Ihmisen järjettömyydestä ja järkevyydestä koronan aikaan

03.09.2020

Teksti:

Professori Timo Airaksinen


Korona on ja pysyy toistaiseksi. Ihmisten on reagoitava siihen yksilöinä, ja välinpitämättömyyskin on reaktio. Kukaan ei pääse koronaa karkuun, ei vaikka pysyisi kuinka terveenä. Olen ihmetellyt ihmisten reaktioita, koska homo sapiensin pitäisi kuitenkin olla viisas ihminen. Jo antiikin Herakleitos kyllä totesi, että tieto lisääntyy huimasti, viisaus ei lainkaan, ja tämä pätee tänään yhtä hyvin kuin kaksi ja puolituhatta vuotta sitten. Kriisit tietysti tuovat kaiken tämän esiin dramaattisella tavalla.


Berliinissä oli juuri äsken mielenosoitus, jossa oli kolmekymmentätuhatta ihmistä, teemana koronan aiheuttamien rajoitusten vastustaminen: rajoitukset, kuten maski ja etäisyyden pito, loukkaavat ihmisen vapauksia. Maskit ovat kuulemma myös luonnon vastaisia. Tässä joukossa näkyi natsilippuja ja foliohattuja. Tämä on sukua amerikkalaiselle keksinnölle, ettei hyvä jumala ole tarkoittanut ihmisen kasvoja peitettäväksi. Ajatusta lienee inspiroinut musliminaisten oikeaoppinen ja hurskas vaatetus huiveineen ja maskeineen.


Rajoitukset ovat kuulemma valtion uusi keino valvoa ihmisiä ja saada heidät kontrolliin tekosyyn varjolla. Jotkut ovat sitä mieltä, että koronaa ei ole edes olemassa, se on vain tavallinen flunssa. Tai koronavirus on valmistettu Kiinassa laboratoriossa. Kyseessä saattaa myös olla suurten lääketehtaiden salajuoni. Sen varjolla kehitetään rokote, joka salakuljettaa vereen aineita tarkoituksena tehdä ihmisistä tahdottomia. Tällaisia teorioita on lukemattomia.


Moni uskoo, ettei koronaa olekaan, koska kukaan tuttavista ei ole sairastunut. Sellaista mikä ei näy, ei siis ole olemassakaan. Amerikassa oli mielenosoituksia, joissa osallistujilla oli aseet mukana, rynnäkkökiväärejä unohtamatta.


Tärkein näistä monista sekavista mielipiteistä on vapauden rajoitusten vastustaminen. Tämä argumentti ei oikein pure, koska kenelläkään ei voi olla vapautta vaarantaa toisten ihmisten elämää ja terveyttä. Jos en käytä maskia ja pysyn liian lähellä muita, altistun tartunnalle ja siten vaarannan muut ihmiset tartuttajan roolissa. Vapaudella on aina rajansa, sitä ei saa unohtaa.


Sekoilua riittää. Suomen hallituksen maskisotku on aivan uskomaton esimerkki. Kyllä se kesti ennen kuin saatiin suositus aikaiseksi. Saksassa on maskipakko, jota myös noudatetaan. Ja sitten tämä testaushässäkkä. Pitkät jonot ja täysi kaaos. Ja vastuullisten lääkärien vetoomus, ettei pikkulapsia rääkättäisi testaamalla heitä aivan turhaan.


Järjettömyys on salaliittoteorioita, totuuden kieltämistä ja huonoa moraaliajattelua. Mutta se on yhtä hyvin myös asiantuntijoiden sekoilua ja hallinnon epäpätevyyttä, joka korostuu näinä vaikeina aikoina. Kaaoshan tämä on. Eikä asia muutu paremmaksi siitä, että kaiken vakuutetaan olevan hyvin ja hallinnassa. Jokaisen meistä on silti kannettava oma vastuumme tässä ikävässä tilanteessa.


xxx