Miksi Ralf Königiä ei enää julkaista suomeksi?

07.11.2022
Ralf Königin sarjakuvat ovat hauskoja, mutta niistä löytyy myös syvällisiä ja koskettavia sävyjä.
Ralf Königin sarjakuvat ovat hauskoja, mutta niistä löytyy myös syvällisiä ja koskettavia sävyjä.

Teksti Harald Olausen

Niin on aika muuttunut myös homomaailmassa, että takavuosien homomaailman yksi kirkkaimmista tähdistä, saksalainen Ralf Köning, on joutunut pimentoon siitä huolimatta, ettei hänen suosionsa raikkaan humoristisena homomaailman kuvaajana ole mihinkään kadonnut tai hänen irvaileva kynänsä tylsistynyt. Mutta aika on todellakin muuttunut kova vauhtia myös homomaailmassa, eikä aina parempaan suuntaan.

Tein digivallila.comiin jutun 2.11.2022 otsikolla MIEHISSÄ ON MUNAA!

Laiton linkin itselleen Königille.

-https://www.digivallila.com/l/miehissa-on-munaa/

König käänsi viestin googlen kääntäjän avulla, luki sen ja vastasi minulle, samoin google kääntäjän avulla rustaamassaan tekstissä.

"Harald Olausen tunnen itseni kunnioitetuksi. Enkä tiennyt silloin, että sillä, mitä piirrän ja kerron, on niin suuri merkitys monille lukijoille myös muualla kuin Saksassa. kyllä, homoscene on muuttunut ja on nykyään queer. Pysyttelen pitkälti miespuolisessa homoympäristössäni, en halua valistaa, mutta kirjoitan edelleen hauskoja ja koskettavia tarinoita. kiitos tästä artikkelista. Harmi, ettei uudempia kirjojani enää julkaista Suomessa."

ME HOMOT HALUAMME LUKEA LISÄÄ RALF KÖNIGIN HAUSKOJA JA HYVIÄ HOMOSARjAKUVIA!

Ralf Königin BIOGRAFIA SUOMEKSI

Kun on täyttänyt 40, alkaa olla vaikea muistaa ansioluetteloaan ja muun elämänsä kulkua kovin tarkasti. Niin muodoin valitsen helpon reitin ja viittaan seuraavaan Wikipedian julkaisemaan biografiaan, jossa on mukana kaikki (no, ainakin lähes kaikki, pois lukien yksityiskohdat seksistä, huumeista ja rock'n'rollista - mutta huumeiden vuoksi en joka tapauksessa muistaisi niistä juuri mitään...).

-https://www.ralf-koenig.de/biografiasuomeksi.html

Ralf Köning on itsekin söpö homopoika...
Ralf Köning on itsekin söpö homopoika...

"Ralf König syntyi elokuun 8. päivänä 1960 Soestin kaupungissa Saksan Westfalenissa. Hän kävi koulua Werlissä ja alkoi sittemmin opiskella puusepäksi. Vuonna 1979 hän tuli ulos kaapista ja julkaisi ensimmäiset lyhyet sarjakuvansa, jotka poliittisesti motivoitunut homoliike otti hyvin vastaan. Sarjakuvia julkaistiin müncheniläisessä Zomix-undergroundlehdessä ja homojen Rosa Flieder -aikakauslehdessä. König päätti jatkaa opintojaan ja hioi taitojaan Düsseldorfin kansallisessa taideakatemiassa vuosina 1981-1986.

Vuonna 1981 ilmestyi kolme ensimmäistä sarjakuva-albumia Sarius, Das sensationelle Comic-Book ja SchwulComix, joista voi seurata tyylin kehittymistä naturalismista ja fantasiasta undergroundiin. Vuosina 1983-1985 König piirsi tilauksesta Bodo und Heinz -sarjakuvaa lehteen nimeltä Arbeit und Sicherheit im Deutschen Bergbau (Työturvallisuus Saksan hiilikaivoksissa).Siihen mennessä, kun Rosa Winkel 1984 julkaisi Berliinissä albumin SchwulComix 2, König oli vihdoin löytänyt oman tyylinsä ja aiheensa: hän kirjoittaa lyhyitä ja ytimekkäitä, Claire Bretécherin minimalistisen grafiikan mieleen tuovia tarinoita, joissa kuvataan homojen alakulttuurin arkea ironiseen ja satiiriseen sävyyn.

Vuosina 1985 ja 1986 ilmestyi kaksi SchwulComixia lisää (niistä otettiin myöhemmin uusintapainokset nimillä Hopeameisselit (Silvestertuntenball) ja Kermaleivoksia (Sahneschnittchen)). König alkoi vähitellen saavuttaa mainetta homokulttuurin tulkkina.Tappajakondomi (Kondom des Grauens) ilmestyi vuonna 1987. Se on pitkä kertomus, dekkariparodia, joka jatkui albumilla Luihin ja ytimiin (Bis auf die Knochen) vuonna 1990. Vuonna 1987 ilmestyi myös Vapautunut mies (Der bewegte Mann). Ensimmäistä kertaa julkaisijana oli suuri kustantamo, ja König alkoi tulla tunnetuksi myös homopiirien ulkopuolella.

Jatko-osa julkaistiin vuotta myöhemmin nimellä Pretty Baby. Vapautunut mies filmattiin elokuvaksi vuonna 1994. Filmin ohjasi Sönke Wortmann, ja sen tähtiä olivat Til Schweiger, Joachim Król ja Katja Riemann. 6,5 miljoonaa katsojaa nosti sen Saksan kaikkien aikojen toiseksi suosituimmaksi elokuvaksi. Se nähtiin 47 maassa, palkittiin Saksan kansallisella elokuvapalkinnolla vuonna 1995 ja aiheutti elokuvakomedioiden buumin, vaikka genreä oli aiemmin vieroksuttukin.

Pitkien tarinoidensa myötä Ralf König löysi toisen ideaaliformaatin humorististen lyhyiden sarjakuvien seuraksi: hän otti satiiriseen käsittelyyn klassikoita, kuten Aristofanesta (Lysistrate 1987, elokuva 2002) ja Shakespearea (Jago, 1998). Molemmissa formaateissa useiden tarinoiden päähenkilöt ovat toisistaan kovasti poikkeavat perunanenäiset Konrad ja Paul (hahmot syntyivät vuonna 1990 Magnus-lehteen). Molemmissa hahmoissa on luojansa piirteitä, ja König on palannut heihin usein käyttämällä heitä esimerkkinä homojen arkipäivästä.

Hän käsitteli aidsia albumissa Super Paradise (1999), ja Voitte suudella sulhasta (Sie dürfen sich jetzt küssen, 2003) pureutui homoavioliittokysymykseen.Vuonna 1989 König teki kahdeksan sarjakuvaa saksalaisen HIV-säätiö Aids-Hilfen kampanjaan. Suuresta suosiosta huolimatta hänen tuotantoaan myös kritisoitiin 1990-luvulla, ja muutamat albumit poikivat syytteitä. Hänen päävastustajansa Saksassa olivat Baijerin nuorisosta huolta kantavat viranomaiset.

Sonninpallien (Bullenklöten!, 1992) saaman syytteen kumosi kuitenkin Bundesprüfstelle für jugendgefährdende Schriften (Nuorille haitallisten teosten tutkintalautakunta) teoksen taiteellisten ansioiden nojalla. Tästä huolimatta Meiningenin yleinen syyttäjä käynnisti vuonna 1996 suuren tutkimuksen, jonka aikana Tappajakondomi takavarikoitiin yli tuhannesta kirjakaupasta. Takavarikoitujen kirjojen listalle päätyi muitakin sarjakuvia, kuten Art Spiegelmanin Maus. Oikeudenkäyntiä ei kuitenkaan järjestetty.

Vuonna 2004 König uudistui sarjalla Roy & Al, jossa päähenkilöt olivat ensimmäistä kertaa eläimiä: homoparin kaksi koiraa. Vuosina 2005 ja 2006 hän keskittyi toistaiseksi laajimpaan teokseensa, kaksiosaiseen Itämaiden taikuriin (Dschinn Dschinn), jonka teemana on ääri-islamilaisuus. Säännöllisesti ilmestyvien graafisten novellien ohella König piirtää myös lyhyitä tarinoita kerran kuukaudessa ilmestyvään homolehti Männer aktuelliin ja ranskalaiseen Fluide Glacialiin. Näitä tarinoita on koottu mm. albumeihin Suck my Duck! (2004) ja Trojanische Hengste (2006).

Ralf Königin sarjakuvat ovat hauskoja, mutta niistä löytyy myös syvällisiä ja koskettavia sävyjä. König onkin pyrkinyt kumoamaan homoihin ja lesboihin kohdistuneita ennakkoluuloja ja näin osallistunut talkoisiin vapaamielisemmän yhteiskunnan puolesta. Hänen teoksiaan on käännetty 13 kielelle ja myyty yli seitsemän miljoonaa kappaletta, minkä ansiosta hän on maailman suosituin homokirjailija.

Neljä tarinoista on filmatisoitu, ja monia muita on tulkittu teattereissa ja nukketeattereissa.Vuonna 1992 König vastaanotti Saksan parhaalle sarjakuvataiteilijalle myönnettävän Max ja Moritz -palkinnon Erlangenin kansainvälisillä sarjakuvafestivaaleilla. Hän on saanut myös monia muita kansainvälisiä palkintoja, kuten ranskalaisen Prix AlphÁrt'n (Kuin kanit konsanaan) ja italialaisen Premio miglior storia lungan (Sonninpallit).Vuonna 2006 Ralf König voitti toistamiseen Max ja Moritz -palkinnon (Juryn erikoispalkinto) sarjakuvistaan ja osallistumisestaan kiivaasti velloneeseen keskusteluun tanskalaisista Muhammed-sarjakuvista."

SUOMENNETUT ALBUMIT (kaikki Liken julkaisemia):
- Sonninpallit (loppuunmyyty)
- Pretty baby (loppuunmyyty)
- Vasemmalla kädellä! (loppuunmyyty)
- Vapautunut mies (loppuunmyyty)
- Konrad ja Paul 1-3 (loppuunmyyty)
- Hopeameisselit (loppuunmyyty)
- Kermaleivokset (loppuunmyyty)
- Jago (loppuunmyyty)
- Tappajakondomi (loppuunmyyty)
- Luihin ja ytimiin (loppuunmyyty)
- Tappajakondomi & Luihin ja ytimiin -yhteisnide
- Beach Boys
- Lysistrate
- Voitte suudella sulhasta
- Kuin kanit konsanaan
- Superparadise - Sonninpallit 2
- Itämaiden taikuri
- Itämaiden taikuri 2 - Huntupakko synninpesässä