Kuka on Helsingin vihreä pormestari?

24.06.2020

Teksti:

Harald Olausen


Jos Helsingin vihreästä apulaispormestari Anni Sinnemäestä tulee Helsingin vihreiden pormestariehdokas, en aio äänestää vihreitä ensi kunnallisvaaleissa. Eikä aio äänestää sata muutakaan asiasta puhumaani vihreää perusäänestäjää samasta syystä kuin minäkin: Sinnemäki ei ole ollut vakuuttava apulaispormestari, miten hän saattaisi olla sellainen koko Helsingin pormestarina? Tavallinen kansalainen ei ole ehkä tarkallakaan silmällä huomannut (tai välitä) vuosien ajan poliittisten kulissien takana käytyä asemasotaa Helsingin ääniherruudesta kokoomus vastaan vihreät. Pelissä on paljon enemmän kuin vain päällisin puolin demokraattiselta näyttävä ykköspuolueen asema. Kyseessä on valta ja sen mukanaan tuomat edut kuten hyväpalkkaiset huippuvirat.


Kokoomus oli jäämässä Helsingissä alakynteen jo edellisissä kunnallisvaaleissa, ellei olisi saanut suostuteltua näkyvää ja kovapintaiseksi poliittiseksi jyräksi tiedettyä Jan Vapaavuorta palaamaan Suomeen johtamaan kokoomuksen vaalikampanjaa Helsingissä. Vapaavuoren henkilökohtainen jättisaalis, 29.745 ääntä takasivat kokoomukselle vielä sillä kertaa voiton 28,3 prosentin äänisaaliin vihreiden pormestariehdokkaan, Anni Sinnemäen kahdeksaa tuhatta ääntä ja vihreiden 24 prosenttia vastaan. Vihreät nousivat jo viime eduskuntavaaleissa kokoomuksen ohi. Kokoomus menetti eduskuntavaaleihin nähden viime vuoden eurovaaleissa lisää, lähes 14.000 ääntä ja jäi 25,8 prosenttiin vihreiden noustessa selvästi Helsingin suurimmaksi puolueeksi 27,8 prosentilla. Vihreät ja kokoomus saavat silti molemmat Helsingistä kuusi kansanedustajaa.


Helsingin kokoomuksessa voidaan silti olla vielä toiveikkaita, sillä yksi vaalitappion syy oli viime hetkillä isänsä käskystä Liike Nytiin loikanneen Joel Harkimon saama korkea henkilökohtainen äänimäärä 3987 ääntä ja 3,5 prosenttia kaikista Helsingin äänistä. Kokoomuksen ja vihreiden puntit ovat käytössä tasan. Helsingin tärkeät kunnallisvaalit ovat alle vuoden päästä. Näyttää siltä, että ensimmäistä kertaa vihreät voivat nousta pääkaupungin suurimmaksi puolueeksi ja saada itselleen kaupungin ykköspaikan, pormestarin tuolin. Ongelma on vain se kuka se olisi?


Moni haikailee vihreiden alun rotaatioperiaatteen uusiokäyttöä, jolloin Sinnemäki kaiken nähneenä entisenä ministerinä, puoluejohtajana ja jo virassa olleena apulaispormestarina antaisi tilaa uusille kasvoille, varsinkin kun vaikuttaa siltä, ettei ole odotettavissa että tulevaisuudessa yhteistyö sujuisi yhtään sen paremmin kuin nykyisinkään kokoomuksen, ja erityisesti pormestari Jan Vapaavuoren kanssa. Jos ja kun kokoomus häviää ykköspuolueen aseman ja pormestarinpaikan Helsingissä, se joutuu oppositioon eikä varmasti jätä operaatiota kostamatta. Vihreillä kaupunginjohtajanimitykset ovat olleet aiemmin farsseja. Vuoden 2002 vaaleissa Pekka Saurin yksimiehinen vaalikomitea esitti Helsingin vihreiden vaaliohjelmaan kaikki muita kuin Sauria itseään naurattaneen kohdan: Poliittiset virkanimitykset on kiellettävä paitsi apulaiskaupunginjohtajien.


Syykin oli selvä. Sauri oli hakenut tuloksetta moneen kaupunkiin apulaiskaupunginjohtajaksi. Vihreiden saatua vaalivoiton ja noustessa Helsingin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi, tällä mandaatilla irtosi palkinnoksi apulaiskaupunginjohtajan paikka Saurille vuonna 2003, vaikka kaikki vihreät eivät pitäneet tällaisesta temppuilusta. Jottei tällainen demokratiaa halventava eliitin oma pieni palkintopeli enää toistuisi, vihreiden tulisi järjestää avoin keskustelu ja äänestys pormestariehdokkaastaan ennen ensi kevään kunnallisvaaleja. Minä kääntyisin vihreiden kunnallispoliittisen vahvan miehen, eli entisen joukkoliikennelautakunnan ja nykyisen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan, dipl.ins Otso Kivekkään - ehkä yllätysnimen vihreiden pormestarikisassa - puoleen asiassa.


Yhä useammat vihreät haluaisivat paikalle uuden nimen ja pitävät Anni Sinnemäkeä tavallaan rasitteena ja esteenä mahdolliselle vaalivoitolle. Kovassa nosteessa puolueen sisällä on jo mainitun Otso Kivekkään lisäksi "sateenkaarivihreä" kulttuuri -ja vapaa-ajan johtaja Tommi Laitio. Ja varmasti nimiä tulee lisää, kunhan demokraattinen peli pormestarinpaikasta avataan Helsingin vihreissä. Vai avataanko? Ovatko vihreät tekemässä karhunpalvelusta Helsingissä demokratialle ja itselleen? Vihreät tekevät suuren virheen, jos valitsevat Anni Sinnemäen pormestariehdokkaakseen. Sinnemäki ei ole valovoimainen eikä vakuuttava ykkösehdokas. Uskon äänestystulosten ja "toriparlamentissa" kuulemani perusteella, että monet muut kuin jo mainitsemani vihreitä aiemmin äänestäneet 100 äänestäjää itseni lisäksi - ehkä kymmenkertainen määrä kerrottuna muutamalla - tekevät saman johtopäätöksen; juuri se määrä riittää viemään vihreiltä ja punavihreältä blokilta voiton. Joten jos näin käy, kokoomus voi vaalien jälkeen vain kiittää Sinnemäkeä vaalivoitostaan.