Vuoden ensimmäinen hyvä uutinen on Kiinan halu parantaa suhteitaan Yhdysvaltojen kanssa

Teksti Harald Olausen
Kiinan presidentti ilmoitti uuden vuoden aluksi Kiinan "halun pyrkiä parantamaan" suhteitaan Yhdysvaltojen kanssa, mikä on sekä vuoden ensimmäinen hyvä uutinen koko maailmalle että erityisesti lännelle ja Ukrainalle, sillä pelko Kiinan ratkaisevasta tuesta Putinille on hälvennyt ja vihjaa jo siitä, miten maailma tullaan jakamaan Putinin jälkeen Yhdysvaltojen ja Kiinan toimesta.
Samalla se paljastaa Kiinan koko ajan
pelanneen kovilla propagandakorteilla Venäjän tapaan näyttämällä maailmalle ja
Yhdysvalloille sen mahdollisen kaikkien kannalta pahimman tien, mikä seuraisi
siitä, jos Yhdysvallat ja länsi ei ota tosissaan Kiinan intressejä omaksi
katsomallaan reviirillä. Kiina esitti pahaa poikaa ja antoi esimakua siitä, millaista olisi, jos sitä ei kuultaisi.
Kiinalle on tärkeää olla menettämättä kasvojaan oman kotiyleisönsä edessä. Maalle on tärkeintä TALOUS, TALOUS ja vain TALOUS. Viime vuoden aikana totuimme lukemaan ikäviä uutisia Kiinan talousmahdin uupumisesta. Pankit viskelevät holtittomasti rahaa kannattomille yrityksille. Työttömyys on ollut nousussa ja kokonaisia kaupunkeja on jäänyt keskeneräisiksi.
Siitä ei ole kuukauttakaan, kun Kiinan presidentti, Xi Jinping, ja Yhdysvaltojen presidentti, Joe Biden, viimeksi tapasivat ja kansainväliset mediat uutisoivat tapaamisen olleen sekä epäonnistunut että pettymys, lähinnä siksi, että molemmat näyttivät siltä kuin olisivat lätkineet toisiaan pingispalloilla eikä heillä ollut kertoa hyviä uutisia uutisnälkäsille toimittajille.
Silti jo se, että he tapasivat, oli merkityksellistä, sillä sen jälkeen maiden diplomaatit ovat tehneet kovasti töitä yhteistyön syventämiseksi. Kiina on kokeillut Yhdysvaltoja koko 2000-luvun. Yhdysvaltojen härnääminen ja kovilla panoksilla pelaaminen kuuluu osana kiinalaisten maailmanvalloitusta. Kiina haluaa jakaa maailman Yhdysvaltojen kanssa puoliksi.
Tapaaminen oli monella muullakin tapaa
tärkeä. Maat avasivat jälleen yhteisen "kuuman linjan", jolla on lähinnä
symbolista merkitystä, mutta se kertoo myös Kiinan aidosta halusta antaa maailmalle
signaali saavuttamastaan tasavertaisesta neuvotteluasemasta Yhdysvaltojen
kanssa. Maailmasta on tulossa kolminapainen globaalimalli; Yhdysvallat, Kiina ja Intia.
Maita yhdistää markkinakapitalismi ja halu vaurastua lisää. Nyky-Kiina on kiitollisuudenvelassa Yhdysvalloille, sillä presidentti Richard Nixonin "pinpongdiplomatian" huippuna yhteistyö Kiinan kanssa alkoi, ja Nixon vieraili vuonna 1972 Kiinassa markkinoimassa kapitalistista järjestelmää Kiinan silloiselle kommunistijohdolle hyvin tuloksin. Kiinan uudistuminen alkoi tästä.
Otsikot puhuvat myös omaa kieltään siitä, miten kulissien takana on jo päätetty Yhdysvaltojen ja Kiinan suhteiden normalisoinnista: "Analyysi: USA ja Kiina huomasivat, että mykkäkoulu ei auta suhteiden hoitamisessa, Kiina ja Yhdysvallat liennyttävät, Sota Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä voidaan välttää, Kiina ja Yhdysvallat sopivat yhteydenpidon parantamisesta".
Mutta mitä maiden presidentit puhuivat Venäjästä ja sen tulevaisuudesta sekä siitä millainen maailma tulee olemaan Yhdysvaltojen ja Kiinan "hellässä ohjauksessa" Ukrainan sodan jälkeen Venäjän hävittyä sodan? Kiinalla tulee olemaan tärkeä rooli sodan lopettamisessa. Mutta mikä tärkeintä, häviön jälkeen Venäjä ei ole enää kolmikkoa häiritsevä sotilaallinen suurvalta.