Kun välttämätöntä perustetta ei muka ole

23.05.2024

Teksti Harald Olausen

"Hallituksen omistajapoliittisessa periaatepäätöksessä esitetään, että valtio voisi luopua A-Kruunu Oy:n omistuksesta. Esitys sisältyy hallituksen toiseen lisätalousarvioesitykseen eduskunnalle."

https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-229473

Orpo-Purran oikeistohallituksen linja yksityistää yhteistä omaisuuttamme jatkuu huolestuttavaksi. Tänään ympäristöministeriö antoi tiedotteen, jossa kerrottiin valtion voivan luopua edullisia vuokra-asuntoja tuottaneen A-Kruunun Oy:n omistuksesta.

https://www.a-kruunu.fi/uutiset/kruunu-jatkaa-toimintaansa-normaalisti

A-Kruunu Oy on 100 prosenttisesti valtion omistama yleishyödyllinen kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen omistaja ja rakennuttaja. Yhtiön tase oli vuoden 2023 lopussa 600 miljoonaa euroa ja oma pääoma 81 miljoonaa euroa. Yhtiö ei yleishyödyllisyyssäännösten mukaisesti tavoittele voittoa. Yhtiön henkilöstömäärä on 34.

Yhtiöllä on omistuksessaan 2 878 asuntoa, joista valtaosa on pääkaupunkiseudulla ja sen kehyskunnissa sekä Tampereella, minkä lisäksi rakenteilla on noin 400 asuntoa. Perusteluna asiasta vastaava ministeri Kai Mykkänen kertoo, että "koska kohtuuhintaisia asuntoja rakennuttavia ja omistavia yleishyödyllisiä yhteisöjä on useita, välttämätöntä perustetta valtion omistamalle toimijalle ei ole".

Mykkänen ei kuitenkaan kerro, että markkinatilanne vuokra-asuntomarkkinoilla nimenomaan edullisten asuntojen osalta muuttui oleellisesti muutama vuosi sitten, kun ay-liikkeen omistama VVO muutettiin Kojamoksi ja yhtiön omistamien asuntojen vuokria nostettiin rajusti samalla kun yhtiön johdon palkkioitakin. Vuokra-asuntobisnes on kohta yhtä kannattavaa kuin yksityinen terveysbisneskin ja kokoomuksen erityissuojelussa.

Pikainen katsaus Helsingin yksiöiden hintoihin kertoo mistä tässä on kysymys. Alle 800 euron hintaisia yksiöitä ei löydy edes Vuosaaresta. Hinnat ovat 300 euroa yli vähätuloisen maksukyvyn. Hyödyn korkeista vuokrista korjaavat asuntosijoittajat. Hallituksen politiikka suosii yksityisiä asuntomarkkinoita yleishyödyllisten sijasta, ihan samalla tavalla kuin hallitus tukee mieluummin yksityistä terveydenhoitoa kelakorvauksia korottamalla, kuin purkamalla terveyskeskusjonoja.

Kruunun Oy:n myynti kuuluu osana isompaa idelogista muutosta pois yhteisestä kohti yksityistä. Suomessa ja muualla Euroopassa on käyty sosialidemokraattien syöksykierteen alettua keskustaoikeistolaisten puolueiden piirissä koko 2000-luku keskustelua "Suuren yhteiskunnan mahdollisuudesta", jossa valtio ajettaisiin alas ja ihmiset ottaisivat sen tehtävät harteilleen. 

Tämä kuulostaa vain toiselta tavalta sanoa, että tulevaisuudessa valtiolla ja kunnilla ei ole varaa huolehtia hyvinvointipalveluista, joten yksilöiden on otettava vastuuta itse ja hoidettava itsensä makkinarahoitteisten palveluiden kautta. Kokoomus pelaa tarkoitustensa todellisen luonteen häivyttääkseen kaksilla korteilla, kuten myydessään Fortumin sähköverkon. Tarinat on tehty selittelyksi ja peittelyksi sekä sen tosiasian unohtamiseksi, että kokoomus ottaa toisella kädellä kuin antaa, eikä halua muiden tietävän, kuinka paljon siinä välissä pistää omaan taskuunsa, eli hyvinvoivan kansanosan edustajana heidän puolestaan.

Tästä esimerkkinä on oululaisen kansanedustaja (ja nykyisen ryhmänjohtaja) Matias Marttisen 22.02.2022 pitämä puhe eduskunnassa otsikolla "On hallitukselta tietoinen valinta ylläpitää korkeaa kokonaisveroastetta", mikä on lajissaan niin härski kaksinaamaisuuden huipennus ja äänestäjien tietoinen sumuttaminen, että se kannattaa pilkkoa palasiksi, ja katsoa mitä se sisältää, sillä se sisältää juuri sen tavan, millä kokoomus politiikkaansa tekee vaikuttaakseen äänestäjiinsä eli sijoittajiin:

"Arvoisa puhemies, Energian hinnat ovat nousseet rajusti tänä talvena. Suomalaiset ympäri maan ovat huomanneet tämän sähkö- ja kaukolämpölaskuissaan sekä bensapumpuilla. Myös yritysten kuljetuskustannukset ovat nousseet. Monessa perheessä on pohdittu, miten kasvaneet sähkö- ja lämmityslaskut saadaan maksettua. Pitkää työmatkaa ajavat ovat laskeneet, onko töihin ajaminen enää edes kannattavaa nousevien kustannusten vuoksi. Tilanne on karu muistutus siitä, miten monen suomalaisen talous ei kestä äkillisiä arjen kustannusten nousua. Omasta palkasta tai eläkkeestä ei yksinkertaisesti jää rahaa säästöön. Siksi ostovoiman vahvistamiselle on nyt suuri tarve. Hallituksen esittämän uuden tukihimmelin sijasta verotuksen keventäminen on varsin nopea ja suora keino lisätä ihmisten käteen jääviä tuloja. On hallitukselta tietoinen valinta ylläpitää korkeaa kokonaisveroastetta ja kireää työn verotusta. Vasemmistohallituksen kaudella ihmisten verotusta on edelleen kiristetty yhteensä yli 500 miljoonalla eurolla. Tämän suomalaiset tuntevat nahoissaan. Onko maamme vasemmistohallitus viimein valmis myöntämään, että ihmisten verotaakkaa on välttämätöntä keventää?"

Marttinen puhuu tahallisesti kokoomuksen tarkoin suunnittelemaa muunneltua totuutta.

"Arvoisa puhemies, Kokoomus ei ole puolue, joka vain etsii ongelmia. Me haluamme esittää ratkaisuja. Siksi julkaisimme viime viikolla seitsemänkohtaisen listan, jolla voidaan parantaa suomalaisten mahdollisuuksia selviytyä kasvavista sähkölaskuista ja polttoainekustannuksista. Kokoomus keventäisi palkansaajien, yrittäjien ja eläkeläisten verotusta 800 miljoonalla eurolla. Kaikille tuloluokille kohdistuvat veronkevennykset ovat suora keino vahvistaa suomalaisten edellytyksiä selvitä arjen kustannuksista. Rahoituksen tälle olemme esittäneet vaihtoehtobudjetissamme. Myös työmatkavähennyksen laajentaminen on perusteltua pitkien etäisyyksien Suomessa. Liikkumisen kustannukset eivät saa muodostua kenellekään työssäkäynnin esteeksi. Polttoaineiden hinnannousun hillitsemiseksi esitämme jakeluvelvoitteen 30 prosentin aikataulun siirtämistä vuoteen 2035 saakka. Kuljetuskustannusten laskemiseksi raskaalle liikenteelle on otettava käyttöön ammattidiesel monen muun Euroopan maan tavoin. Hyvä, että hallitus on viemässä asiaa eteenpäin."

Ensin kokoomusministerit myivät verkon ja valehtelivat, ettei se aiheuta hinnanmuutoksia. Sitten saman puolueen kansanedustajat puhuivat toista, ja vaativat sitä sun tätä vain keppihevosenaan hämätäkseen ja sekoittaakseen äänestäjiä. Kokoomus esitti Marttisen suulla myös, että sähkön hintapiikkejä tasoitetaan alentamalla kotitalouksien sähköveroa väliaikaisesti talvikuukausiksi. Verkon myynti osoittautui suureksi virheeksi ja vahingolliseksi kuluttajille. Hintoja nostettiin heti kaupan jälkeen.

Kokoomus jäi valheesta kiinni housut kintussa, mutta kukaan ei puhu siitä. Perustelut ontuvat ja puheet ovat valheita täynnä. Sähköveron pudottaminen minimiin kahdeksi kuukaudeksi olisi kokoomuksen laskelmien mukaan sähkölämmitteisen omakotitalon sähkölaskusta yhteensä lähes 200 euroa,  Lopulta kokoomus tarjosi kuluttajille vain eioota, ja nosti kätensä pystyyn vastuustaan myydä Fortumin kannattava sähköverkko pilkkahinnalla omille intressipiireilleen eli sijoittajille. 

Kokoomus puolustautui sähköveron alentamista talvikuukausiksi sillä, että vastaavia mekanismeja käytettiin kylmimpinä kausina esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa. Mutta ei kertonut sen tarkemmin, miten kävi, kuka hyötyi ja kuka maksoi laskun naapurimaissamme? Kokoomus haluasi parantaa Marttisen mukaan Suomen sähkömarkkinoiden toimintaa ja jatkaa sähkön siirtohintojen leikkaamista, mutta ei kertonut taaskaan sitä, kuka laskun lopulta maksaa ja kuka taas hyötyi, sillä asiassa kävi juuri niin kuin pelättiin. Vain suursijoittajat hyötyivät. Laskun maksoivat taas tavalliset kuluttajat.

"Nopeiden toimenpiteiden lisäksi meidän on katsottava hintapiikkien taakse ja vähennettävä Suomen riippuvuutta tuontienergiasta ja fossiilisista polttoaineista. Tarvitsemme lisää kotimaisia fossiilivapaan energian, kuten ydinvoiman, investointeja. Tämä on välttämätöntä, jotta yllättäviltä hinnannousuilta vältytään jatkossa. Suomen on oltava edelläkävijä pienydinvoiman käyttöönotossa."

Hehe! Pukki kaalimaan vartijana. Seuraavaksi myynnissä ovat varmasti sekä VR että Finnair ja perusteetkin samat. Maa ei muka tarvitse omaa lentoyhtiötä eikä rautateitä. Ja hinnat pysyvät muka samoina. Nyt kun strategisten omistusten tärkeys on valjennut kaikille Ukrainan sodan myötä, olisi kysyttävä, voisiko Fortumin kaupan vielä peruuttaa? Vielä tärkeämpi olisi tietää ketkä kaikki ulkomaalaiset yhtiöt omistavat Fortumin entistä sähköverkkoa, eli käytännössä koko Suomen?

Mutta sehän ei kokoomusta, joka aina ja joka käänteessä on aiemmin väittänyt olevansa isänmaallisista isänmaallisin puolue Suomessa, kiinnosta silloin kun kyseessä on raha. Isolla rahalla ei ole isänmaata eikä tunteita. Sen tehtävä on tunkea lonkeronsa kaikkialle ja omistaa sekä tehdä voittoja. Asuntopolitiikasta on A-Kruunun myymisen jälkeen hävimässä kohtuuhintaiset yleishyödyllisten firmojen rakennuttamat asunnot. Valtio on aiemmin tukenut kohtuuhintaisten asuntojen tuotantoa.

Nyt ääni kellossa on muuttunut. Valtion rooli asuntopolitiikassa on vaikuttaa lainsäädännöllä, tukipolitiikalla ja muilla vastaavilla toimilla, ministeri Kai Mykkänen perusteli päätöstä mutta ei kerro sitä, että ketä se tukee. Asia on ideologinen ja periaatteellinen. Porvarit päästessään hallitusvaltaan, myyvät järjestelmällisesti valtion omaisuutta seurauksista välittämättä - sillä on kaikkien kansalaisen kannalta aina ikäviä seurauksia, kuten mm. lisää varmoja vuokrankorotuksia muihinkin maan vuokra-asuntoihin.

https://ym.fi/-/hallitus-esittaa-eduskunnalle-etta-valtio-voisi-luopua-a-kruunu-oy-n-omistuksesta