Professori Timo Airaksinen Roman Schatzin vieraana 20.3. kello 10.00 radio Ylen Ykkösessä

19.03.2023

Teksti Harald Olausen

Professori Timo Airaksinen on taas käymässä Suomessa pitkän Australiassa vietetyn talven jälkeen, muutaman viikon vielä ennen kuin lähtee filosofivaimonsa kanssa Japaniin. Tuotteliaalta ja yhä suositulta luennoitsijalta ja kirjoittajalta tulee joka vuosi vähintään yksi, parhaimmissa tapauksissa jopa kaksi tai kolme kirjaa, usein filofiasta mutta viime aikoina myös mm. kirjallisuudesta, onhan Timo kirjoittanut paljon huomiota saaneita kirjakritiikkejä viime vuosina filosofis-kulttuuriseen digivallila.comiin. Airaksisesta on sanottu, että hän olisi yhtä hyvin voinut olla jonkun suuren lehden päätoimittaja tai päätoiminen kirjailija koska hallitsee ylättävän näppärästi molemmat kirjallisuuden vaikeat genret, faktan ja fiktion.

Airaksinen valitsi toisin, sillä hän ihastui jo nuorena opiskelijapoikana filosofiaan ja ajatteluun sekä tieteentekemiseen niin perusteellisesti, että päätti valita uran tutkijana ja opettajana tieteen parissa. Esiintyminen, kirjoittaminen ja kirjojen tekeminen ovat kuitenkin hänellä veressä. Airaksisesta tuli tieteen tekemisen ohella tieteen popularisoija niin filosofisten tekstien toimittajana kuin kirjailijanakin, joka kirjoittaa edelleenkin ahkerasti kolumneja eri medioihin ja esiintyy medioissa, kirjastoissa sekä kirjamessuilla ahkerasti kirjojen kirjoittamisten ohella. Airaksinen oli jopa kerran lähellä astua isompiin saappaisiin, kun häntä pyydettiin Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajaksi. Airaksinen mietti tarjousta hetken, mutta valitsi toisen tien.

Toimittajana ja kirjailijana hän on omaa luokkaansa syvällisenä inhimillisenä pohdiskelijana, joka hallitsee hillityn tyylin. Airaksisen tekstejä medioista voi lukea esimerkiksi Robustoksen vuonna 2021 kustantamasta Rento huolettomuus elämänasenteena -kirjasta, jonka olen toimittanut, ja johon olen kirjoittanut jälkipuheen. Kirjaan on koottu professori Timo Airaksisen parhaita kolumneja ja suosituimpia kirjoituksia mm. filosofiskulttuurisesta nettilehdestä digivallila.comista, sanomalehti Ilkka-Pohjalaisesta sekä Pohjoisen filosofiyhdistyksen Agon-lehdestä. Tekstien aiheet vaihtelevat onnellisuudesta politiikkaan ja koronasta seksiin. Lisää on luvassa, sillä vuonna 2025 Docendo julkaisee Airaksisen Kuolema-kirjan, jota hän parhaillaan suunnittelee.

Professori Timo Airaksinen on kiiinnostava esiintyjä. Toissa vuonna esiintyessään Ylen Puoli Seitsemän-televisio-ohjelmassa hän rikkoi katsojaennätyksiä yli 700.000 katsojalla. Mikä on hänen jatkuvan suosionsa syy ja mikä on Airaksisen luova kaava sekä tuotteliaisuuden alkulähde? Se on filosofin perinteisen maailmanluokan älyllisen uteliaisuuden lisäksi syvällinen keskittyminen tutkimaan itse aihetta mahdollisimman monelta kantilta niin, että vanhasta ongelmasta löytyy aina uusi tulokulma. Juuri tämä metodi on se, mikä tekee hänen sanomisensa suuren yleisön kannalta erityisen kiinnostavaksi; Airaksinen pohtii syntyjä syviä ymmärrettävällä ja viehättävällä maailmanmiehen otteella suoraan, kipeitäkin unohtamatta totuuden monimutkaisuutta.

Professori Timo Airaksista saamme kuulla taas radio Ykkösessä maanantaina 20.3.2022 kello 10.00, jolloin hän on Roman Schatzin vieraana puhumassa koronasta ja sen jälkeisestä ajasta: "Lähes 7 miljoonaa ihmistä on tähän mennessä kuollut koronaan ja liki 700 miljoonaa on toipunut viruksen aiheuttamasta taudista. Pandemia alkaa jäädä taakse ainakin Suomessa ja muissa kehittyneissä maissa. Mutta korona on jättänyt jälkensä paitsi immuunijärjestelmäämme myös yhteiskuntaan, elintapoihin, bisnekseen, ihmissuhteisiin ja jopa ajattelutapaamme. Mitä olemme viimeisen kolmen vuoden aikana oppineet? Tekisimmekö kaiken samalla tavalla, jos uusi pandemia iskisi? Kuinka virus on muuttanut meitä ja arvomaailmaamme?"

-https://areena.yle.fi/podcastit/opas?t=2023-03-20