Töihin Norjaan?

26.02.2023
Töihin Norjaan-sivut vaikuttavat lupaavalta. Selkeä sisältö, lyhyet tarinat ja paljon konkretiaa. Lisäksi pienellä summalla kuussa saa tarkempaa tietoja ja löytää myös mahdollisesti etsimänsä työpaikan.
Töihin Norjaan-sivut vaikuttavat lupaavalta. Selkeä sisältö, lyhyet tarinat ja paljon konkretiaa. Lisäksi pienellä summalla kuussa saa tarkempaa tietoja ja löytää myös mahdollisesti etsimänsä työpaikan.

Teksti Harald Olausen

"Norja on useita vuosia ollut YK:n Inhimillisen Kehityksen Indeksin (HDI) kärkimaa ja on siten houkutteleva maa elää ja työskennellä. Tasa-arvoiset työmarkkinat tarjoavat työntekijöille hyvän tasapainon työn ja yksityiselämän välille."-https://www.norway.no/fi/finland/palvelut-ja-tietoa/tyoskentely-norjassa/

Kumma että niin harva työtön suomalainen ei ole mennyt Norjaan täihin paremman palkan ja elämisen toivossa, kuten aikoinaan itäinen ja pohjoinen Suomi tyhjeni 1960-luvulta Ruotsin hyvinvointiyhteiskuntaa rakentamaan. Ehkä yksi syy on se, että Norja on aina ollut maantieteellisesti kaukana Suomesta. Enää sen ei pitäisi haitata, kun yhteydet pelaavat ja välimatkat ovat kutistuneet olemattomiksi.

"Norjan elinkeinoelämä on teknologisesti edistynyttä ja uusi teknologia omaksutaan nopeasti. Norja on pitkään ollut innovatiivinen maa, jolla on erikoisasiantuntemusta esim. öljy- ja kaasu-, merenkulun- sekä kala- ja äyriäistalouden aloilla."-https://www.norway.no/fi/finland/palvelut-ja-tietoa/tyoskentely-norjassa/

Norjasta ja sen työmarkkinoista saa paljon tietoa niin norjaksi, suomeksi kuin englanniksi googlaamalla. Esimerkiksi sivustolta https://norjaan.rajaneuvonta.fi/private/palkka-ja-tyosuhteet/ Tai - https://www.norden.org/fi/info-norden/toimeentulotuki-norjassa. Työpaikkoja oli avoinna tänään Norjan työvoimasta vastaavassa Navissa (nav.no) lähes 54.000.

"Norja on turvallinen ja rauhallinen maa, jossa on korkeatasoiset hyvinvointijärjestelmät sekä hyvin säännellyt työnantajan ja työntekijän väliset järjestelmät. Litteä organisaatiorakenne, avoimuus ja läpinäkyvyys sekä hyvät mahdollisuudet työntekijöiden osallistumiselle ovat tyypillisiä piirteitä norjalaisille työpaikoille. Työvoima on erittäin pätevää."-https://www.norway.no/fi/finland/palvelut-ja-tietoa/tyoskentely-norjassa/

Paras Norjan työpaikkoja välittävistä tai niistä kertovista sivuista on tunnetun Tim Bergin ylläpitämä Norjaan-sivusto-https://kurssit.tomiberg.fi/ToihinNorjaanjasenyys, osin siksi, että Berg on nähnyt paljon vaivaa palvelunsa rakentamiseen, osin taas siksi, että sivusto on selkeä ja sen tarjoama informaatio sekä yhteystiedot johtavat tyhjien lupausten sijasta myös konkreettisiin työpaikkoihin.

"Löydät hyödyllisiä vinkkejä ja tietoa työnhausta osoitteesta nav.no. Sinulla tulee olla voimassaoleva oleskelulupa Norjaan voidaksesi vastaanottaa potentiaalisten työnantajien tarjouksia ja tilataksesi työpaikkailmoituksia"- Löydät hyödyllisiä vinkkejä ja tietoa työnhausta osoitteesta nav.no. Sinulla tulee olla voimassaoleva oleskelulupa Norjaan voidaksesi vastaanottaa potentiaalisten työnantajien tarjouksia ja tilataksesi työpaikkailmoituksia."-https://www.norway.no/fi/finland/palvelut-ja-tietoa/tyoskentely-norjassa/

Bergillä on asiasta takanaan pitkä kokemus ja se näkyy. On oppaita, sivustoja, yksilöllistä neuvontaa ja muita palveluita, jotka helpottavat työnhakijaa. Berg lähettää kerran viikossa omalta nettikanavaltaan lyhyen viikkokatsauksen, missä hän käy yleisesti läpi Norjan avoimia työpaikkoja. Tomi Berg on pyörittänyt palveluaan jo parinkymmenen vuoden kokemuksella.

Tarve on kohdannut kysyjän monella tapaa ja moni työpaikka täyttynyt. Esimerkiksi tänään hän 12 minuutin pituisella esittelyvideolla kävi lyhyesti läpi mm. Norjan vapaita työpaikkoja, lentomatkustamista ja verotusta, joka on yllättävän matala verrattuna useaan muuhun Euroopan maahan: "Suomessa työttömyysaste hipoo lähellä kymmentä prosenttia, kun se Norjassa on vain kaksi. Palkat ovat Norjassa useilla aloilla jopa kaksin-kolminkertaiset, ja verotuskin neljänneksen pienempää kuin Suomessa."

Itse heppu vaikuttaa rennolta tavalliselta suomalaismieheltä ja on töissä isolla öljynporauslautalla, missä työ ja eläminen on haastavaa, mutta palkat hipovat taivaita jopa tavallisilla siivoojilla. Berg asuu 14 päivää ison öljylautan viisisataa huoneisessa hotellissa, ja lentää 28 päivän kestävälle lomalle, ja takaisin, Stavangerin kautta helikopterilla säällä kuin säällä lähes parituntisen matkan. Silti hyvin harvat suomalaiset tietävät vieläkään Norjan avoimista työpaikoista juuri mitään. Yksi syy on tietenkin Suomen tehottomissa ja ajastaan jäljessä laahaavissa TE-toimistoissa (https://toimistot.te-palvelut.fi/lappi/tyopaikat-ruotsissa-ja-norjassa). Ne eivät tarpeesta ja toiveista huolimatta järjestä valmentavaa koulutusta Norjaan.

Suomalaiset eivät ole ehkä tästä syystä erityisen hanakasti tarttuneet avoimiin työmahdollisuuksiin Norjassa, vaikka Norjassa taloudellisesti työskentely olisi kannattavampaa. Joskus aikoinaan kannustimia oli muitakin. Suomen ja Norjan välillä oli kahdenkeskinen verosopimus, jossa puoli vuotta Norjassa työskennellyt suomalainen sai Norjaan maksamansa verot takaisin palattuaan Suomeen. En tiedä onko enää. Millaisia työpaikkoja ja missä Norjassa sitten on tänään avoinna? Siitä kertoo tarkemmin, ja miten niihin haetaan, seuraavan kerran Tomi Berg omassa webinaarissaan sivuillaan Norjaan töihin 9.3. 2023 kello 19.00.