Kaksi tärkeää huomiota Bidenin puheesta

10.08.2022
Biden avaamassa pitkää ja avointa piikkiä Suomelle Yhdysvaltojen aseteollisuuden nimissä...
Biden avaamassa pitkää ja avointa piikkiä Suomelle Yhdysvaltojen aseteollisuuden nimissä...

Teksti Harald Olausen

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden allekirjoitti eilen Suomen ja Ruotsin natojäsenyydet sen jälkeen kun kongressi oli äänestänyt ensin murskaluvuin jäsenyyden puolesta vain yhden republikaanisenaattorin sitä vastustaessa. Syy oli Aasiassa. Senaattorin mielestä Yhdysvaltojen suurin turvallisuuspoliittinen uhka löytyy sieltä, ei Pohjois-Euroopasta.

Jos joku oli kuvitellut Yhdysvaltojen rientäneen levittämään isot ja turvalliset valkopääkotkan siivet suojaksemme pahaa Venäjää vastaan, hän viimeistään heräsi eilen haaveiluistaan, kun Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden piti lyhyen puheen allekirjoittaessaan Suomen ja Ruotsin liittymisen Natoon allekirjoituksen jälkeen ja samalla vahvisti republikaanisenaattorin sanoman: Amerikka on vain ja ainoastaan kiinnostunut katselemaan maailmaa sen omista tarpeista ja lähtökohdista.

Biden puhui etupäässä omille kansalaisilleen, mutta samalla hän paljasti suurelle yleisölle, miksi Suomen ja Ruotsin jäsenyys Natossa oli kummankin valtapuolueen mieleen kaksipuoluedemokratiassa (ehkä sana demokratia tässä yhteydessä on liikaa) ilman sen suurempia soraääniä. Biden muistutti maiden jäsenyyden vahvistavan Yhdysvaltojen puolustamista. Kuin kylmää vettä suomalaisten niskaan kaataen, hän vieläpä "haukkana" käänsi veistä "kyyhkyjen" haavassa mainitessaan tahallisen provosoivasti kylmän sodan termin suomettuminen, mikä pisti sydämeen saakka, sillä juuri tämän kiusallisen termin kitkemiseksi maailmasta maamme diplomaatit ovat yrittäneet tehdä työtä jo 60-luvulta lähtien.

Ja kun maailman suurimmasta dollarivetoisesta demokratiasta on kysymys, pitää aina muistaa, että jokaisen eleen, hymyn ja kättelyn takana on jokin kaikesta tästä lopulta hyötyvä suurteollisuuden sponsori. Bidenin suulla puhuivat sotateollisuuden dollarit kongressivaaleissa ja amerikkalaisten tulevat lisätyöpaikat koko ajan pullataikinan tavoin paisuvassa sotateollisuudessa, maan eläessä kuin uudelleen eisenhowerilaista kylmän sodan 50-lukua.

Uudet jäsenet ovat jo nyt ostaneet Yhdysvalloista kallista sotateknologiaa, ja piikki on natojäsenyyden takia sekä puolustuksen päivittämisestä uudelle tasolle johtuen ollut pitkään auki, ja tulee olemaan vielä pidempään, ehkä jopa koko 2020-luvun. Ja laskun maksavat ketkäs muut kuin tavalliset veronmaksajat, heti kun natokiiman kuherruskuukaudet ovat ohitse. Mitä tämä lasku käytännössä tarkoittaa? Rajuja leikkauksia hyvinvoinnista ja palveluista sillä alan viimeistä huutoa oleva markkinahintainen sotateknolgia on sikakallista.