Petturuutta on montaa eri lajia

05.10.2022
Don Heinäluoman tapa puhua "totta" on omalaatuinen eikä mahdu yleiseen suomalaiseen tapaan.
Don Heinäluoman tapa puhua "totta" on omalaatuinen eikä mahdu yleiseen suomalaiseen tapaan.

Teksti Harald Olausen

Kremlin kellokkaiden kruunattomaksi kuninkaaksi pilkkaa vanhan liiton selittelijää ja tunnettua suhmuroitsijaa, Don Heinäluomaa, uuden polven tutkija Viktor Rantala tänään tviitissään. Heinäluoma kuuluu niihin Venäjää kumartaneisiin ja samalla Suomelle pyllistäneisiin vanhan Kekkosen ajan nuorisopoliitikkoihin, jotka oppivat oman etunsa nimissä nöyristelemään mahtavan naapurin edessä.

Heinäluoma on esimerkki niistä myöntyväisyysmiehistä, jotka ovat viidentenä poliittisena kolonnana pitäneet huolen siitä, että Suomessa on kuunneltu tarkalla korvalla Venäjän (isännän) ääntä ja ennakoitu sen aikeita. Vielä presidentti Tarja Halosen aikana Suomea johtivat poliitikot, jotka olisivat mitä todennäköisemmin toimineet kriisien tullen toisin kuin nykyiset venäjävaaraan heränneet poliitikot.

Olisiko Suomi hakenut ylipäätään Nato-jäsenyyttä, jos Heinäluoman hengenheimolaiset olisivat olleet Suomen johdossa? Tämän päivän Ilta-Sanomissa toimittaja Aleksi Vanhala kirjoitti, että NORD Stream -kaasuputkien räjähdysten jälkeen suomalaispoliitikkojen aiempia lausuntoja kaasuputkista on tarkasteltu julkisuudessa mikroskoopilla. Poliitikot pitivät ensimmäistä Nord Stream -putkea muun muassa puhtaasti ympäristökysymyksenä. Osa poliitikoista ei nähnyt putkissa turvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia.

Myös vuonna 2009 silloinen kansanedustaja, nykyinen europarlamentaarikko Eero Heinäluoma (sd) vähätteli turvallisuuspoliittista huolta ja puolusti putkihanketta. Helsingin Sanomat kysyi Heinäluomalta tuoretta arviota kaasuputkesta. - Venäjän sisäisen kehityksen ongelmia ei kyllä silloin nähty oikein, hän sanoi HS:lle. Erikoisinta on Heinäluoman väite siitä, ettei heitä kukaan varoittanut. Petturuutta on montaa lajia. Itsepetos on niistä pahin, koska petturi on koko ajan läsnä.

Heinäluoman väite on naurettava mutta ymmärrettävä. Venäjän brutaali hyökkäyssota Ukrainaa vastaan ja lännen tiivistyminen Naton ja EU:n ympärille on asettanut ikävään valoon Heinäluoman lisäksi myös hänen edeltäjänsä, SDP:n puheenjohtajana, NORD Streamin kaasuputken lobbarina tunnetun ex-pääministeri Paavo Lipposen puheet ja toimet.

Suomalaisia politikkoja on varoitettu hyvissä ajoin julkisuudessa moneen kertaan astumasta vapaaehtoisesti energialla kiristävän Venäjän talutusnuoraan. Sitä on tehnyt jatkuvasti mm. Norja, joka oli huolissaan koko 1900-luvun ja 2000-luvun alun Suomen liian läheisistä suhteista ja taloudellisista riippuvuuksista roistovaltioksi Putinin johdolla muuttuneen Venäjän kanssa.

Hyvä että suomut ovat pudonneet suomalaisten silmiltä ja että aiemmin tabuna pidetystä Venäjä-mielistelystä uskalletaan nykyisin jo puhua julkisesti. Uusien tietojen perusteella voi todeta Heinäluoman valehtelevan. Tunnettu sotilas Martti J. Kari vahvistaa tämän hämmästelemällä tämän päivän Ilta-Sanoman jutussa Eero Heinäluoman Nord Stream -lausuntoa: "Ei kukaan poliitikko voi sanoa, että ei varoitettu". Hänen mielestään olisi ollut mielenkiintoista tietää, miksi he ovat toimineet realiteettien tunnustamisen vastaisesti, Kari sanoo.

Siihen hän ei saa vastausta, sillä vastaus olisi heille epäsuotuisa. Päätelkäämme siis itse. Ja koska Eero Heinäluoma valehtelee taas, voimme päätellä siitä hänen syyllisyytensä, mutta miksi hän tekee kuin tekee? Pelastaakseen oman nahkansa. Se on poliitikoille toki yleinen tapa mutta epäilyttävä, sillä ääni kellossa muuttuu sen mukaan, kuka on vallassa ja kenen etuja on parasta ajaa.