Kummallisen yhteiskunnan kummallisia ongelmia

24.11.2021

Teksti professori Timo Airaksinen

Suuresti olen ihmetellyt, vaikka vähän kommentoinut tätä koronakalabaliikkia. Mutta parista asiasta on aivan pakko huomauttaa. Ensiksi, miksi korona on Suomessa määritelty perustuslailliseksi ongelmaksi eikä lääketieteelliseksi? Juristitko tämän taudin hoitavat? Heitä on liikaa ja kilpaillessaan vallasta ja olemassaolonsa oikeutuksesta, he alkavat sekaantua asioihin, jotka eivät heille kuulu. Ja eduskunta on säätänyt huonoja lakeja. Esimerkiksi rokottamatonta hoituria ei pysty pakottamaan pois tartuntaherkän vanhuksen ääreltä. Eikö vanhuksilla voisi olla oikeus valita hoitajansa?

Toiseksi, jos sosiaalipsykologia olisi tiede, se osaisi ennakoida tulevaisuuden tapahtumia. Alan professorit olisivat tulleet esiin ja ilmoittaneet, että heidän teoriansa ennustavat riittävän rokotekattavuuden saavuttamisen mahdottomaksi. Kun yhteiskunnassa ajetaan jotakin asiaa, oli se mikä tahansa, aina nousee vastustusta. Se perustuu näkemyksiin, joilla ei ole eikä tarvitse olla perusteita. Kyllä juristit suojelevat heitäkin. Mutta kukaan ei osannut ennustaa vastarinnan laajuutta ja sitkeyttä. En minä ainakaan osannut, mutta en olekaan sosiaalisen toiminnan ekspertti.

Kolmanneksi kysyn, keitä ovat nämä tiedotusvälineiden haastattelemat asiantuntijat? Minusta tuntuu, että monet kutsuvat itseään asiantuntijoiksi ihan itse. Ei kukaan osannut ennustaa koronaa, ei kukaan tiedä mitä nyt pitäisi tehdä, ei kukaan osaa ennustaa koska tauti loppuu. Joku teki rokotteen, siis biologisen puolen asiantuntija. Kuka muu julistautuu asiantuntijaksi? Maan hallitus sekoilee sen kun ehtii kuunnellessaan asiantuntijoita. Sitten ministerit päättävät mitä tehdä asiantuntijoista riippumatta. Liike-elämä ja poliittiset pyrkimykset kun eivät katso asiantuntijuutta, vaan sitä kuka on voitolla.

Osoittaakseni omaa asiantuntijuuttani, selitän nopeasti yhden pikku asian. Puolalaiset pelkäävät maahanmuuttajia ihan hirveästi ja siksi sekoilevat Belorussian rajalla. Suomalaiset kummeksuvat tätä. Selitys on seuraava. Suomi on ennen kaikkea valtio ja valtion rajojen sisään mahtuu kaikenlaista remmiä. Ei rajat siitä repeä. Mutta Puola on kansakunta. Valtion on siellä helposti kirosana, vrt. valtio sosialistisena tasavaltana eli työväen paratiisina. Kun kansakuntaan sekoitetaan pakolaisia kaikista mahdollisista maista, kansakunnan identiteetti on vaarassa. Ajatelkaa ressukoita latvialaisia, kun maassa on puolet porukasta neuvostoliittolaisen miehittäjän jälkeläisiä.

Kansakunta on konservatiivinen idea, valtio sitä modernimpi. Hyvä että Suomi on valtio. Kun vain pidetään huoli siitä, ettemme joudu maahanmuuttajiemme kanssa Ruotsin tielle.

Terveiset Espanjan Malagasta, jossa tänään sataa ensimmäistä kertaa kolmeen viikkoon. Turisteja on hassuine polvihousuineen pilvin pimein, mutta aurinko paistaa kaikille. Paras paikka tämä on olla, kun kerran melkein koko maailma on edelleen kiinni. Tarvitaan asiantuntija kertomaan koska pääsee reissuun mihin vain, kuten joskus ennen.