Miksi Navalny palasi takaisin Venäjälle varmaan kuolemaansa?

18.02.2024

Teksti Harald Olausen

Navalnyn tiettävästi viimeinen olinpaikka oli IK-3-rangaistussiirtola pienessä Harpin taajamassa Jamalin Nenetsiassa Siperiassa noin 1 900 kilometriä Moskovasta koilliseen.  Amnesty Internationalin mukaan hän ei ollut vankilassa rikoksen vuoksi, vaan korruption vastustamisen ja poliittisen osallistumisen takia. Amnesty kutsui häntä osuvasti mielipidevangiksi.

Olen pohtinut jo pitkään, itse asiassa siitä lähtien, kun Navalny yllättäen palasi berliiniläisestä sairaalasta myrkytyksen jälkeen pian Venäjälle, kysymystä miksi eilen murhattu oppositiojohtaja Navalny palasi varmaan kuolemaan Putinin kiduttajien kynsiin, vaikka tiesi kuolevansa? Voiko kyseessä olla panttivanki KGB:n vanhaan tapaan? Joku läheinen perheenjäsen Venäjällä? 

Minusta mitä todennäköisemmin asia on näin ja sillä häntä kiristettiin. Saattaa olla että siinä oli jotain ikävämpääkin. Ehkä saamme siitä tiedon vasta sen jälkeen kun Putin on lopullisesti kukistettu ja tapettu rangaistukseksi. Navalny teki itsestään rohkeasti marttyyrin ja pelasti kenties äitinsä ja jonkun muun perheenjäsenensä. Hän lunasti kuolemallaan heille vapauden.

Navalny tapettiin hitaasti ja sadistisesti valvotuissa vankileiriolosuhteissa kylmän Siberian uloimmilla alueilla. En yhtään ihmettelisi jos myöhemmin kuulisimme kalsarimyrkyttäjä-Putinin katsoneen Navalnyn hidasta ja kivuliasta murhaa suorana lähetyksensä lempidatsaltaan, sen verran henkilökohtaiselta Navalnyn murha vaikutti hullun tsaarin kostomotiivina mediasta seurattuna.

Eilinen tieto Navalnyn kuolemasta oli samanlainen shokkiarvoltaan vapaalle maailmalle, ja vapautta kaipaaville venäläisille, kuin aikoinaan molempien Kennedyjen, Johnin ja Bobbyn, salamurhat Yhdysvalloissa 60-luvulla. Luulen että venäläisten mitta alkaa olla jo kohta lopullisesti täynnä, ja kansa on valmiina kapinaan rikollisia teloittajiaan vastaan millä hetkellä hyvänsä. 

Meillä ei ole vielä ehkä onneksemme pienintäkään aavistusta siitä, millainen on hirmuvallan koneiston arkinen väkivalta päivittäin niitä kohtaan, jotka ovat rohkeasti uskaltautuneet asettua vastustamaan Putinin hirviömäisyyksiä! Kun aikoinaan näistä asioista saadaan julkista tietoa, saamme käsityksen siitä, kuinka totaalista Putinin kansanmurha toisinajattelijoitaan vastaan on ollut.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksei_Navalnyi