KELAN KYYKYTTÄMIEN TARINOITA KERTÄÄN KEVÄÄSEEN 2024 SAAKKA!

26.09.2023

Apurahan saajaa voi odottaa ikävä yllätys, kun sosiaalitukia peritään takaisin. Nyt on poliittisten performanssien aika. Köyhien kyykyttämisohjelma on ollut sadan vuoden ajan valkoisen Suomen perinne. Olen asunut pitkiä aikoja sekä Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa että Englannissa, joissa kaikissa asiat ovat olleet paremmin. Erityisesti Tanskassa tavallisia köyhiä ihmisiä pidetään hyvällä kädellä. Minun on vaikea kuvitella, että siellä kohdeltaisiin taitelijoita miten sattuu, kuten Suomessa aika mielivaltaisesti.

Apurahoja on monenlaisia, eikä Kela ole aina tulkinnut niitä oikein. Esimerkiksi pelkästään kuluja varten myönnetyn apurahan ei kuuluisi vaikuttaa etuuksiin. Jouduin itse viime vuonna vakaviin vaikeuksiin taiken eli taiteen edistämiskeskukselta saamani kertaluontoisen, niin sanotun korona-apurahan vuoksi. Apurahan tarkoitus oli parantaa toimeentuloa ja työnteon mahdollisuuksia, mutta omalta kohdaltani taloudellinen tilanne heikkeni Kelan vähennettyä asumistukea tuntuvasti.

Se on väärin, että jos saa jonkin palkkion, ja että se vähennetään muista tuista. Se on sama kun ei olisi saanut tukea lainkaan, mikä oli taiken korona-avustuksen tarkoitus; parantaa taiteilijoiden elämisen mahdollisuuksia. Kerään kevääseen 2024 saakka Kelan kyykyttämiltä ihmisiltä tarinoita, jotka aion koota kirjaksi. Suunnitteilla on podcast- ja tv-ohjelmia. Kohderyhmä on heikossa asemassa olevat taiteilijat ja freelancerit. Meillä ei juuri ole puolustajia. Emme ole pieni ryhmä, meitä on paljon.

Pyrkimyksenä on aikaansaada projektin ympärille myös poliittisia performansseja, mielenosoituksia, bileitä ja toivottavasti jotain paljon näkyvää ja pysyvää,saadaksemme kelan yhtenäistämään ja oikeudenmukaistamaan linjansa taiteilijoiden apurahoja tulkittaessa. Onneksi monet taiteilijat ovat vasemmistolaisia. Hyvä myös että meillä on myös 50-v. Kulttuurivihkot kiinnittämässä asiaan laajempaa huomiota. P.S. Ja Orpon oikeistohallituksessakin on myös se hyvä puoli, että se aktivoi vastarintaa.