Aki Kaurismäki tukee Elokapinaa!

31.05.2024

Teksti Harald Olausen

Tänään julkistettiin Aki Kaurismäen avoin kirje Elokapinalle, missä hän ilmoitti tukevansa Elokapinaa ja tarvittaessa maksavansa heidän sakkonsa. Uutinen ei ollut yllätys. Kaurismäki on johdonmukaisesti ollut fiksun ajattelun ja hyvien asioiden järjen ääni, jollaisia Suomeen tarvittaisiin lisää. Sellaisia ei löydy hyvin menestyneistä urheilutähdistämme, joiden mielestä heidän menestymisensä on vain heidän ansiotaan, eivätkä he halua tukea vähempiosaisia tai olla moraalisia esimerkkejä siitä, miten yhdessä toimitaan hyvän puolesta. Olisi hienoa, jos esimerkiksi miljoonia tahkovat kokoomusjääkiekkoilijamme tekisivät samoin kuin Kaurismäki, ja osoittaisivat tukeaan meitä myrkyttäviä ja tappavia suuren rahan hännystelijöitä vastaan. Turha toivo!

Aki Kaurismäen kirjoittama avoin kirje on tyylikäs näyte mestariohjaajan lämpimän ajattelun terävyydestä ja kansalaisrohkeudesta, jota juuri nyt tarvitaan. Filmihulluna kiinnitin Kaurismäen terävään kieleen huomiota jo aikoinaan hänen kirjoittaessaan Filmihulluun elokuvajuttuja 1980-luvulla. Niissä oli laatua, syvyyttä ja kielellistä nokkeluutta, vaikka muille jakaa suurien esikuviensa, ranskalaisten Francoise Truffautin ja Henry Langloisen hengessä, ja niitä olisi lukenut lisää mutta heppu keskittyi enemmin - onneksi - elokuviensa tekemiseen. Älyllisesti rehellinen suorasanaisuus on kuitenkin säilyttänyt teränsä, kuten seuraavasta huomaatte. Mutta myös ennen kaikkea, se tärkeä moraallinen huolestuminen ja ihmisyyden puolustaminen (HUOM: erityisen nautinnollinen on seuraavan tekstin poliittisen vittuilun kohta: maatamme "johtavat" juoksupojat ja -tytöt").

"Toivotan Elokapinalle voimia taistelussa ylivoimaista, mutta sisäisesti onttoa vastustajaa, kasvotonta pääomaa ja silkkaa vähä-älyisyyttä (lue selluloosateollisuus ja hallitus, tämä ja edelliset) vastaan. Siinä vaiheessa kun Suomen luonto kaikkineen on myynnissä vähiten tarjoavalle eivätkä linnut enää löydä pesäpuuta ja itsekin siinä ohessa tukehdumme, kaikki keinot (paitsi väkivalta) ovat sallittuja. On täysin selvää, että maatamme "johtavat" juoksupojat ja -tytöt eivät ymmärrä evoluutiosta edes sen vertaa, että puut jäävät meidän jälkeemme. Ihminen on planeettamme ainoa todellinen vieraslaji. Lupaan täten julkisesti (syytettä yllytyksestä odotellen) osallistua voimallisesti mahdollisiin rauhallisten mielenosoitusten aiheuttamien sakkojen (niskuroinnista luonnontuhontaa vastaan) maksamiseen.

Eteenpäin! Venceremos!"

Aki Kaurismäki

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

https://elokapina.fi/

Elokapinassa elokuvaohjaajan tuki otetaan hyvillä mielin vastaan

"Aki Kaurismäen antama julkinen tuki tuntuu tosi arvokkaalta, ja hänen kirjoittamansa avoin kirje kaikessa ytimekkyydessään on kerrassaan loistavasti muotoiltu. Jopa 800 000 suomalaista kokee jo nyt kansalaistottelemattomuuden hyväksyttävänä keinona maapallon tulevaisuuden turvaamiseksi. Toivon, että tällaiset avoimet tuenosoitukset rohkaisevat yhä useamman näistä ihmisistä osallistumaan mielenosoituksiimme tai tukemaan jotenkin muuten, vaikkapa maksamalla sakkoja. Vaikka oikeuskäytäntö Elokapinallisten sakkojen maksamisen suhteen onkin epäselvä, niin siihen on täysin mahdollista osallistua." Tero Mononen Elokapinasta toteaa.

Kirjeessään Kaurismäki mainitsee osallistuvansa sakkojen maksamiseen silläkin uhalla, että häntä vastaan nostetaan syyte julkisesta kehotuksesta rikokseen. Tämän hetkinen oikeuskäytäntö on kuitenkin epäselvä, sillä esimerkiksi Helsingin käräjäoikeuden tänä keväänä antaman tuomion mukaan Elokapinan tukijan Annamaija Hakaman julkinen lupaus osallistua sakkojen maksamiseen ei ollut lainvastaista.

Kesäkuussa Elokapina valtaa kadut Helsingissä

Elokapina on ympäri Suomea toimiva radikaali suoran toiminnan ympäristöliike, joka on tunnettu näyttävistä tempauksistaan. Kesäkuussa on vuorossa tuhansia ihmisiä kokoavat Myrskyvaroitus-tottelemattomuusprotestit 7.–13.6. ja 25.–30.6. Helsingissä. Mielenosoitusten tavoitteena on aiheuttaa tarpeeksi suuri yhteiskunnallinen häiriö, jotta Suomen hallitus taipuisi tekemään tarvittavat toimet ilmastokriisin pahimpien vaikutusten välttämiseksi niin Suomessa kuin ulkomailla.

Mielenosoitusten ajaksi Elokapina pystyttää Senaatintorille kaikille avoimen Elokeskuksen, jonne ovat tervetulleita niin kapinalliset, kapinamieliset, ohikulkijat kuin kaikki muutkin uteliaat. Elokeskuksessa on monipuolista, kaikille avointa ja maksutonta ohjelmaa: musiikkikeikkoja, ryhmäliikuntaa, lukupiirejä, unelmointipäikkäreitä, luentoja, koulutuksia ja leikkitreffejä. Elokeskuksessa ei harrasteta kansalaistottelemattomuutta eikä sinne tullakseen tarvitse kuulua Elokapinaan. Elokeskus on avoinna 9.–11.6. ja 24.–27.6.

Yhteydenotot:
media@elokapina.me