Kertomus valeuutiskeisarista -lisää tällaista!

04.03.2021

Teksti:

Harald Olausen

Linja totuuden ja valheen välillä suuren yleisön silmissä kulkee nykyisin Murdochin määrittelemänä. Esimerkiksi umpikonservatiivinen amerikkalainen julkaisu The Imaginative Conservative puolustaa voimakkaasti vaihtoehtoisia faktoja ja totuuksien sosiaalista konstruktiota samalla, kun se syyttää valtamediaa, jolla se tarkoittaa liberaaleja ja vasemmistolaisia toimittajia, jotka pohjaavat tietonsa tutkimustuloksiin, ja puolustavat objektiivisia faktoja sekä havainnoitsijasta riippumatonta totuutta, vain yhden maailmankuvan propagoimisesta.

Mediaväki maailmalla tietää kaiken pahan alun ja juuren nykyaikaisessa valehteluun ja vääriin tietoihin perustuvassa mediailmastossa lähteneen Murdochilta, joka tekee rahaa sillä, että pitää johtavia politiikkoja taskussaan ja levittää eripuraa ja vihaa tavallisen kansan keskuuteen.

Itse törmäsin ensimmäisen kerran Murdochiin vuonna 1990, jolloin olin opiskelemassa Manchesterissa ja tein juttuja sekä Ylen radioon että silloiseen Uutispäivä Demariin Briteistä. Murdoch päätti erottaa Lontoon sanomalehtikatuna tunnetusta imperiumistaan Fleet Steeriltä yli 5000 toimittajaa ja alan ammattiliitto NUJ (National Union Of Journalists) yritti turhaan panna vastaan.

Ylen Areenalta tulee parhaillaan lajissaan erinomainen tutkivan journalismin malliesimerkki kolmiosainen BBC:n tuottama televisiosarja, minkä kolmas ja viimeinen jakso Paluu valtaan ja Amerikan valloitus käy tutkivan journalismin keinoin arkailematta Rupert Murdochin luoman maailman suurimman ja samalla roistomaisimman mediadynastian kimppuun. Sarja on tarpeellinen muistus siitä, mitä demokratian kannalta peruuttamatonta pahaa tapahtuu, kun raha pääsee estoitta naamioimaan valtansa medioiden, kuten Fox-television, avulla Jenkeissä.

Televisiosarjan kuva Murdochista on yhtä kamala ja epämiellyttävä, kuin mitä eräässä James Bondin maailmanvalloitusta rikollisesti valmistellut mediamogoli, jonka esikuvana Murdoch oli. Televisiosarja paljastaa se, että tätä miestä saamme viime kädessä kiittää sekä Britannian turmiollisesta EU-erosta että maailman suurimman kusipään, Trumpin pääsystä Yhdysvaltojen presidentiksi, että myös Tony Blairista, jonka mateleva olemus Murdochin edessä hakee vertaistaan Britannian pääministerihistoriassa.

Blair oli kiltti Thactherin puudeli, jota Murdoch silitti mielin määrin, ja joka heti erottuaan pääministerin paikalta liittyi katoliseen kirkkoon, mikä Britanniassa on ollut Elisbaeth I:sen ajoista lähtien 1500-luvulta lähes maanpetturuuteen verrattava asia, kun kyseessä on pääministeri, vaikkakin jo entinen.

Chomsky kutsuu Murdochin tavaramerkkiä vääristää totuutta poliittisesti tarkoituksenmukaiseksi yhdenmukaistavan mediamanipulaation prosessimetodina "valikoivaksi havainnoimiseksi", mikä on jo maailman kaupallisissa valtamedioissa, samoin kuin koti-Suomenkin (Aamulehti ja Keskisuomalainen) vallitseva piirre, jopa niin, että maakunnalliset mediat yrittävät kaventaa sananvapautta viemältä Yleltä oikeuden kirjoittaa tekstiuutisia myös asioista, joista he eivät ole tehneet radio- tai televisio-ohjelmaa.

Murdoch kautta on muovannut Isoa-Britanniaa ja Yhdysvaltoja huonompaan suuntaan ison rahan viettelemänä. Siksi molempien maiden demokraattiset instituutiot ovat henkitoreissaan ja yhteiskunnallinen koneisto lähes halvaantunut. Hän on nostanut ja kaatanut mielensä mukaan itselleen sopivia ja epäsopivia poliitikkoja ja hallituksia. Dynastian kasvu ei ole ollut kuitenkaan mutkaton.

Mediaimperiumin luojan, Rupert Murdochin sitkeys ja pelisilmä on raivannut imperiumille tien Britanniasta Yhdysvaltoihin, jossa se nosti valtaan Donald Trumpin samoilla keinoilla valheita ja vihaa levittämällä, kuin mistä oli tullut viidessäkymmenessä vuodessa sen tavaramerkki politiikan takaisessa likaisen, mutta taloudellisesti hyvin kannattavan pelin osaajana.

Tämä televisiosarja pitäisi jokaisen someänkyttäjän- ja ähkyilijän nähdä erottaakseen tosiasiat luulotelluista mielipiteistä, joiden välillä on yhtä suuri ero kuin Murdochista kertovan televisiosarjan tänään nähdyssä päätösosassa, missä paljastuu myös yksi maailman vaarallisimmista valehtelijoista, valeuutisilla itsensä keisariksi kruunannut alansa maailmamestari, mitä ilmastokriisin vähättelyyn tulee.

Ohjelman lopussa Murdoch antoi ilmastomuutosta vähättelevän haastattelun yhdelle omista australialaisista televisiokanavistaan samaan aikaan, kun hänen 140 australialaista sanomalehteään yli 3000 toimittajan voimin vähätteli Murdochin tavoin ilmastokriisin vaikutuksia Australiassa, jossa ilmastokriisin aikaansaamat metsäpalot alkoivat olla  samaan aikaan todellinen uhka koko kansakunnalle ja kansalaisten terveydelle sekä hengelle.

Linja totuuden ja valheen välillä menee juuri tässä Murdochin määrittelemänä vastaan vapaata mediamaailmaa, jotka pohjaavat tietonsa tutkimustuloksiin, ja puolustavat objektiivisia faktoja ja havainnoitsijasta riippumatonta totuutta, ja varovat esittämästä vain yhden maailmankuvan mukaisia näkemyksiä.