Homot ja natsi-Saksa

25.06.2024

Teksti Harald Olausen

"Vielä 1920-luku oli Saksassa suhteellisen vapaamielistä aikaa seksuaalivähemmistöille, varsinkin suurkaupungeissa, mutta 1930-luvulla natsien valtaannousun jälkeen ilmapiiri muuttui ja homot joutuivat vainon kohteeksi. Suuri osa päätyi keskitysleireille ja lopulta kuolemaan. Ohjelmassa perehdytään aiheeseen arkistomateriaalin ja haastattelujen kautta. Tuotanto: Ladybirds Films/France 5, Ranska 2023." Ylen Areenan pridekuun elokuva 2024.

https://areena.yle.fi/1-67131749

Ylen pridekuun kattaus käsittää sekä elokuvia että dokumentteja suoraan homoelokuvien kaanonin huipulta. Sellainen on myös Homo ja natsi-Saksa-televisiodokumentti siitä huolimatta, ettei se varsinaisesti tuo mitään muuta uutta keskusteluun, kuin uudet haastateltavat ja todistajat omine kärsimyksineen kamalaan aiheeseen, jollaista ei enää kukaan haluaisi kenellekään tapahtuvan. Juuri tässä onkin dokumentin oikeutus: se toimii jatkuvana kollektiivisena muistutuksena julmasta pahasta ettemme unohtaisi.

https://www.youtube.com/watch?v=nkF9V1FEgNI

Dokumenteissa on vaikeinta tehdä niistä kiinnostavia, kuten tämänkin sivun linkeistä huomaatte jos klikkaatte kaikkia. Kirjo on yhtä laaja kuin on laatukin. Historiallisten televisiodokumenttien dramaturgia ei noin vain onnistu. Historiallisten draamojen kylläkin, siitä hyvänä esimerkkinä mestarillisen Quentin Tarantinon Kunniattomat paskiaiset (2009). Tässä linkki myös erityismaininnan ansaitsevaan homodraamaan: University of North Carolina School of the Arts School of Filmmaking (2010). 

https://www.youtube.com/watch?v=NSOPwefW2Xw

Ennen vanhaan "homokiviaikaan" 1960-ja 70-luvuilla, kun homot olivat "saastaa" ja "yhteinen sylkykuppi" sekä maailman valtaenemmistölle, että myös kristityille ja äärioikeiston väkivaltaisille toimintaryhmille (uusnatsit ja skinit) homot hakivat hyväksyntää ja taistelivat oikeuksiensa puolesta uhritumalla vaaleanpunaisen kolmion nimissä. Tänään juuri kukaan iloa ja ylpeyttä juhliva sateenkaari-aktivisti, ei tiedä juurikaan mitään tästä symbolista. Unohdus on ollut terapeuttista. Tästä ajasta Youtubesta löytyy hyvin sen ajan tuntoja tavallisten ihmisten näkövinkkelistä kuvaava varhaisempi Pink Triangles-dokumentti.

https://www.youtube.com/watch?v=o84srvQAaWk

Ennen kuin vaaleanpunaisesta kolmiosta tuli maailmanlaajuinen homojen vallan ja ylpeyden symboli, se oli tarkoitettu häpeän (ja usein myös kidutuksen ja kuoleman) merkiksi. Natsi-Saksassa keskitysleireillä olevien homomiesten paitoihin ommeltiin alaspäin osoittava vaaleanpunainen kolmio heidän tunnistamisekseen ja epäinhimillistääkseen. Vasta 1970-luvulla aktivistit ottivat tämän symbolin takaisin vapautumisen symbolina hetkeksi, ennen kuin keksittiin pridet ja alettiin puhua ylpeydestä, onnesta ja homojen vapautumisesta sekä tasa-arvoisesta avioliitosta. On siksi luonnollista, ettei Triangelista enää puhuta ja muisteta sitä.

Homot ja natsi-Saksa-dokumentti kertoo tästä ajasta haastattelujen muodossa. On riipaisevaa nähdä 1930-luvulla natsien vainoiksi joutuneiden miesten kertomuksia. Mitä kaikkea he ovatkaan joutuneet kokemaan? Silti dokumentti on yllättävän kiihkoton mutta ei tutkiva, sillä se ei kysy eikä tee johtopäätöksiä. Tämä historiadokumentti sopii hyvin vallalla olevaan homot ja natsit-kaanoniin, mutta katsoja kaipaisi hieman enemmän pintaa syvemmältä aiheen herättämien kysymysten kanssa tutkimista.

https://www.ladybirdsfilms.fr/triangles-roses/

Ja vaikka homoseksuaalisuus tehtiin teknisesti laittomaksi Saksassa vuonna 1871, sitä pantiin toimeen harvoin ennen kuin natsipuolue otti valtaan vuonna 1933. Osana tehtäväänsä rodullisesti ja kulttuurisesti "puhdistaa" Saksa, natsit pidättivät tuhansia LGBTQ+-henkilöitä, enimmäkseen homomiehiä, joita he pitivät moraalisesti ja fyysisesti rappeutuneina. Mutta samaan aikaan natseissa oli mukana paljon homoja. Äärioikeiston maskuliinisuus ja fyysisyys on vetänyt aina homoja. Suomessakin persuilla on kaksi istuvaa homokansanedustajaa, kun muilla ei yhtään - ei edes vasemmistoliitolla, joka on lesbojen ykköspuolue. Demareilla on sentään yksi hyvinkin osaava ja kovassa nousussa politiikassa oleva kansanedustaja Helsingistä, Elisa Gebhart.