God HOMOFILJUL fra Norge

24.12.2023
Vi lover å være oss selv og fjase videre...
Vi lover å være oss selv og fjase videre...

Text av Harald Olausen

Den finske Yle overrasker seerne i julen. I år er overraskelsen presentasjonen av fjorårets innspilling av Oslo Fagottkörs julekonsert til et finsk publikum som kanskje ikke hadde tidligere erfaring med koret. Nå er det fikset og seeren kan bli fan av koret på et blunk. Oslos Fagottkör er et fenomen i sitt eget felt, og et tilfelle både i Norden og i verden.

Når man sammenligner Oslos Fagotkör med Finlands Out 'n Loud, er forskjellen tydelig. Out 'n Loud består av gamle og fete homofile som ikke er hyggelige å se på. De kan ikke synge (bare nynne litt), så det er ikke engang hyggelig å høre på dem. I tillegg forblir Out 'n Louds koreografi på plass som om de har en "konstant nødsituasjon på badet eller allerede er i buksene". 

Tilsynelatende har de ikke penger i det hele tatt til kulisser og kostymer. Det kan sees på scenen i mangelen på farger og i de formløse t-skjortene de har på seg avslørende. Oslo Fagottkör, som skal feire 20-årsjubileum i Lilleborg kirke ved juletider neste år, har alltid satset sterkt på tre pilarer, sang, tekster og koreografi, som profesjonelle. 

Og det viser seg i kvalitet over hele linja. Jeg skulle gjerne hatt litt mer norsk samtidsmusikk. Men heldigvis var utøveren Norges heteste skeive artist Metteson. Et stort pluss for både den flotte forestillingsscenen og Norges Symfoniorkester for musikken. Kompetansen til koret har vært så synlig at den har blitt lagt større merke til selv der koret har «knust tilskuernes hjerter». 

Det som overbeviser i tv-programmet er den "stille roen" som låtene presenteres, danses og fremskritt med i forestillingen. Det er ikke et eneste dødpunkt i forestillingen. Det er også flott å se publikum bli beveget, når vi på scenen går gjennom smertepunktene som er en del av enhver homofils liv i å vokse opp homofil i et heteronormativt samfunn, reservert og skjult for andres øyne.

Oslos homokor feirer 50-årsjubileet for å være homofil i Norge i showet du kan se nå. I tillegg til legalisering av homofili, inkluderer det også mye sorg, som angrep på Pride (London Pub). Å, hvordan verden har endret seg på de 50 årene. Kristen trangsynthet er i ferd med å trekke seg tilbake, og til jul kan du se et flott show av et homokor på TV i beste sendetid. 

Helt strålende på alle måter, både teknisk og internt. Et helt fantastisk og stemningsfullt show. Kormedlemmene er ikke bare homofile, men også pene og dyktige dansere og sangere, som både er hyggelige å se og høre på, i motsetning til for eksempel andre nordiske homofilekor, som overskygges av de norske vikingene i nesten alt.

Oslos Fagotkör er så dyktig og sjarmerende at mange homofile menn som meg helt sikkert vil miste hjertet når de ser på dem og er klare til å flytte til Oslo og gifte seg med dem (det er lettere for meg fordi jeg er "delnorsk"). Men programmet er ikke uten hull. Det virker for selvsikkert og danseren/sangerne ser ut til å være skåret ut av ett stykke tre. 

Abbas musikk og «musikalismen» som er lånt fra Londons West End-musikaler tar litt styrke ut av selve budskapet. Men helt nyhet er flott og budskapet er viktig: Vi er stolte av den vi er, ikke bry deg om andre. Nyt livet, sex og elsk hverandre så mye som mulig. Jeg ser frem til neste år 2024, 20-årsjubileet til Oslo Fagottkör, om vi endelig får se en kavalkade av norske vikinghomofile.

- https://www.oslofagottkor.no/