Brittikonservatiivit kusessa

28.05.2024


Teksti Harald Olausen

On nautinnollista aina seurata ison maailman poliittista journalismia, missä poliitikkoja ei päästetä helpolla ja anneta heidän pelata aikaa toistamalla aina samaa mantraansa, kuten Suomessa oikeistohallitus kilpailukyvystä ja veloista, ja suoranaisesti valehdella, koska Ylen tenttaajat ovat niin varovaisia ja peloissaan pomojensa reaktioista.

https://www.youtube.com/watch?v=LoPZBwfRBKU

Youtubesta voi katsoa, miten BBC:n Newsnightin |(23rd May 2024 | Day 1 of General Election Campaign) toimittaja grillaa kaikki vaalilupauksensa vuodesta 2014 pettänyttä konservatiivipuolueen sujuvasanaista johtajaa, kansanedustajaa ja pääministerin kabinettiministeri Rikhard Holdenia, jolla riittää vielä sanoja ja lupauksia, vaikka julkinen konservatiivien uskottavuus on yhtä pahoin inflaation kärsinyt, kuin Suomen oikeistohallituksella ja erityisesti sen tukipilarilla, persuilla.

Sanomattakin on selvää, että Holden on suuri roisto, joka yrittää turhaan pestä puhtaaksi konservatiivien viimeisen 14-vuoden aikana onnistunutta rajua muutosta tulonjaossa rikkaiden hyväksi köyhiä köyhdyttämällä, meillekin tutulla reseptillä veronalennuksilla ja palveluiden leikkauksilla (brittikonservatiivien oikeistosiivellä on vielä kontollaan valheilla kuorrutettu Brexit).

Holdenilla on kyseenalainen maine poliittisena koviksena, joka tekee puolueen likaisten temppujen osaston työt yrittäen viedä oman puolueensa huonon politiikan julkisen huomion mustamaalaamalla työväenpuoluetta. Esimerkiksi 22. huhtikuuta 2022 hän pyysi Durham Constabularya tutkimaan työväenpuolueen johtajaa Keir Starmeria sen jälkeen, kun tiedotusvälineissä oli raportoitu mahdollisista COVID-19-säännösten rikkomuksista. Starmer oli osallistunut henkilökunnan kokoukseen.

Holdenin televisioesiintyminen on haastavaa ja uhmakasta. Brittiläinen poliittinen kulttuuri on sanoilla toista päähän mätkimista, kohuja ja skandaaleja sekä moraalista paheksuntaa yllin kyllin. Holden selviää korkean luokan kokeneena ammattilaisena kohtuullisen hyvin toimittajan kynsistä. Mutta peli on jo melko selvä ja konservatiivien tappio näyttää ilmiseltä. Tavallinen kansa, joka nämäkin vaalit ratkaisee, on yksinkertaisesti kyllästynyt oikeistolaisten harjoittamaan säälimättömään talouspolitiikkaan.

https://www.youtube.com/watch?v=LoPZBwfRBKU

Istuvalla pääministerillä on ollut ongelmia uskottavuuden kanssa. Viime päivät Sunakilla on ollut kova hoppu yrittäessään keksiä uusia lupauksia rikottavaksi ja väitteitä Labourin politiikan turmiollisuudesta. Maassa, joka on täydessä kaaoksessa ja jakaantunut kahtia, on helppo vedota siihen ettei Labour panosta maan sisäisen turvallisuuteen ja puolustamiseen riittävästi. Heitto onkin vain hämäystä ja ääntenkalastusta. Katsokaa mitä Labourin varjopuolustusministeri John Healey asiasta on mieltä. Tai Tom Hamilton Labourin poliittinen neuvonantaja vuosilta 2008-2018.

https://thecritic.co.uk/author/tom-hamilton/