Kun Ilta-Sanomat sekä rojalistit järkyttyivät

04.10.2022
Minä ja Tanskan Margareeta II ja joku setä häiritsemässä tapaamistamme.
Minä ja Tanskan Margareeta II ja joku setä häiritsemässä tapaamistamme.

Teksti Harald Olausen

Ilta-Sanomissa kerrottiin eilen Tanskan prinssien järkytyksestä, kun hallitseva kuningatar, Margareeta II, päätti poistaa muilta kuin kruununprinssin lapsilta prinssin ja prinssin ja prinsessan arvonimet vuoden 2023 alusta.

Ilta-Sanomien mukaan Joachimin ex-vaimo ja kahden vanhimman pojan äiti kreivitär Alexandra on kommentoinut kuningattaren päätöstä tanskalaiselle B.T.-lehdelle. Kreivittären sanoista päätellen uutta päätöstä ei tehty yhteisymmärryksessä:

"Olemme kaikki hämmentyneitä. Olemme surullisia ja järkyttyneitä, tämä tuli kuin tyhjästä. Lapset kokevat, että heitä hyljeksitään. He eivät voi ymmärtää, miksi heidän identiteettinsä viedään heiltä pois, Alexandra sanoi paitsi omasta puolestaan, myös Joachimin ja hänen nykyisen vaimonsa prinsessa Marien puolesta."

Kreivitär on suunniltaan. Hän joutuu palaamaan takaisin tavallisten pullaisten joukkoon menettäessään itsekin tittelinsä edellä aiemmin kulkeneen "hänen kuninkaallinen korkeutensa"-epiteetin. Kreivitär kertoo omin sanoin joutuneensa kertomaan lapsilleen, että heidän identiteettinsä otetaan nyt kertaheitolla pois. Hän kertoo olevansa lapsiensa puolesta surullinen nähdessään heidät surullisina kuningattaren shokkipäätöksestä.

Mutta mikä pahinta. Uutinen järkytti paitsi alennuksen titteleiden hierarkiassa kokevia prinssejä, prinsessoja ja heidän äitejään, niin myös rojalisteja (mummoja, maalaisia, yläluokkaa, kohulehtiä lukevia, lapsia ja matkamuistojen myyjiä), joiden reaktiot ovat olleet jotain suuren järkytyksen, nenäliinaan nyyhkimisen ja Jumalaan turvautumisen välimaastossa.

Saman päivän IS:ssä on muitakin kuninkaallisuutisia, onhan maanantai, joka on perinteisesti yhtenä viikon uutisköyhimmistä päivistä myös yhden ohuimman irtonumeron päivistä. Kuninkaalliset myyvät hyvin, kuten otsikko Kuningas Charles tarkkailee, mitä Tanskassa tapahtuu - Mikä on lastenlasten kuninkaallisten titteleiden kohtalo? kertoo. Lehden mukaan kuningas Charlesin uskotaan seuraavan tarkasti, mitä seuraa kuningatar Margareetan päätöksestä poistaa lastenlastensa kuninkaalliset tittelit.


Muita saman numeron kuninkaallisia uutisia ovat Harrysta tehty kirjapaljastus, jossa kerrotaan prinssi Williamin kieltäytyneen tapaamasta Harrya. Sekin on uutinen, että Buckinhamin palatsi julkaisee kuvan kuningasparista, että Walesin prinssistä ja prinsessasta, kuten tapa kuuluu, ilman muita. IS:lle se on riittänyt juttuun.

Maanantai onkin hyvä kuninkaallisten muistutuspäivä tasavaltalaista arkeamme piristämään ja voivottelemaan "skandaalista toiseen rämpivä" eurooppalaisia rappeutuvia kuningashuoneita. Kuninkaallisuutisiin menee kokeneelta toimijalta viisi minuuttia, kuten minulta tähän juttuun, jonka tein mielessäni heti ensimmäisen IS:n Tanskan prinssijutun luettuani.


Olisi mennyt nopeamminkin, mutta alkava syys ja sen kylmät tuulet ovat jähmettäneet sormeni niin, etteivät ne tanssi yhtä nopeasti kuin kuninkaallisista innoittunut vilkas mieleni. Ja olenhan minäkin tavannut Tanskan kuningattaren, hänen kuninkaallisen korkeutensa Margareeta II:sen eräänä kevätiltana Tanskan kuninkaallisessa oopperassa kutsuttuna hänen katsomoonsa.