Hyvä ja tarpeellinen Elli Aaltolan puheenvuoro!

09.09.2023

Teksti Harald Olausen

Elämä ei ole pelkkää taloustiedettä eikä sitä saa jättää pelkästään taloustieteilijöiden arvioitavaksi, sillä silloin se menettää arvonsa ja luvut nousevat määräävään asemaan. Tämä on ollut valitettavasti tuttua suomalaisessa talouspoliittisessa keskustelussa viime vuodet. Vvm:n sujuvasanaiset budjettiherrat ovat maassamme pitkälti määritelleet sen, mikä on elämisen standardi sen pienimmän mahdollisen nimittäjän mukaan, ja jälki on ollut sen mukaisena karmaisevaa kaikkein heikoimmassa asemassa oleville, joilta aina nipistetään milloin Suomen velkaantumisen estämiseksi, milloin Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi. Torstain A-talkissa kysyttiin mitä tapahtuu, kun Suomen talouskasvu hyytyy, samaan aikaan hallitus laatii säästöbudjettia. Ruokkivatko leikkaukset ja synkät talousluvut toisiaan?

Kelan pääjohtajana vuosina 2017-2019 toiminut nykyinen SPR:n puheenjohtaja ja sosiaalitalouden asiantuntija, Elli Aaltonen, suhtautui pessimistisesti hallituksen sosiaaliturvaan esittämiin leikkauksiin. Hän puolusti etenkin yleistä asumistukea. Aaltonen ei ymmärrä, mikä ihmeen himo meillä on yleisen asumistuen romuttamiseen. Yleistä asumistukea nosti vuoden 2022 joulukuussa noin 400 000 kotitaloutta. Aaltola oli ohjelmassa huolissaan siitä, mitä tuen heikennys monille heistä merkitsee. Se vie Aaltolan mukaan entistä enemmän ihmisiä pois työmahdollisuuksista kohti sosiaaliturvaa ja köyhyyttä loppupeleissä. Näin suoraa ja asiantuntevaa sekä empaattista tavallisen ihmisen puolustusta harvoin enää kuulee julkisuudessa edes Ylen kanavilta.

Oli nautinnollista katsoa, miten Aaltola pesi argumenteillaan muut studiossa istuneet taloustieteilijät, etenkin vvvm:n budjettipäällikkö Mika Niemelän, joka kuunteli varmasti ensimmäistä kertaa huuli pyöreänä hyvin perusteltuja vasta-argumentteja omalle höpöjargonilleen leikkausten tarpeellisuudesta köyhille. Elli Aaltola on taustaltaan alkiolainen kepulainen (nykyisin valitettavan harvinainen oikeudenmukaisuuden maaseudun köyhyyden kasvot aina sinne Ilmari Kiannon Punaiseen viivaan saakka Kainuun korpiin), joka on viimeistään Sipilän myötä ollut häviämässä sukupuuttoon. Mutta Aaltolalla on sosiaalinen omatunto sekä yhteiskunnalliset tuntosarvet valppaasti käytössä, kun kyseessä ovat hyvinvoivien huolet vähempiosaisten asioista.

Ylen jutun mukaan THL:n tutkimusprofessori, Heikki Hiilamo, ja lapsiasianvaltuutettu, Elina Pekkarinen, totesivat edellispäivän A-studiossa, että sosiaaliturvan leikkausten vaikutuksia ei ehditä arvioimaan riittävästi. Aaltonen oli tästä samaa mieltä: "En ole nähnyt yhtäkään ennakoivaa vaikuttavuusarviointia. Puhutaan poliitikkojen suulla, että tehdään ensin uudistukset ja arvioidaan sitten vaikutukset. Se on ihan höpöpöpöä. Meidän tulee ehdottomasti kyetä ennakoimaan, mitkä ovat vaikutukset." Miksi sitten köyhiltä pitäisi leikata ja miksi aina ensimmäisenä käydään lapsiperheiden, pitkäaikaistyöttömien, sairaiden ja yksinään elävien miesten etujen kimppuun ja väitetään etuisuuksien leikkausten parantavan heidän asemiaan työmarkkinoilla, mikä pitäisi olla kaikille tolkuissaan kulkeville itsestään jo paljastava suuri emävalhe? Aaltola ymmärsi tämän.

Hyvin harva, jos kukaan uskaltaa, ja osaa puhua yhtä suoraan ja yhtä asiantuntevasti kuin Elli Aaltola. Oli riemullisesti pysäyttävä kokemus katsoa, kun Aaltola peittosi lähes kaikilla argumenteilla kaikki muut studiossa olleet ja hiljaa viisaasti Aaltolan madonlukujen jälkeen vaivaantuneina tuoleissaan istuneet taloustieteilijät. Elli Aaltonen muistutti, että yleisellä asumistuella on jo nykyisellään työllistävä vaikutus, johon vaikuttaa etenkin yleisen asumistuen suojaosa: "Suojaosan tarkoitus on mahdollistaa asumistuki esimerkiksi osa-aikaisesti työskenteleville. Lähes 40 prosenttia asumistuen saajista on työssäkäyviä. Siihen kuuluu lapsiperheitä, yksinasuvia, osatyökykyisiä ja hyvin monenlaisia henkilöitä." 

Hallituksen laskelmat ova vääriä, samoin väittämät asumistuen leikkausten koko kansantaloutta hyödyntävistä vaikutuksista. Leikkausten ainoa tarkoitus on tulonsiirrot rikkaille köyhien kustannuksella. Poliittinen peli on kovaa ja mukana eivät tietenkään - kun ei ole tarkoituskaan - pysy totuus ja kohtuus. Laskelmat olisi pitänyt tehdä ennen budjettiesitystä eikä vasta sen jälkeen, kun leikkaukset jo purevat ankarasti köyhimpiä. Aaltosen mukaan vuonna 2015 Sipilän hallituksen aikaan suojaosa lisäsi työllistettyjen osuutta. Hyvä ja tarpeellinen puheenvuoro varsinkin nyt, kun leikkauksia aletaan tehdä, ettei totuus unohtuisi: leikkauksilla ei ole mitään muuta perustetta, kuin oikeiston kova halu näpäyttää köyhiä ja pelotella pysymään hiljaa koloissaan - ei ainakaan mitään sellaista koko kansantaloutta hyödyttävää perustetta, kun he itse propagandassaan kivenkovaan väittävät.