Vaarallista nepotismia
Teksti Harald Olausen
Kansainvälistä korruptiota tutkiva Transparency International julkaisi kesän kynnyksellä 2012 raportin koko Eurooppaa laajasti vaivaavasta korruptiosta. Suomen kohdalla raportissa mainittiin ensimmäisen kerran suomalaisten itsensä "ällistykseksi" maan tavasta, eli julkisuudessa näkymätöntä piilokorruptiota, jolla Suomea oli hallittu Hyvä veli- verkostojen avulla koko itsenäisyytemme ajan. "Donquijotelaisen" metodin mukaan todellisuutta ei hallittu vaan se jalostettiin kokonaan uutena vanhan sisään kuin isäntäänsä sisältä syövä lapamato.
Korruptiosta on kirjoittanut hyvän kirjan Salla Nazarenko&työryhmä (INTO 2019). Korruptio Suomessa yksi vaarallisimmista muodoista on nepotismin eli ystävien ja sukulaisten suosiminen. Pahimmillaan se voi johtaa alallaan maailman johtavan tuotemerkin, kuten Nokian häviämiseen lähes olemattomaksi lilliputiksi muuttuneena markkinoilla.
Nepotismi on ollut myös aiemmin "vähäiseksi väitetyn" suomalaisen hyväveliverkoston harrastamana yleistä. Ongelma on edelleenkin "arka" ja siitä ei puhuta tai sitä vähätellään, kuten vielä niinkin myöhään kuin vuonna 2014 toimittaja Heidi Lämsän jutussa Helsingin Sanomissa haastattelussa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun johtamisen laitoksen johtavan tutkijan Sinikka Vanhalan yhteydessä.
Vanhalan mukaan nepotismi ei ollut Suomessa yleinen ongelma. Tällä hän tarkoitti enemmän talouselämän parissa tapahtuvaa sukulaisten suosiota. Talousuutisista olemme tottuneet lukemaan tuttuja nimeä johtopaikoilta vielä aivan viime aikoinakin. Parjattua Fortumia johtaa Rauramo-niminen pääjohtaja. Hesaria johti pitkään Rauramo-niminen toimitusjohtaja. Koneen toimitusjohtaja Ehnrooth kuuluu tietenkin maan taloudelliseen ruotsinkieliseen mahtisukuun jne.
Seppo Jyrkinen pohti korruptiota artikkelissaan nettisivuillaan: https://www.jyrkinen.fi/mietteet/korruptio-suomessa.html
"Suomi kuuluu monen mielestä maihin, joissa korruptio on vähäistä. Kehitysmaiden vitsauksena tunnettu lahjonta muodostaa kuitenkin vain osan korruption kentästä. Suomessa korruptio on sisäänrakennettu poliittisiin etuoikeuksiin ja hyvä-veli verkostoihin. Suuren luokan talousrikollisuus on mahdollista niin kauan, kuin päättäjät sen sallivat olemalla tekemättä mitään. On suorastaan irvokasta, että vaikutusvallan väärinkäytöstä tehtiin rikos vasta vuonna 2016."
Tutkimusten mukaan Suomessa rikollinen korruptio on harvinaista, mutta lähipiirin suosiminen varsin yleistä. Asiaa tutkineen Vaasan yliopiston julkishallinnon emeritusprofessorin, Ari Salmisen mukaan Suomessa kukoistaa nepotismi ja hyväveliverkostot ehkä jopa enemmän kuin suurissa maissa. Ongelmana hänestä oli erityisesti poliittisissa piireissä tapahtuva sukulaisten suosiminen, johon pitäisi Salmisen mukaan kiinnittää huomattavasti nykyistä enemmän huomiota.
Yksi
esimerkki on tästä entinen sdp:n kansanedustaja ja ministeri Arja Alho, joka
tiputtuaan eduskunnasta toisen kerran 2007 nautti eläkeikäänsä saakka ns.
sopeuttamisrahaa ja toimi samalla Sadankomitean Ydin-lehden päätoimittajana
2000 euron kuukausipalkalla saaden täyden eläkekertymän. Ja tuloksena oli poliittista nepotismia verorahoilla tietenkin maksettuna.
Eräässä lehdessä yhden jutun toinen kirjoittaja oli hänen Essi Väänänen-niminen tyttärensä. Toisessa jutussa esiintyi hänen Saksassa asuva Kirsti-siskonsa. Eikä tämä ollut uutta Alhon kohdalla. Kun Alho oli Lipposen I-hallituksen II-valtiovarainministeri, Ilta-Sanomat paljasti hänen maksattaneen siskonsa esiintymään Saksasta valtion varoilla eräisiin yksityisjuhliinsa.