Ei vain USA ja Venäjä ole kriisissä vaan koko maailma!

14.05.2024

Teksti Harald Olausen

##"Voit valita oletko V...tun nössä vai oikea patriootti! (1.)

-Presidentti Donald Trump varapresidentti Mike Pencelle yrittäessään saada tätä valehtelemaan vaalivilpistä

https://en.wikipedia.org/wiki/Frontline_(American_TV_program)

Ei mikään ihme, että amerikkalainen Frontline: Democracy on trial, 2024 on tämän vuoden katsotuin dokumenttiohjelmasarja USA:ssa. Moni pelottaa ajatus tänään vieläkin vaarallisemmasta ja vauhkoontuneesta Trumpista käyttämässä mahdollisen valittuna presidenttinä valtaansa väärin hiljentääkseen vihollisensa, kuten hän on pyhästi luvannut ensi täikseen, jos hänet jostain kumman syystä valitaan uudelleen presidentiksi ja hänen annetaan riehua vapaasti ennustettavista vaaroista huolimatta.

2020-lukua voisi luonnehtia maailmanlaajuisesti perustuslailliseksi kriisiksi, missä vallasta taistelevat ja toisilleen vihamieliset ryhmät turvautuvat kaikkiin mahdollisiin ikäviin ääritemppuihin saavuttaakseen tavoitteensa, mikä on ryövätä yhteiset rahat pienen joukon nautittavaksi. Venäjä luisui jo 1990-luvulla syvään kriisiin, ja Putinin johtamien turvallisuusviranomaisten vallankaappaus oli helppo. Yhdysvaltoja on koetellut demokraattisten instituutioiden uskottavuusongelma jo 1970-luvun alusta.

Suomessa on alettu puhua politiikan uskottavuusongelmista vasta nyt, kun pienimmällä mahdollisella marginaalilla demokratian nimissä hyvinvoivia äänestäjiä edustava keskiluokkainen uusoikeisto yrittää ryöstää yhteiset rahat kilpailukyvyn pelastamisen nimissä omilleen köyhentämällä köyhiä. Peli on likaista jokaisessa maassa, Ukraina siitä järkyttävimpänä esimerkkinä. Eilisissä uutisissa kerrottiin Georgian levottomuuksista, jotka muistuttivat Ukrainan vastaavia tapahtumia Maidanilla ja seurauksia.

Siksi ohjelma on tärkeä ja kannattaa katsoa tarkalla silmillä. Kyseessä on poliittisen huijaamisen anatomia - molemmissa tapauksissa. Persut pääsivät valtaan valehtelemalla vaalit ratkaiseville köyhiltä, etteivät leikkaa heiltä, vaikka leikkaavatkin, jolloin mandaatti perustuu rikolliselle pettämiselle ja kansalla olisi oikeus vaatia uusia vaaleja. Ihan sama konsepti on Trumpillakin. Hän huijaa aina, eikä välitä totuudesta tai faktoista (koska on narsisti ja patologinen valehtelija), kun niitä ei ole olemassa hänelle.

Äärioikeisto toimii demokratiassa epädemokraattisesti, nakertaen demokraattisten instuutioiden pohjaa ja eri ryhmien sekä valtiovallan välistä luottamusta valheillaan ja epäsopua kasvattavailla epäilyksillään. Persuja ja Trumpia yhdistävät toisiinsa siamilaisten kaksosten tavoin "moraalinen rikos valheena, ja sen seuraus, pseudo-oikeudelliseen selitykseen naamioitu petos!" Yhteinen idea on varastaa ja valehdella niin paljon ja kauan, että saa mitä haluaa ja on jo kaukana, kun syyllisiä aletaan etsiä.

Tulevaisuus on pelottava. Venäjämielinen parlamentti sääti Moskovan mukaiset sensuurilait. Pahimmassa skenaariossa pohjoinen naapuri, Venäjä odottaa mahdollisuutta puuttua peliin ja miehittää maa. Ja juuri kun maailma kuvitteli Trumpin ryömineen koloihinsa nuolemaan haavoittuneena tiikerinä haavojaan, hän nouseekin jaloilleen ja aloittaa marssinsa kohti Washingtonia vallassa istuvaa presidenttiä vastaan. Mutta vaaleihin on vielä puoli vuotta eikä peliä ole vielä kokonaan hävitty.

Kaikkialla on sama ongelma. Maailmassa sodat ja kärsimykset ovat lisääntyneet samaan aikaan kuin painostaminen, valheet ja välinpitämättömyyskin. Jos milloinkaan, niin tänään voi sanoa niin länsimaisen demokratian, kuin koko muun maailmankin olevan syvässä kriisissä eikä helpotusta ole hetkeen näkyvissä. Poliittinen valta on niin houkuttelevaa, ja sen saatuaan voittajaa palkitsevaa, ettei sen ihanuutta voi vastustaa voimakkaat ja valtaa aina kanssaihmisiin väärin käyttävät ammattiriitelijät.

Tästä hyvänä varoitusmerkkinä Ylen Areenalla parhaillaan tuleva journalistisesti laadukas ja kiinnostava kaksiosainen televisiodokumentti (suomalaisille dokumentintekijöille; miksi teiltä puuttuu vastaavanlainen poliittinen rohkeus?) USA:n demokratia vaarassa (Frontline: Democracy on trial), jonka soisi jokaisen persujen VAALIPETOKSEEN tuskastuneen katsovan kunnolla läpi, sillä äärioikeiston valheiden ja silmittömän huijaamisen kotimaa on USA ja erityisesti sen värikäs oikeisto.

Trumpin tappio presidentinvaalissa aiheutti rikosten vyöryn ja niitä seuranneet tapahtumat vaaransivat Yhdysvaltojen demokratian. Trumpin kehotuksesta hulinoivat väkijoukot tunkeutuivat kongressiin. Se mikä ohjelmaa katsoessa hämmentää rauhallisempaan, pohjoismaiseen kansanvaltaiseen politiikkaan tottunutta, on se posketon huijaaminen ja valehtelu sekä tappavan ilkeä myrkyllisyys, joka amerikkalaista politiikkaa ja mediamaailmaa värittää kruununa Trumpin vaalihuijausyritys. 

Ohjelmassa kerrotaan, että tapahtumia tutkivan komitean selvitys on karu: ensimmäistä kertaa historiassa presidenttiä syytetään rikoksista, valheista ja ministerien sekä tuomarien painostuksesta. Jos Trump olisi onnistunut yrityksessään, maa olisi luisunut takaisin samanlaiseen "eisenhowerilaiseen" koti-, uskonto- ja isänmaa-ajan hengettömään fasismiin kuin 1950-luvullakin. Lisää tällaisia hyviä poliittisia dokumenttiohjelmia niin televisioon kuin rohkaisuksi suomalaisille tekijöillekin: Ottakaa esimerkkiä!

https://www.press.org/newsroom/democracy-trial-among-pbs-frontlines-most-watched-films-year-producer-says

##Voit valita oletko V...tun nössä vai oikea patriootti! (1.) Äärioikestolla tuntuu olevan tämä lause yksi iso ja yhdistävä tekijä Italiasta Amerikkaan. Oma etu on aina tärkein ja se on rinnastettavissa isänmaan etuun, totuudesta viis veisaten. Halventavat v-nössönimet on varattu naismaisille hinteille, libeeralipaskoille, isänmaanpetturikommareille tai muille tyhmille ja vastenmielisille vähemmistöille. Tiedättekö mitä Li Andersson vastasi erääseen hänelle lähetettyyn vihapostiin? "En ota kantaa itse viestin sisältöön, mutta kommari lesbo kirjoitetaan yhteen." Vastauksen voi tulkita monella eri tapaa mutta hauska se on kyllä!