Katson neuvostoelokuvaa-kirja ilmestyy huhtikuussa

14.03.2022

Kahden tunnetun suomalaisen elokuvakirjoittajan, Mia Öhmanin ja Velipekka Makkosen, kirja Katson neuvostoelokuvaa ilmestyy huhtikuussa. Kirjan kustantaja on Harald Olausen ja Kulttuuriklubi. Sivuja kirjassa on 314 ja sitä voi selailla ilmaiseksi kustantajan sivuilla: kuttuuriklubi.com.

Kirjasta on tarkoitus järjestää myöhemmin sekä julkistamistilaisuus Rosebud Sivullinen kirjakaupassa että jossain pääkaupunkiseudun kirjastossa keskustelutilaisuus. Seuraatkaa tilannetta.

Kirja koostuu Velipekka Makkosen ja Mia Öhmanin neuvostoelokuvaa käsittelevistä kirjoituksista. Käsiteltävien aiheiden aikajana on kymmeniä vuosia: neuvostoelokuva syntyi vuonna 1919 ja kuoli Neuvostoliiton kaatuessa vuonna 1991. Velipekka Makkonen on kirjoittanut elokuvasta vuodesta 1960 lähtien, ja neuvostoelokuva on ollut aina hänelle erityisen kiinnostuksen kohde, josta on syntynyt niin syväanalyysejä kuin asiantuntevia kritiikkejä.

Mia Öhmanin populaarit artikkelit käsittelevät tekijöitä ja tuotantoja suhteessa aikaan ja olosuhteisiin. Kirjaan on koottu valikoima Makkosen ja Öhmanin tekstejä, jotka avaavat näkymiä toisaalta ihasteltuun, toisaalta vihattuun ideologia edellä johdettuun sivistyskoneistoon.


Kyseessä on kansainvälisestikin ainutlaatuinen kirjoituskokoelma Öhmanin ja Makkosen arvostamista aiheista ja tekijöistä.Miksi tämä kirja? Vastaus löytyy lukemalla Filmihullun numerosta 4/2020 otsikolla "Nuo hämmentävät neuvostoelokuvat ja pari uudempaa" Mia Öhmanin artikkelia, jossa hän muistuttaa lukijaansa, että neuvostoelokuvia pääsee harvoin syyttämään katsojan aliarvioimisesta.


"Teosten tulkitseminen saattaa edellyttää syvääkin kulttuurintuntemusta, mutta länsiviihteen aivopesemä ummikkokatsojakin pääsee halutessaan helposti kokemaan iloisia/ järkyttäviä yllätyksiä ja outoa mielihyvää/-pahaa. Melkein minkä tahansa nimikkeen voi löytää netistä, ja nykyjään yhä useamman elokuvan voi katsoa englanniksi tekstitettynä."

Velipekka Makkonen ja Mia Öhman kuuluvat kirjoittajina ja ajattelijoina Filmihullun terävimpään kärkeen ja omaavat venäjänkielentaitoisina sekä neuvostokulttuuria tuntevina maailmanoloissakin mielenkiintoisen poikkeukselliset lähtökohdat tutkia ja kirjoittaa neuvostoelokuvista syvällisesti ja oivaltavasti.

Linkit:

­https://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/gennadi-palikovin-henki-ja-muita-kirjoituksia-neuvostoelokuvasta

https://www.digivallila.com/l/mita-sovexportfilm-teki-suomessa/

https://kulttuuriklubi.com/wp-content/uploads/Katson-neuvostoelokuvaa/index.html#PDF/1

https://filmihullu.fi/filmihullu-4-2020/