy lain mukaan sairauslomaan. Milloin tämä hyväosaisen eliitin lainrikkominen saa jonkun lainvalvojan, syyttäjään tai tavallisen kansallisen (kyllä tekin voitte tehdä asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle).

Lain mukaan työntekijälle myönnetään sairasloma tervehtymistä varten. Sairaslomaoikeuden väärinkäytön arvioinnin lähtökohtana on, että työntekijällä ei ole oikeutta tehdä työtäsairaslomansa aikana. Työntekijä ei saa myöskään työtoiminnallaan vaarantaa parantumistaan. Tässä tapauksessa mikään kohta ei täyty.

Voimmeko siis olla varmoja, ettei näin ole käynyt Peteliuksen tapauksessa. EMME! On aihetta epäillä, että hän on pyyhkinyt sairaslomallaan lattiaa viis veisaten siitä, että on senkin tehnyt välittämättä totuudesta. Petelius tunnetaan ahkerana (lue: ahneena) kulttuurialan yrittäjänä, joka on onnistunut ulosmittaamaan moninkertaisesti aikoinaan kallispalkkaisena viihdemaailman tähtenä ollutta mainettaan miljoonavoitoilla.