Varis ja valtion varatyömies

25.07.2025

Teksti Harald Olausen

https://www.youtube.com/watch?v=jA0PcWXgWhA

Varis ja valtion varatyömies-kappale on yksi 70-luvun unohdetuista musiikillisista helmistä, jonka melodinen ja toteava ote koskettaa kuuntelijaa syvältä vielä tänäänkin, koska siinä yhdistyy toisiinsa niin yksityinen kuin yleinen murhe ja huoli asioiden huonosta tilasta. Jos joku väittää, ettei politiikka kuulu taiteeseen, hänen pitäisi lukea vasemmistolaista porvarillisuuden kriitikkoa ja kirjailijaa, Krister Kihlmania (1930-2021), jonka mukaan kirjailijoilla pitää olla aina tietoinen poliittinen näkemys.

Laulu kertoo köyhyyden miehisistä kasvoista ankeina työttömyyskausina 1970-luvun Suomessa yhden miehen kohtalon verran. Se ei mässäile sosiaalipornolla tai julista nyrkki pystyssä kostoa. Se toteaa vain miten kurjasti miehen asiat ovat. Taustalla voi kuitenkin aistia suomalaiskansallista kaunista ja vähäeleistä humanistis-kristillistä empatiaa yhdistettynä marxilaiseen eettis-filosofiseen paatokseen ihmisyhteiskunnasta kriittisen sosiaalifilosofisessa hengessä: kaiken voi aina halutessaan muuttaa.

Laulu on sukua Risto Jarvan Yhden miehen sota (1973) -elokuvalle, joka on lajissaan suomalaisten työläiselokuvien parhaimmistoa erotukseksi muista saman aiheen ja ajankohdan elokuvista; se kun ei alleviivaamalla osoita pirun paikkaa helvetissä, kuten tekee Erkko Kivikosken ohjaama Laukaus tehtaalla (1973) sekä Jaakko Pakkasvirran Jouluksi kotiin (1975). Molempien elokuvien ahdistunut seitkytlukulainen näköalattomuus siirtyy sellaisenaan katsojan mieliin ja lamaannuttaa. 

Nyt jo haudattu (enää vain 88-vuotias Heikki Kahila ja 80-vuotias Jani Uhlenius ovat ryhmästä vielä hengissä), ja juhlittu Songilo-yhtye oli oman aikansa yksi suosituimmista maata kiertävistä ohjelmaryhmistä. Sen jäsenet olivat sen ajan viihdemaailman huippuja ja laulut melodisia sekä viihdyttäviä pientä ihmistä ymmärtävään yhteiskunnalliseen henkeen. Songilo oli työväenhenkinen iltojen viihdyttäjä 50-lukulaiseen kisällitapaan. Sen merkitys oli aikoinaan tärkeä koko maalle ja vasemmistolle.

Varis ja valtion varatyömies-kappaleessa yhtye loistaa. Se on ehkä ryhmän parhain esitys koskaan. Laulun on säveltänyt Jani Uhlenius ja sanoittanut Veikko Lavi. Myöhemmin kaappaleen levytti myös omaan tyyliinsä Veikko Lavi vuonna 1986. Se on kuin 50-luvun arkistojen kätköistä vanha ralli eli taattua Lavia alusta loppuun Limbergin Hilman tunnelmissa laahaten. Lavi oli oman aikansa iskevä tarinankertoja, jonka maanläheinen tapa puhua ihmisten arjesta ja huolista on vieläkin lajissaan ylittämätön.

"Kisällilaulut olivat entisaikojen nuorisomusiikkia. Kisällilaulut alkoivat hauskuutuksena ja keskittyivät myöhemmin vahvempaan poliittiseen kannanottoon. Musiikkilajiin kuuluu myös kansanlauluja sekä populistisia lauluja. Kisällilaulujen tarkoituksena on ottaa kantaa, viihdyttää, luoda yhteenkuuluvuutta ja jakaa tietoa." https://www.tsl.fi/ajankohtaista/kisallilauluista-julkaistaan-albumi-elokuussa.html