En hyväksy asiatonta tai uhkaavaa kielenkäyttöä”

29.08.2023

Teksti Harald Olausen

Eivät pelkästään alatyyliset ja terveydelle vaaralliset persut uhkaile ja kiusaa somessa eri mieltä olevia. Eilen Yle uutisoi kokoomuslaisen kansanedustajan ja Diilistä tutun Noora Fagerströmin Petteri-miehen lähettelevän uhkaavia törkyviestejä somessa. Kokoomuksen Marie Antoinetteksi kutsuttu Noora kovetti sydämensä nuorisorikoillisen aloittaneen Jan Vapaavuoren tavoin kasvaessaan Itä-Helsingissä yksinhuoltajaäidin kanssa: vanhemmat erosivat ja isä kuoli.

Petteri on taas kuin kuka tahansa kaduilla oman onnensa nojassa kasvanut salihirmu, joka näyttää ja kuulostaa (saattaa jopa olla ainakin ulkonäkö viittaa siihen) Tony Halmeelta (Exit Only!) ja ihailee kovasti poliittisena esikuvanaan kovan onnen toista sählääjää, Jere Karalahtea. Nopeat autot, James Bond ja kauniit misut sekä nyrkit kuuluvat tähän ei niin miellyttävään pakettiin oleellisesti.

Noora ja hänen miehensä ovat onnistuneet hyvin yhteisissä bisneksissään. Noora on perustamansa Smoothie Heaven Oy:n toimitusjohtaja. Yhtiö tahkoaa vuodessa 14 miljoonan euron liikevaihtoa. Mutta kasvaminen on jäänyt kesken ja käyttäytyminen uhmaiässä olevien teinin tasolla. Joidenkin arvioiden mukaan "jääprinsessa Nooran" empatian taso on yhtä kylmää kyytiä kuin eduskunnasta tipahtaneen pohjanmaalaisen Susanna Kosken (kok.).

Kun Noora sanoi IS:n viikonlopun haastattelussa ivallisesti (huom: kaksoisviestintää) hallituksen leikkauksien kohdistuvan pienempituloisiin, koska he ovat kotona ja saavat etuuksia, somessa hän sai kritiikkiä sen verran, että aviomies hermostui ja vastasi eräälle: "En enää ihmettele, miksi niin moni on uhannut tappaa sut" ja "Vittu sä oot ränttääjä loppu! Vitun vasurisaasta!".

Lisäksi aviomies uhkaili asiaa ihan normaalista yksityiskansalaisen kommentoinutta Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäkeä: "Saat selittää tämän. Kasvotusten. Mun muisti riittää hautaan asti. Ala keksiä selityksiä Paavo", IS:n mukaan STT oli pyytänyt mieheltä haastattelua, mutta tämä oli kieltäytynyt ja instagramissa hän syytti viestinsä julkaissutta henkilöä kiusaamisesta.

Juttu herättää paljon kysymyksiä. Ensiksikin, miksi nämä rääväsuiset ja vihasanomaa levittävät tulevat aina oikealta? Toiseksi, miten vähän voi luottaa ihmiseen/ihmisiin, jotka puhuvat tällä tavalla ja ajattelevat näin kanssaihmisistään? Kolmanneksi, viestintätoimistojen kalliiden konsulttien opettamat tyhjät anteeksipyynnöt eivät enää vakuuta ketään – ne ovat syystäkin kärsineet kovan inflaation, sillä ne ovat samalla sekä kiusaannuttavan falskeja että tekopyhiä.

Fagerström poisti myöhemmin syyttelyviestin ja STT:n toisen yhteydenoton jälkeen pyysi Instagramissa anteeksi tunnekuohussa kirjoittamiaan asiattomia viestejä. "Ketään ei mielestäni pidä uhkailla tai kiusata sosiaalisessa mediassa", Fagerström kirjoitti Ylen jutun mukaan. Ensin Noora Fagerström ei vastannut haastattelupyyntöihin aiheesta maanantai-iltapäivään mennessä.

Myöhemmin hän kuitenkin Ylen mukaan kommentoi puolisonsa lähettämiä viestejä Instagramissa sanoen tämän toimineen väärin. "Aikuisena ihmisenä hän toki itse vastaa sanoistaan ja teoistaan, mutta olen pahoillani tilanteesta. En hyväksy asiatonta tai uhkaavaa kielenkäyttöä", kansanedustaja kirjoitti. Mitä tästä kaikesta pitäisi sanoa?

Politiikassa on tullut aika puhua arvoista. Oikeistolaiset tekevät juuri niin kuin persut ja Nooran mies, uhkailevat ja jäätyään siitä kiinni, miettivät hetken viestintäkonsulttien kanssa, miten sanansa asettelevat, ja pyytävät sitten anteeksi. Mutta eivät ehkä sittenkään. Purran tapaan Noorakaan ei pyytänyt anteeksi.

Totesi vain, mitä ei hyväksy. Se on ihan eri asia kuin anteeksipyyntö. Tässä on oikeistolaisen maailman uudet (vanhat) kasvot – hymyillään kun tapetaan ja puhutaan päinvastaista kuin tehdään (ja ne teot ovat aina samoja; rikastutetaan rikkaita ja köyhdytetään köyhiä, jostainhan ne voitot pitää repiä). Ne ovat ilkeästi irvessä ja sotaisat ja kallellaan hieman äärioikealle (sinne mistä kuuluu sotilassaappaiden voimistuva kopse).

Miksihän Noora ei ole vastannut eduskunnan sivuille kansanedustajien kolmeen tärkeimpään kysymykseen; Palkatut toimet yksityisissä yrityksissä tai yhteisöissä, hallinto- ja luottamustehtävät yksityisissä yrityksissä, yhteisöissä sekä julkisyhteisöissä ja ammatin ja elinkeinon harjoittaminen? Se on enemmän kuin hyvä tapa ja sääntö, jota kansanedustajien pitäisi noudattaa, jotta me äänestäjät tietäisimme kenen kanssa ja millaisin taustoin, oikein olemme tekemisissä. Noorasta ja hänen miehestään saamme kuulla varmasti lisää tulevaisuudessakin. Emmekä välttämättä mitään hyvää.