Historiadokumentti siitä, miten amerikkalaiset natsit hoideltiin hiljaisiksi

25.01.2023

Teksti Harald Olausen

Sanat ovat tappavia aseita ihmisiä vastaan väärinkäytettynä ja niin halutessa. Sen on ihmiskunnan väkivaltainen historia toistanut ja todistanut moneen valitettavaan kertaan, ja nimenomaan lähtökohtaisesti sen johtajien halusta kohentaa omaa asemaansa, kostaa kuvitellut kunnialoukkaukset, tai laajentaa omaa vaikutusvaltaa ja talouspiiriä sekä pullistella muiden kansakuntien kustannuksella.

Sodat alkavat pieninä puroina, joita tavallisen kansalaisen on oman arkensa keskellä aina hieman vaikea seurata ja tulkata. Viime aikoina on tullut tavaksi sadan vuoden aikana sodat, jotka ovat alkaneet hiljaa ja joissa Yhdysvallat on omalla materiaalisella ja moraalisella ylivallallaan pelastanut eripuraisen Euroopan. Mutta mitä tiedämme Yhdysvaltojen sisäisistä turvallisuusuhkista tai miten ne on aikoinaan hoidettu?

Ylen Teemalta parhaillaan tuleva The American diktator (Tuotanto: Tangram International/NDR/BR, Saksa 2022) tarjoaa tiivistetyn kertauksen siihen, miten tyylikkäästi Yhdysvallat osasi hoitaa oman sisäisen likapyykkinsä liittovaltion poliisin eli Edgar J. Hooverin johtaman FBI:n toimesta. Ja vaikka kouluhistoriasta emme ole tottuneet lukemaan Amerikan kohdalla amerikkalaisista natseista, vaara ei ollut ihan pieni, kuten dokumentista näemme.

Amerikassa asui saksalaisperäisiä maahanmuuttajia 1930-luvulla yli 2 miljoonaa ja suurin osa heistä puhui vielä sujuvaa saksaa ja piti tiivistä yhteyttä entiseen kotimaahansa. Osa heistä ihaili avoimesti Hitleriä mutta suurin osa yritti sulautua hiljaa ja rauhallisesti uuden kotimaansa "kansojen sulatusuuniin" sopuisin mielin. Historiadokumentissa kerrotaan yhdestä heistä, natsista nimeltä Fritz Julius Kuhn, joka oli Saksassa syntynyt amerikkalainen antisemitisti.

Kuhn nousi valheilla ja petoksilla Amerikan natsien johtajaksi ja tapasi Hitlerin 1936 Berliinin Olympialaisten yhteydessä. Kuhnista kasvoi vaikutusvaltainen ja kiusallisen äänekäs uhka koko Amerikan demokratialle. Kuhnista tuli myös kivi kengässä saksalais-amerikkalaisiin suhteisiin ärsyttämällä presidenttiä tukeneita amerikanjuutalaisia samaan aikaan, kun natsit olivat alkaneet ruskeapaitojen (SA-joukot) johdolla häiriköidä väkivaltaisesti juutalaisia Saksassa. Hitler otti etäisyyttä Kuhniin, ettei Rooseveltin vahvasti demokraattinen liittovaltio olisi hermostunut ja pahimmassa hitleriläisten pelossa julistanut Saksalle ääritapauksessa sotaa.

Historiadokumentista selviää, miten erään ratkaisevassa asemassa olleen ja liikkeeseen soluttautuneen amerikkalaisen (alkuperältään saksalainen) tutkivan toimittajan kirjoitukset olivat viimeinen niitti amerikkalaisten natsien arkkuun. Paljastusten jälkeen FBI hoiti kulissien takana presidentin tuella ongelman pois päiväjärjestyksestä passittamalla Kuhnin vankilaan veropetoksista. Kaava oli sama kuin aikoinaan koko maata järkyttäneen rikollispomo Al Caponen suhteen, joka saatiin myös satimeen veropetoksista. Kuhnin kohtaloksi koituivat lukuisat rakastajat, joille hän osteli liikkeen varoilla kalliita ylellisyyslahjoja maksamatta niistä veroja.

Lisää aiheesta:

- https://fi.wikipedia.org/wiki/Fritz_Julius_Kuhn

- https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:German_American_Bund