Rakkautta&Anarkiaa-elokuvia: Swan Song

24.09.2021

Teksti Harald Olausen

Udo Kier osaa olla ärsyttävän hellästi pikkukaupungin todellinen draamaqueen...
Udo Kier osaa olla ärsyttävän hellästi pikkukaupungin todellinen draamaqueen...

Tämän vuoden 2021 R&A:n LGBTQ-elokuvissa on näkynyt kaksi valitettavaa piirrettä. Ensiksikin valitut LGBTQ-elokuvat ovat olleet surkeita ja kiinnostamattomia, toiseksi syyllinenkin löytyy festivaalien uudesta tavasta valita ohjelmistoonsa vain (homo)poliittisesti korrekteja ja ketään loukkaamattomia naisten valitsemia hyvän tahdon ja mielen homoelokuvia, joita kukaan homo ei olisi myötähäpeässään kehdannut näyttää julkisesti tyhjänpäiväisenä satuiluna heteroille. Tässä on yksi syy, miksi tänä vuonna kieltäydyin tekemästä LGBTQ-leffoista julkista arviota mihinkään mediaan. En halua enää itsekään katsoa yhtään tympeää kaupallistettua comingout-sillisalaattia tai homopedofiilivoyerismilla täytettyjä homotympeyksiä. Homoleffa voi olla homoleffa paljastamatta sitä olevansa tai kuvaamatta itse asiaa perinteisestä näkökulmasta nippuna irrallisia ja siirappisia tunteita ja intohimoja homoelokuvien vakiintuneen käytännön mukaan. Havainnollistaminen: olisimme perin myrtyneitä, jos katsoisimme 1960-luvun Los Angelesista kertovaa elokuvaa, jossa esittäjät olisivat kuin mykkäelokuvan kultakaudelta repäistyjä, tai jos Pedro Almodovar käyttäisi elokuvissaan hahmojen kohdalla samoja sommitelmia kuin Quentin Tarantino. Tai elokuvan eräs suurista - Tarkovski samaa symboliikkaa kuin Bergman.


Kaikki valta on aina anarkiaa, jossa valta nujertaa historian ja luonnon seksuaalisuuden keinoin. Nyt se valta on siirtymässä uusiin käsiin ja siksi kaikki tämä hämmennys, sensurointi ja poliittinen korrektius on muodissa - siihen kuuluu myös homouden riisuminen sen arthurimbaudmaisesta vallankumouksellisuudesta ja katu-uskottavasta lyyrisyydestään. Juuri siksi homoudestakin on tullut markkinavoimat päättää - homotkin olivat kuluttajia - ajattelutavan mukaisesti 2000-luvulla poliittisesti korrekti osa yhteiskunnallisesti hyväksyttyä kulutus- ja kuritusjärjestelmää, mikä ei enää kyseenalaista valtaa anarkistisessa ja aggressiivisessa vuoden 1968 Stonewallin hengessä saadakseen omalle olemiselleen hyväksynnän, vaan kiltisti alistuu ja nöyrtyy vallitsevien typeryyksien sekä itsestäänselvyyksien edessä. Homoelokuvat kulkevat käsi kädessä muun homomaailman muutosten kanssa. Monien epäilijöiden mielestä olisikin jo korkea aika uudistaa homoelokuva, tuoda ruudulle jotain uutta villiä ja ennenäkemätöntä.

Mutta kun kuulee jonkun syyttävän homoelokuvia surkeuden ja säälittävyyden levittämisestä, pitää muistaa, ettei tässä kiiltokuvamaailmassa HBO-sarjoineen enää kovin moni muista aikaa, jolloin puhuttiin Strindbergin Kuolemantanssista heterovastineena Won Kar Wanin queerklassikko Happy Togetherille, minkä kaavaa hyvät elokuvat Ingmar Bergmannista lähtien lohduttomassa menetyksen pelossa ja rakkauden kaipuussaan noudattavat, sillä hyvien LGBTQ-elokuvien päähenkilöt eivät ole usein vain toistensa, vaan myös olosuhteittensa vankeja nurkkaan ajettuina vankilassa, jossa ei ole kysymys pelksätään vain ibseniläisittäin tapahtuvasta elämänvalheen paljastumisesta tai puhdistumisesta, vaan myös raatelevasta viimeisen lopun alusta.


Tästä samasta on kysymys myös Swan Songissa (Yhdysvallat 2021 Todd Stephens) - ilmeisesti sillä on suomalainen Timo-poikaystävä, jolle elokuva lopputekstien mukaan on omistettu. Elokuva oli vaivaannuttavalla tavalla tekopirteä- ja hauska. Siinä sen suurin synti. Ilman pääosanesittäjä Udo Kierin hurmaavaa antautumista muuten kovin heppoisessa juonikyhäelmässä itse elokuva olisi ollut katsomiskokemuksena kuin lässähtänyt pannukakku Ruotsin kruununprinsessa Viktorian Öölannin residenssin jokakesäisillä syntymäpäiväjuhlilla Arja Saijonmaan rääkiessä muumisvenskallaan korvanjuuressa yhtä riivinrautamaisesti, kuin miten hän aikoinaan raiskasi maailmalla Mikis Theodorakiksen hienoa musiikkia.

Ranskalainen Ystävyys-elokuva on koskettavuudessaan kuin vastine Swan Songille ja yksi kautta aikojen koskettavimpia LGBTQ-elokuvia, jossa kuvataan sateenkaaripiireissä hiljaiseksi vaiettua vanhenemista ja heideggeriläistä "ihmisen täälläoloa", mikä tapahtuu silmiemme edessä koko ajan hiljaa edeten kohti kuolemaa. Ja siitä huolimatta, ettei siitä puhuta, se on koko ajan läsnä ja varjostaa kaikkea elävää, kuten tässäkin elokuvassa, missä toinen vanhoista naisista, Madeleine, saa juuri ennen kuin he ehtivät yhdessä toteuttaa elinikäistä "vapausunelmaansa " - joka ei ole Madeleinen mielestä ihan ongelmaton - muuttamalla taloon Tiber-joen varrelle, aivoinfarktin, taantuen lähes vihanneksen tasolle odottamaan kuolemaa, mutta vielä puhekyvyttömänäkin rakastavana ja hellyyttä kaipaavana sinä Madeleinena, johon hänen kumppaninsa on aikoinaan rakastunut silmät elämäniloa välkkyen.


Swan Song on esimerkki tästä uudesta väkinäisyydestä ja linjattomuudesta LGBTQ-elokuvien tehtailun osalta R&A:lla; että kehtaavatkin kastroida homouden näin baanalilla tavalla, ja jatkaa sateenkaaritätien lässytystä demokraattisesta me-yhteisöstä, missä kaikilla on niin mukavaa, kun yhdessä ensin hyväksymme homouden suitset, esittämällä täysin munattomia homofilmejä. Miksi näin? Siksi, että suvaitsevaisuuden nimissä miehistä katsetta ollaan sensuroimassa yhteiskunnassa näkymättömiin samalla tavalla, kun Päivi Räsästä kielletään levittämästä raamatun homo-, nais- ja muukalaisvihamielistä perussanomaa, mitä kirja on pullollaan eiväthän amerikkalaiset konservatiivit siihen muuten uskoisi ja sen pahassa hengessä uskaltaisi sillä rikoksiansa oikeuttaa.

Mutta on niissä jotain hyvääkin. Ja sitten se toinen puoli, miksi LGBTQ-elokuvia katsotaan: henkilökohtainen. Ovat minun kansaani ajattelen nähdessäni, vaikka hieman paskemmankin LGBTQ-leffan ja tunnen sydämessäni sekä tietynlaista ylpeyttä että myös riemua siitä, että näen omasta ERILAISESTA kansastani kertovia ERILAISIA tarinoita. Eikä Swan Song ole yhtään paskempi ainakaan Katri Tenholan mielestä, kun hän R&A:n käsiohjelmassa kuvaa elokuvan sosiologisen huipennuksen: "Ennenkin gay-teemoja elokuvissaan käsitellyt Todd Stephens kuvaa tyylikkäästi gay-kulttuurin muutosta kuluneiden vuosikymmenten aikana. Sydän hypähtää viimeistään, kun Kier ilmaantuu tanssilattialle kristallein koristeltu kynttelikkö päässään. Kohtauksen koominen glamour kiteyttää paljon stereotyyppisestä homokulttuurista, joka jossain mielessä edustaa mennyttä aikaa. Samalla se saa toivomaan asusteisiin paljon nykyistä enemmän kristalleja."


Ymmärrän kyllä, että tekstien pitää olla nasevia ja kivoja, mutta tässä oli jotain sellaista, mikä ei kuulunut joukkoon. Jo alussa viittasin siihen, että homo ei olisi tätä leffaa valinnut festareille, homopaapojanaiset, ne iänikuiset homofagit kylläkin, koska he kaipaavat Tenholan tavoin värikkyyttä mustavalkoisuuden keskelle. YÖK! - sanoo moni homo. Ja elokuva oli täynnä halpoja kopioita ja kliseitä, joiden kiusallisuus korostui pääosanesittäjän diivailun mauttomuudessa ja ilmiselvissä plagioiduissa kuvissa - Tenholan kuvaama kynttelikkökohtaus kun oli melkein suoraan pöllitty Fellinin Casanovasta, tai ikonisesta pienen budjetin indiegay-leffa Priscilla - aavikon kuningatar-tai...(esimerkkejä piisaisi kylliksi asti...). Mutta se olikin siksi elokuvan paras kohtaus yrittäessään olla rehellisesti jotain muuta kuin mitä oli olevinaan.