Lasten etiikkaa luotaamassa

10.07.2020

Teksti:

Professori Timo Airaksinen


Lasten tiedekysymykset ovat veikeitä, historiasta halutaan tietää, söikö Mannerheim hampurilaisensa sormin. Sattuuko hyttyseen, kun se tapetaan? Vaikka osaa ne aikuisetkin: yksi tieteilijä kertoi, että ihminen ei vielä osaa tulkita ilmeitä kalojen kasvoilla. Siis josko hauki irvistää tuskasta tai hymyilee vapauttajalleen? Olen sittemmin kovasti yrittänyt minäkin ja todennut, etten vieläkään osaa, ei vaikka olen kalojen kasvoja katsellut sellaiset 70 vuotta. Pitää yrittää vielä. Iso kysymys: tunteeko hauki kipua?


Lasten moraalista ajattelua on oikein tutkittukin, siis akateemisin professorivoimin. Väittävät, että lapset ovat syntyjään pieniä eetikoita, jotka luontaisesti erottavat hyvän pahasta. Tässä tosi tapaus, johon tutustuin hiljakkoin Helsingissä ratikassa.


Selän takana pimennossa istui pieni perhe, isä, äiti ja pikkupoika, ehkä 4 v. Mentiin eläinmuseon ohi kohti Töölöä, ja isä puhuu eläimistä, jolloin poika haluaa äidin kassista omia lelueläimiään. Poika sanoo, "anna äiti kilahvi". Äiti sanoo, ettei nyt ota kassin pohjalta sitä kirahvia, koska matkaa on niin vähän jäljellä. Poika hermostuu totaalisesti, niin kuin vain tuon ikäinen osaa. Hän alkaa huutaa ja parkua suureen ääneen. Äiti yrittää rauhoitella, jolloin poika lyö äitiä nyrkillä naamaan ja suoraan silmään. Isä alkaa moittia poikaa sanoen, että pitää pyytää kauniisti anteeksi: eikö nyt harmitakin, kun käyttäytyi väärin? Eikö vain harmita? Syntyy hetken hiljaisuus. Sitten poika: "nyt halmittaa, ei kilahvia".


Minusta tapaus on hauska ja kuvaava. Poikaa todella harmitti, ja miksi ei olisi harmittanut, kun hyvä yritys meni hukkaan ja kirahvi jäi kuin jäikin saamatta.


Itse käytin etiikan luennoillani seuraavaa tenavaesimerkkiä. Tämä esimerkki perustuu omiin hiekkalaatikkokokemuksiini. Kaksi pientä istuu ja leikkii hiekassa muovisilla kuormureillaan. Toinen lopettaa leikkinsä ja katsoo pitkään toisen autoa. Lopuksi hän tarttuu toisen kuormuriin ja repii sen itselleen. Toinen tavoittelee autoaan takaisin. Toinen vastaa lyömällä autolla toista päähän. Lyöty vollottaa kuuluvasti, mutta lyöjä alkaa leikkiä autolla muina miehinä. Äidit parvena paikalle. Alkaa aikamoinen nuhtelu ja neuvonta siitä, miten kuuluu käyttäytyä ja pyytää anteeksi. Lyöjä näyttää kummastuneelta.


Näin pientä ihmistä opetetaan käyttäytymään oikein ja olemaan kunnolla. Jotkut oppivat, jotkut eivät, varkaita ja rosvoja riittää aikuisten maailmassa. Yritäpä viedä rosvolta hänen saaliinsa, kyllä sitä vähemmästäkin suuttuu. Juuri on saanut varastettua hyvän potin ja nyt se varastetaan. Tappoja näistä aikuisten riidoista seuraa.