Hyvästi demokratia ja Biden: Trump ja paha tulee taas - valitettavasti!

28.06.2024

Teksti Harald Olausen

"Pahimmat pelot kävivät toteen" – Suomalais­asian­tuntijoilta tyrmäys Bidenin esiintymiselle väittelyssä. Professori Markku Ruotsila arvelee, että presidentti Joe Biden joutuu heikon esiintymisensä vuoksi jättäytymään presidenttikisasta."

https://www.hs.fi/maailma/art-2000010526971.html

Suomen aikaan aamulla kello 4 järjestetyssä ensimmäisessä Yhdysvaltojen marraskuisten vaalien kahden todennäköisen presidenttiehdokkaan vaaliväittelyssä oli yksi asia kiinnostuksen kohteena ylitse muiden: onko presidentti Biden niin seniili kuin mistä kuiskitaan verhojen takana. vastaus oli ikävä kyllä: on enemmänkin ja jo siksi voi tässä vaiheessa julistaa vaalien voittajaksi Trumpin samalla, kun koko Euroopa, Suomi ja presidentti Stubb etunenässä, tuntevat varmasti kasvavan jännityksen.

Asiaa puitiin tänä aamuna Ylen aamutelevision lähetyksessä ulkopoliittisen instituutin Yhdysvaltojen tutkimiseen erikoistuneen tutkija Mari Lindenin ja Ylen Yhdysvaltoihin erikoistuneen ulkomaantoimittaja Ilmari Reunamäen kanssa. Lindenin mukaan väittely oli aikamoinen katastrofi istuvalle presidentille, joka Lindenin mukaan pärjäsi kohtalaisesti keskivaiheilla. Mutta kun alku ja loppu olivat hänen mukaansa aivan kauheita, ei siinä jäänyt ihmisten mieliin mitään. Biden on mennyttä miestä.

Reunamäen mukaan tämä oli Bidenilta kamala katastrofi, jonka näki jo ensi sekunneista. Biden käveli lavalle hauraan oloisesti hitaasti. Hänen äänensä oli käheä jo ensimmäisistä hetkistä lähtien. katse ja ajatukset harhailivat. Reunamäki oli sama mieltä Lindenin kanssa väittelyn kulusta ja sen johtopäätöksistä, aina asia, joka jäi mieleen oll Bidenin hauraus. Sama huomio on muillakin vaaleja kommentoineilla toimittajilla ja asiantuntijoilla ympäri maailman. Ihmiset ovat lähinnä shokissa.

Olen hieman eri mieltä. Katsoin tuon ohjelman. Ei Biden ollut niin huono kuin mitä hänen väitettiin olevan. Kyseessä on poliittinen peli ja se on silkkaa mustamaalaamista. Ylen Yhdysvaltojen kirjeenvaihtaja Ida Tikka selitti samaa Ylen 20.30 uutisissa, Biden parani koko ajan väittelyssä. Jenkeissä on vain sellainen tapa, että puheet arvioidaan ensimmäisten minuuttien aikana. Oli lohdullista nähdä miten demokraatit seisoivat Bidenin takana ja muistuttivat kyseessä olevan joukkuepeli ja Trumpin hirviö.

Mutta onneksi tiellä on vielä paljon muttia. Patologinen valehtelija Trump ei jaksa pysyä totuudessa pitkää aikaa ja valheet ovat isoja. Tässäkin väittelyssä Trumpilta valheita lenteli tuon tuosta, kuten Tikka sanoi Ylen uutisissa. Toinen asia, mistä Tikka muistutti, on demokraattien mahdollisuus kerätä äänestäjiä muistuttamalla äänestäjiä Trumpin kaoottisesta presidenttikaudesta. Ja se ei ole vähän! Trump jakaa kansakuntaa kahtia vihapuheillaan ja villitsee väkivaltaan ja sekasortoon kannattajiaan.

Mutta ei ensimmäinen kaksintaistelu merkitykseltyään ole vähäinen, vaikka paljon ehtii tapahtua ennen marraskuuta. Suomessa jännitettiin debattia kahdesta syystä. Ensinnäkin siitä, onko Bidenin niin huonossa kunnossa, kuin on vihjailtu. Toiseksi, vaikuttaako Trump asialliselta. Vielä tiukemmin katastrofiksi ja demokraattien pikku pakoksi vaihtaa ehdokkaansa, kirjoittavat kansainväliset mediat vetävästi mm. Moustafa Bayoumi: "Demokraattien on valittava ehdokkaakseen joku muu kuin Biden"

Guardianin mukaan väittely oli täysi katastrofi. Siitä hetkestä lähtien, kun keskustelu alkoi, Joe Biden oli hämmentynyt. Tillanne ei muuttunut tai parantunut Bidenin eduksi. Donald Trump oli suhteellisen hillitty. Mustafa Bayoumin mukaan Trump turvautui tietenkin, kuten aina, valheisiin, loukkauksiin ja liioitteluun sekä rasistisiin solvauksiin lähes koko 90 minuutin ajan. Samaa todisteli Iida Tikka. Trumpin ongelmaksi muodostui se, että kun hän ei puhunut, mikki pidettiin kiinni. Vain näin hänet saatiin hiljaiseksi.

"Silti koko juttu oli yksinkertaisesti tuskallista katsoa, ​​lähinnä siksi, että se oli hyödytön millään käytännön tasolla. Tämä maailman tärkeimmän toimiston kahden poliittisen vihollisen välinen paljon räjähdysmäinen vastakkainasettelu osoittautui höyhenkevyeksi aineesta, politiikasta, kiinnostuksesta, älystä, mielikuvituksesta, visiosta, energiasta, ideoista, huumorista ja toivosta. Se oli raskasta katseltavaa vain yhdestä asiasta (paitsi ärtymyksestä): egoista", kirjoitti The Guardian.

https://www.theguardian.com/commentisfree/article/2024/jun/27/trump-biden-presidential-debate-responses

Tilanne on hieman muuttunut kesäkuun alusta, jolloin saatiin kuulla tärkeä ja iloinen uutinen ihmisyyden puolesta hirviöitä vastaan. Valamiehistö totesi USA:n entisen presidentin New Yorkin oikeudessa syylliseksi kaikkiin häntä vastaan esitettyihin 34 syytökseen. Tuomio julistetaan pari päivää ennen heinäkuista republikaanien puoluekokousta, jossa Trump huudetaan mitä todennäköisemmin yksimielisesti puolueen presidenttiehdokkaaksi, ellei sitä ennen kuole tai halvaannu.

Tuomion maksimäärä on neljä vuotta, vaikka sitä ei Trumpin tapauksessa pidetä mahdollisena johtuen poliittisista syistä. Trump saa kuitenkin jonkinlaisen tuomion ja tulee olemaan ensimmäinen USA:n presidentti, joka on "virallisesti tuomittu rikollinen (no eivät ne muutkaan ole olleet mitään "puhtaita pulmusia"). USA:n mediat ovat olleet pullollaan aiheesta juttuja, joiden pääsanoma on ollut ne 10-15 prosenttia äänestäjistä, jotka ovat ilmoittaneet olevansa liikkuvia äänestäjiä ja olematta äänestämättä Trumpia, jos hän saa tuomion. Ratkesiko vaalit tässä? Eivät! ne ratkesivat tänään aamuyöllä Bidenin sekoiluihin ja huonoon kuntoon.

Trump on uusi presidentti. USA:sta on tullut sisäpoliittisesti sekava ja vainoharhainen kuin ankealla "eisenhowerilaisellla" 50-luvulla ja poliittisia noitajahteja käydään kuumana koko maassa. Trumpin sanoma vetoaa ahdistuneeseen kansalaiseen, joka ei seuraa ns. puolueettomia medioita, joita USA:ssa ei ole, vaan vahvalla propagandalla ja viharetoriikalla täynnä olevia oikeistomedioita, jotka hyötyvät vihapuheesta ja toimivat kostonhaluisen Trumpin edesvastuuttomina esitaistelijoina.

Asiantuntijoiden mukaan Trump voidaan silti perustuslain tulkintojen valita presidentiksi, jopa vaikka hän istuisi lyhyttä tuomiota vankilassa. Kummallista! USA:n perustuslaissa on pakko olla jotain vikaa. Edellisen lisäksi se ei tunnista sellaista tapausta, jossa presidentti on ilmeisen mielisairas ja vaarallinen sekä itselleen että muille. Siitä kauhuesimerkki, kun arvaamaton ja sekoileva Trump oli sanonut pommittaneensa jo Moskovaa tai Pekingiä eli käytännössä aloittaneen III maailmansodan.

Trumpin kyvyttömyydestä ymmärtää mitä hän puhuu ja vaarallisuudesta muille, kertoo jotain se, että hän sanoi voivansa ampua keskellä Manhattania jonkun eikä kukaan piittaisi asiasta. Muistakaa että tässä on mies, joka valehtelee enemmin kuin kukaan väittämällä kertovansa yleisölleen aina vain totuuden. Asiasta keskusteltiin laajasti ainakin Ruotsin televisiossa (Miksi aina britit ja svedut osaavat tehdä kiinnostavia ja ajankohtaisia keskusteluohjelmia päivänpolttavista aiheista?). Milloin Ylellä?

https://www.svtplay.se/video/eYqY51m/utrikesbyran/trumps-nio-liv?id=eYqY51m