Elina Valtosen Vapauden voitto

21.08.2023

Teksti Harald Olausen

Kyllä kadunmies on siinä oikeassa, että on melkein sama ketä ja mitä äänestää, tulos on aina poliittiselle hyväveliverkostolle suotuisa, ja siksi äänestäminen demokratian nimissä, toivominen lapsellisesti muutosta maan asioiden hoitamisessa, on lopulta yhtä tyhjän kanssa. Jos vallalla ovat demarit ay-liikkeen johtajien lapset saavat hyväpalkkaisia ponnahduslautoja tulevaisuuteen. Jos taas kokoomuslaiset, yritysmaailman nuoret vesat pääsevät harjoittelemaan sillä, miten demokratiaa kusetetaan. Sipilän hallituksen luomat idioottimaiset erokorvausrahat poliittisille avustajille siitä yhtenä esimerkkinä. Toisena esimerkkinä on viime päivien kohu ulkoministeri Elina Valtosen "muistamattomuudesta" olla ilmoittamatta yli 40.000 euroa vaalilahjoituksistaan. 

Eikä Valtoselle vapaus on vapautta muiden yli olla mitä haluaa se, jolla on entiten vapautta. Siksi hän ei ollut asiasta moksiskaan, katunut tai eronnut tehtävästään, se kun ei ole poliittisen korruption runtelemassa maassa maan tapa. Valtonen vain ihmetteli julkisuudessa asiaa, ei muuta,ihan kun se ei olisi koskenut lainkaan häntä. Eikö ole törkeää ja välinpitämätöntä? Ja koska poliitikot ovat itse itselleen tämän lain märänneet tyypilliseen tapaan "näennäistoimenpiteena" rikkomuksille ei ole säädetty mitään rangaistuksia.Valtosen tapaus paljastaa yhden ison ongelman. Miksi ylipäätään on mahdollista, että kokoomuslaiset kärkiehdokkaat tahkoavat valtavia summia rahaa ilmaiseksi elinkeinoelämää lähellä olevilta ihmisiltä, järjestöiltä ja yhtiöiltä?

Suomessa on tunnetusti piilossa eri järjestöissä ja taustavaikuttajissa lymyävä poliittisen korruption perinne ns. hyväväeliverkostoissa. Asiat sovitaan kavreiden kesken yli puoluerajojen ja vallan rappusia pääsee nousemaan nopeiten se, joka onnistuu keräämään eniten vaalirahaa itselleen. Eikä kukaan pidä tätä moraalittomuutena ja yrityksenä välikäsien kautta vaikuttaa ohi demokraattisen yksi mies ja yksi ääni-periaatteen, ja vääristää näin lisää peliä rahavoimien eduksi. Suurella rahalla mainostamalla pääsee läpi Pia Kauman tapaisia yksityisen rahan maksettuja mainoksia, joiden puheista paistaa läpi hintalappu. Nykyisin turkistarhaajia ammatikseen puolustava Marja Tiura (kok.) oli myös yksi tällainen varoittava esimerkki.

Valtosen tapaus paljastaa tavallisille kansalaisille myös sen, että jos muuta näkyvää rasismia kokoomusjohtoisessa hallituksessa ei muka ole, on Valtosen tapauksen taustalla paljastuva kaksilla rattailla "mahdollisuuksien demokratiassa" ratsastava kokoomus "sosiaalirasistinen" siksi, että sen mielestä on ihan sama, toimiiko demokratia ja lait vai vai eivät, ja onko moraalilla mitään väliä silloin kun kyseessä ovat etuoikeutettujen edut. Kun Valtonen selviää yli 40.000 euron "pikkurikkeestään" vain medioissa pienillä moitteilla, miten on laita kelan kanssa muutaman satasen tuloistaan huolimattomuuden takia ilmoittamatta jättäneen kanssa? Kela ei tunne armoa. Se on valtio valtiossa ja oma tuomiosituin, joka perii saataviaan, vaikka oikeuden kautta.

Mutta millaisena Elina Valtonen haluaa meidän näkevän hänet itsensä? Ne, jotka jaksavat lukea Valtosen yli 700-sivuisen kouluaineen tapaisen melko keskinkertaisen kirjoitelman Vapauden voitto (Otava 2018) itsekehuineen yllättyvät. Kirja on yllättävän ohut ja lähes tyystin mekaanista maailmankuvaa esittäessään mielikuvitukseton sekä vastenmielisen opettajamainen. Elina Valtonen on kirjan omahyväinen ja kaiken tietävä sankari, joka tietää parhaiten omiin kokemuksiinsa ja havaintoihinsa nojautuen, mikä on parasta meille. Ja vaikka hän jokaisen poliittisia kirjoja tehtailevan poliitikon tapaan yrittää vakuuttaa lukijoilleen olevansa ihan tavallinen suomalainen ja tulevansa ihan tavallisista lähtökohdista, kirja kertoo jotain ihan muuta.

Valtosen kirja on vain sitä samaa kokoomuspropagandaa, jota olemme saaneet lukea yli sata vuotta kokoomuskirjoista, ja jota edustaa Suomessa edelleenkin (vaikka oli jo tehnyt eläköitymislupauksen yleisön pyynnöstä ties monta kertaa) kyllästymiseen asti tunkkaisen konservatismin ritarina kokoomuslaisen mediapalvelun, Verkkouutisten, oma livetähti Ben Z. tekopyhästi, jakaen omia poliittisia tarkoituksiaan varten maailman susiin ja lampaisiin moralisoivalla retoriikallaan, joka synnyttää kuvan kahtia jakautuneesta ja kamppailun vallassa olevasta pahan ja hyvän maailmasta vailla muita vaihtoehtoja selviytyä, kuin Z:n edustama vanhan ajan tiukan kurin ja kontrollimaailma konservatismin turvasatama. Häntä tarvittiin vielä kerran varmistamaan vaalivoitto.

Kokoomuksella on monia muitakin osaavia julkisia figuureja, sillä puolueen johto on osaavana trimmattu ja hyvin koulutettu. Se on nostaessaan näitä Elina Valtosia myös koko ajan uudistuva ja nuorekas voittamaan sekä hurmaamaan kansaa äänestysuurnilla vakuuttavuuden ja jatkuvuuden nimissä. Kokoomuksen taktiikka on sumuttaa äänestäjää mahdollisimman paljon ja esittää yrityselämän ja rikkaiden vaatimukset käärittynä kultapaperiin, ettei niistä paljastu se, että kokoomuslainen vapauden politiikka tarkoittaa yksipuolisesti vain rikkaita – siitä kertoo puolueen sisällä aika ajoin, kuten taas nyt kiihtyvä vimma säästää köyhille tarkoitetuista palveluista ja etuisuuksista ja kokoomuksen oman oikeistosiiven vaikutusvallan noususta.

Valtonen ei ole poikkeustapaus. Eliitti suojelee itseään, on sitten kyseessä mikä tahansa puolue ja kuka tahansa poliitikko. Kokoomuslaisten menestykäs ja optimistinen imagonsa on meidän puolestamme kokoonkyhätty ja julkisesti näytelty. He näyttävät esimerkkiä olemalla se muutos, johon meidänkin pitäisi heitä katsomalla, ja heidän tarinaansa sisään uimalla, uskoa. Kokoomus on itsessään unelmatehdas, jonka ovesta sisään astuessaan ei enää kaipaa muuta kuin onnen osumista omalle kohdalle. Se on niin selvästi kirjoitettu jokaisen kokoomuslaisen pepsodent-hymyilijän otsaan, ettei se voisi onnistua. Heillä on vahva usko siihen, että kaikki muuttuu haluttaessa juuri sellaiseksi kuin paljon rahaa omaava tilaaja haluaa makkaran muuttuvan.

Siksi syynäämme tarkkaan kaiken sen, minkä he jättävät tarkoituksellisesti sanomatta ja tutkimme kokonaiskuvaa, mitä he sillä haluavat saavuttaa. Puheella ja kirjoituksella voidaan saada aikaan kolmenlaisia vaikuttamisen syitä: ensiksikin puhujan luonteeseen perustuvia, toiseksi kuulijan mielentilaan perustuvia ja kolmanneksi itse puheeseen perustuvia. Kokoomuslaiset vaalilupaukset ja vakuuttaminen eli täsmäpuheet, termi, jota käytämme selvittääksemme kokoomuslaisuuden retoriikan mustaa ydintä, omille kannattajilleen köyhien syyllistämiseksi toimivat juuri näillä syvillä vesillä salaisesti, mutta tehokkaasti toimien kuin vihollisen sukellusvene suojaamatonta saattuetta vastaan.

Meidän pitäisi herätä torjua väärät johtopäätökset, kun yritämme tulkita mitä meille yritetään totuutena syöttää. Aristoteles muistutti vakuuttumisen puhujan luonteen perusteella tapahtuvan puhuttaessa niin, että puhe tekee puhujasta luotettavan: "Uskomme näet mieluummin ja nopeammin kunnollisia ihmisiä yleensä kaikissa asioissa, mutta erityisesti silloin, kun asiat eivät ole varmoja, vaan voidaan olla eri mieltä. Tämän luottamuksen täytyy syntyä puheen takia, ei puhujaan kohdistuvasta ennakko-odotuksesta. Ei näet pidä paikkansa, kuten muutamat retoriikasta kirjoittavat väittävät, että retoriikan taidossa puhujan kunnollisuus ei lisäisi uskottavuutta. Päinvastoin voidaan sanoa, että luonne on lähes tärkein vaikuttamisen syy."

Me tavalliset ihmiset tiedämme, että on eri asia jos me puhumme ja teemme jotain, kuin jos poliitikko puhuu. Ensinnäkin politiikon puheet ovat aina myös tekoja. Toiseksi niillä on usein suuret seuraamukset ja oma suojakerroin - on ihan sama mitä he puhuvat tai tekevät, he eivät joudu niistä vastuuseen, vaikka retoriikka on dialektiikkaa. Politiikko puhuu ja tekee tietäen tämän juuri miten haluaa. Tämä on oleellinen huomio kun aletaan tarkastella toteennäyttämistä tai näennäistä toteennäyttämistä totuutta etsittäessä valheen seassa. Mutta miten vakuuttava on vakuuttava jollekin, ja jokin vakuuttava tai uskottava, koska se näyttää näillä perusteilla toteennäytetyltä? Kyseessä on silloin poliittinen huijaus. Valtosen Vapauden voitto on juuri tätä.