Ahneet ja häikäilettömät politiikot taas hillopurkilla soteuudistuksen nimissä

14.02.2024

Teksti Harald Olausen

Aivan kuten tarkkanäköisimmät politiikkaa seuraavat toimittajat vuosi sitten, kun sote-uudistus saatiin kovien vääntöjen jäljiltä maaliin rampana ankkana, huomauttivatkin happamasti, täysin turha soten valtakunnallinen hallintohimmeli on tehty kepulaisten mieliksi uudenlaiseksi rahoituskoneeksi ahneille paikallispolitikoille, ja heidän puolueilleen muuttuneissa soteissa ympäri maan sen tavallisen kansan, jolle suunnattuja palveluita samalla karsitaan kovalla kädellä, tahdon vastaisesti (koska eivät ymmärrä).

Kukaan poliittisista ryhmistä ei kyseenalaistanut sotea synnytettäessä johtajien määrää tai heidän ylisuuria palkkioitaan, jotka huitelevat ylimmät lähellä 20.000 kuussa - osin siksi, että vastuu palkakatosta annettiin soteille itselleen, jotka alkoivat kilpailla keskenään siitä kenen sotejohtaja oli suuripalkkaisin. Lähes kaksinkertainen palkka oli myös se houkutin, joka sai stm:n ykkösvirkamiehen vaihtamaan arvostetun tittelinsä vähemmän arvostettuun, ja vähätöisempään, Satakunnan soten johtajana.

Paljoin kauniita puheita ja lupauksia kuultiin edellisen hallituksen johtavien poliitikkojen suusta, etenkin asiasta vetovastuuta vetäneeltä Krista Kiurulta (sdp.), joka on osin siksi siirretty syrjään että puhetta kyllä riittää mutta ne eivät aina ole yhtä totuuden kanssa. Kiurun mukaan uusi sote säätäisi paljon euroja kuluissa, yhtenäistäisi käytäntöjä ja riisuisi turhaa ja kallista byrokratiaa. Toisin kävi. Jo silloin epäilevät tuomaat asettivat muutenkin heppoisista puheistaan tunnetuksi tulleen ministerin lupaukset.

Kiurua tarvittiin runnomaan sote kokoon, koska Kiuru osaa puhua niin että musta muuttuu valkoiseksi. Entä nyt? Me tiedämme, että sote oli susi syntyessään nimenomaan siksi, että sen toteuttajia olivat turhilla ja omilla (lue: jäsenkirjavirat) byrokraateilla maan täyttäneet veronkorotusten sekä julkisen vallan paisuttajapuolueiden kolmen top-listalta tutut sdp, kepu ja vasemmisto, joiden poliittinen mantra on aina sama: lisätään virkamiehiä ja veroja, jotta kansalaisten ns. mukaturvallisuudentunne lisääntyy.

Lisäämällä kallispalkkaisia virkamiehiä ongelmat eivät ole ennenkään ratekenneet ja siksi tavalliset kansalaiset ovat syystäkin huolissaan viime aikaisista hälyttävistä uutisista soten ympäriltä. Palveluja karsitaan ja maakunnalliset sotet uivat syvällä taloudellisessa ahdingossa saman aikaan, kun poliitikot nostavat jättipalkkioita, tänä vuonna yli 14.000.000 euroa, tyhjänpäiväisistä kokouksista, joissa ei juuri päätetä mistään, kun asiat on jo päätetty etukäteen ja liikkumavara on vähäinen.

Miksi sitten kokoustelevien ja turhantärkeiden pikkupolitiikkojen, jotka ovat lähinnä kyttäysasemissa tulevia eduskuntavaaleja silmälläpitäen näkyvissä luottamustoimissaan, palkat ovat niin suuret? Koska puolueet ottavat kunkin edustajan pallkiosta puolueveroa 10-30 prosenttia sen lisäksi, että saavat "omaan tiedotustoimintaansa (täysin turha)" suoraan sotelta rahoitusta itsekeksimällään naurettavalla demokratiarahalla (vaikka se nimenomaan on valtaa pönkittävänä epädemokraattista).

Puolueet, jotka ovat käytännön elämän harhaanjohtamisen parhaita asiatuntijoita, keksivät ovelan sumuttamisen. Ne väittivät demokratiarahan menevän "asiakkaille heidän toimistaan tiedottamiseen ja siksi olevan nimeltään demokratia-rahaa, koska se muka laajentaa samalla demolkratiaa, vaikka puolueet varasivat rahat vain omien poliittisten ryhmiensä vaalimainontaan. Temppu on härski ja onnistui vain siksi, että sotessa ei ole ketään ulkopuolista, joka valvoisi sotea, eikä yhtään kriittistä johdossa.

Eivät sotepoliitikot ole yksin. Myös mediat komppaavat heitä. Miksi muuten Yle tekee jutun aiheesta vasta nyt, ja miksei kukaan valtamedioista ole "keksinyt" tehdä ongelmasta aiemmin juttua, vaikka se on ollut kaikkien hyvässä tiedossa jo aikaa sitten? Siksi että toimittajat ja poliitikot syövät samoilla kaukaloilla, eikä hyvinpalkattuja toimittajia tai heidän medioitaan, kiinnosta lopulta mihin vähenevät soterahat valuvat (HALLINTOON TIETENKIN), koska niillä joilla on rahaa, pääsevät paalupaikalle aina.

Suomalainen ns. hyvinvointiyhteiskunta ei ole romuttumassa siksi, etteikä rahaa olisi, vaan siksi että asiantuntemattomat ja sotea politikkansa keppihevosena käyttävät osaamattomat paikallispoliitikot sen sekoittavat, ja tällä kertaa pelkona on että sekoittavat sen niin, ettei siitä sairas potilas, joka tarvitsisi hyvää hoitoa, enää selviäkään hengissä. Poliitikot kylläkin, sillä aina on ohi jonojen soljuva yksityinen lääkäriverkosto heidän tukenaan ja heitä varten. Soten terveyskeskusproblematiikka on köyhille.

Milloin suomalaiset heräävät vastarintaan ahneiden poliitikkojen rahastamisyritystä nimeltään sote vastaan. Helsingin (onneksi) posipotkittu ja vihattu entinen pormestari, on roistomaisuuksistaan huolimatta ollut yhdssä asiassa täysin oikeassa, ja se oli kun hän sanoi, ettei sotea sellaisenaan, kun kepu ja vasemmisto sen meille nykyisenkaltaisena tarjosi, tarvita sen turhan byrokraattisuuden ja yliampuvan luottamusysteeminsä takia, sillä ne eivät tuota juuri mitään muuta lisäarvoa kuin ei mitään.

Laskeeko kukaan lähes 20.000.000 euron kokouspalkkioiden ja demokratiarahan lisäksi, mitä muuta suurta vahinkoa kuin vain imagohaitan, kaikki puolueet saavat hauraalle ja vastasynnytetylle sotelle aikaan, valitessaan ongelmia peittäviä puoluejäseniään johtaviin virkoihin ja ohi pätevien (ja kriittisten) mutta ei sopivien? Tv-haastattelussa eräs pikkupolitiikko oli olevinaan asiasta kauhuissaaan, mutta mitätöi sen jo heti sivulausessaan, joka alkoi sanalla MUTTA..ja tarkoitti, ettei hän vastusta sotekorruptiota.

Soten suurin ongelma on juuri se, että se on kuin vanha E-osuusliike, joss työntekijät varastivat enemmän kuin asiakkaat, koska sitä ei valvottu eikä sillä ollut tiukkaa isäntää. Lasku saattaa koko sotesta olla mahalasku. Jo nyt on uutisissa merkkejä siitä. Yksi sun toinen sotealue kertoo alijäämistä, mutta ei siitä että juuri poliitikot, joiden tehtävä olisi auttaa vaikeuttavatkin heidän töitään ja imevät vähäisetkin veret heistä. Kun sotesta on tullut rahastusautomaatti, sen hinta on paljon suurempi kuin on laskettu.

Mikä on soten lopullinen hinta, se varmistuu vastaa kun nykyistä sotea päästään tarkastelemaan puolueettomien asiantuntijoiden toimesta lähemmin. Saattaa olla, että soten vuosittainen hävikki nykyisenkaltaisen verenimijäpolitiikan hengessä liikkuu jo mainitun 20 miljoonan euron lisäksi 100-500 miljoonassa eurossa, ja se kaikki on pois juuri siitä, miksi sotet perustettiin. Mutta miksi sotet sitten perustettiin, puolueita vai ihmisiä varten? Näyttää vahvasti että puolueita varten, voi sairaat ihmisparat!