Homeroskritiikkiä - filosofisia kulttuuriesseitä (2021 Kulttuuriklubi) on ilmestynyt

16.02.2021

Kirja on valikoitu kokoelma filosofisessa kulttuuri- ja nettiaukausilehdessä www.digivallila.comissa ilmestyneitä kritiikkejä, esseitä ja kolumneja. Helsinkiläisen Kulttuuriklubin kustantamaan teokseen on koottu Digivallila.comin päätoimittajan Harald Olausenin ja kriitikko Eero K.V. valittuja tekstejä vuosilta 2020 ja 2021.

Nimensä mukaisesti esseet käsittelevät kulttuuria, sen ilmenemismuotoja ja sen merkityksellisiä ilmiöitä - kriittisen ilkikurista ja pohdiskelevaa asennetta unohtamatta. Aihepiirien osalta mikään ei ole ollut teoksen kirjoittajille vierasta. Teokseen on koottu niin ajankohtaisimmat päivänpoliittiset analyysit koskien niin puolue- kuin kulttuuri- ja tiedepolitiikkaa, kuin myös oivaltavat kirjallisuus- ja elokuvakritiikit. Kritiikkien osalta teos on poikkeuksellisen laaja: käsittelyssä ovat niin populaarikulttuurin uusimmat ilmiöit, kuten suoratoistopalvelu Netflixin menestyselokuvaa Kaksi paavia (2019), nykyaikaisen elokuvan klassikot kuten American Beauty mutta myös kotimaisen kirjallisuuden puhutuimmat tapaukset.

Filosofia ja sen yleistajuistaminen ovat teoksen kantavia teemoja. Filosofia käsitetään teoksessa laajasti sekä vakavana akateemisena keskusteluna mutta myös arkeen ulottuvana elämäntapana. Esseissä käydään lävitse niin filosofian rikasta ja monipuolista historiaa aina Platonista Bertrand Russelliin kotimaisen filosofisen keskustelun ajankohtaisuutta unohtamatta, mutta myös filosofian soveltamista laajempaan yhteiskunnalliseen analyysiin ja ilmiöihin.

Queerkirjalija ja gonzotoimittaja Harald Olausen toimii digivallila.comin päätoimittajana ja kirjoittaa lehteen laajoja kulttuuriesseitä sekä arvosteluja. Olausen on opiskellut yliopistossa mm. aatehistoriaa ja estetiikkaa erikoistuen elokuvaan. Olausen on toiminut mm. toimittajana, kolumnistina, kriitikkona, kirjeenvaihtajana, tuottajana, puheiden kirjoittajana sekä museo-oppaana. Olausen toimii myös professori Timo Airaksisen "Suomalaiset arvot kriisissä"-kirja ja tutkimusprojektin tuottajana sekä kirjallisena agenttina vuosina 2019-2023. Olausenin viimeisin teos on novellikokoelma O´Gay (voi lukea sekä englanniksi että suomeksi:www.kulttuuriklubi.com). Digivallila.comin kriitikkona ja varapäätoimittajana toimii filosofian tohtorikoulutettava Eero Suorsa, mm. Vapaa-ajattelija-lehden toimitussihteeri, joka on kirjoittanut kritiikkiä aiemmin mm. Sylvi-lehteen ja NVL:n Kritiikin uutisiin sekä Hybrikseen että myös Kulttuurivihkoihin.