Miksi rikkaat saavat kelakorvauksia?

12.06.2024

Teksti Harald Olausen

"Yle selvitti, miten Kelan etuudet jakautuvat koko maassa eri postinumeroalueille. Neljä viidestä Suomessa asuvasta sai jotain Kelan tukea viime vuonna. Kelan maksamat sosiaaliturvaetuudet ovat puhuttaneet viime aikoina – muun muassa siksi, että hallitus on päättänyt leikata niitä. Leikkauksilla halutaan säästää valtion menoja ja kannustaa kansalaisia töihin." Yle Areena.

https://yle.fi/a/74-20091016

Jutun mukaan vähintään yhtä Kelan maksamaa etuutta, kuten esimerkiksi asumistukea, eläkettä, työmarkkinatukea, toimeentulotukea tai sairausvakuutusetuutta sai viime vuonna neljä viidestä suomalaisesta. Yle selvitti, miten Kelan maksamat tuet jakautuvat eri postinumeroalueille koko maassa. Selvitys näytti sen, kuinka suuria eroja asuinalueiden välillä on.

Orpo-Purran inhotun oikeistohallituksen sosiaaliturvaleikkaukset tuntuvat tavallisessa kansassa vielä epäoikeudenmukaisimmilta, jos vertaa niitä siihen, että rikkaiden nauttimista kelakorvauksien leikkauksista ei edes hallituksessa koskaan ole kuulemma kunnolla keskusteltu. Päinvastoin esimerkiksi kelakorvauksien osuutta yksityislääkäripalvelujen puolella nostettiin tuntuvasti.

Tänään Yle uutisten juttu kelakorvauksista kautta maan, osoitti ikävällä tavalla kelakorvausten epäoikeudenmukaisuuden. Superrikkaiden alueella Helsingin Lehtisaaressa ja Espoon Westendissä sekä Suvisaaressa, asukkaat käyttivät hyväkseen yllättävän paljon kelan korvattavuutta, vaikka tilastojen mukaan alueella asuvat ovat superrikkaita eivätkä tarvitsisi kelalta apua.

Noilla alueilla asuvat tienaavat satojatuhansia euroa vuodessa, ja asuvat satojen neliöiden hulppeissa omakotitaloissa Suomen kalliimmilla tonteilla. Äänestyskarttojen mukaan suurin osa asukkaista äänestää kokoomusta tai ruotsalaista kansanpuoluetta. Miten he muka tarvitsevat kelakorvauksia? Eikö kelakorvaukset ole tarkoitettu tasoittamaan tuloeroja? Ei ole näköjään.

Suomessa lääkäripalvelujen ja lääkkeiden kelakorvattavuus on kaikille tasapuolisesti varallisuudesta tai tulotasosta huolimatta yhtä suuri, ihan kuten on äitiyspäivärahakin, vaikka alun perin ne on suunnattu köyhemmille ja tarkoitettu ennaltaehkäisemään sosiaalista eriarvoisuutta. Kelakorvauksia maksetaan vuosittain Ylen jutun mukaan 16 miljardia. Miksei rikkailta leikata niitä?

Miksi tällainen epäarvoistava käytäntö on voimassa ja kenen etuja se palvelee? Siihen on vain yksi vastaus: rikkaiden. Rikkaat eivät tarvitse kelakorvauksia. Se on heille hyttysenpaska Itämeressä, mutta porvarilliset puolueet ovat pitäneet huolen vuosien saatossa siitä, että kelasta on tullut myös rikkaiden lypsylehmä. Eivätkä rikkaat ole olleet valmiita luopumaan eduistaan.

On kysymys pikkusummista ja periaatteista. Kysymys on myös tulonsiirroista. Valtio tukee alvin korotuksen lisäksi kelakorvattavuuden nostamisella rikkainta kansaosaa tuntuvasti. Mutta jos kelakorvauksille laitettaisiin esimerkiksi kuukaudessa 5000 euron, ja omaisuuteen 500.000 euron raja, valtio todennäköisesti säästäisi miljardeja turhilta maksuilta eikä tarvitsisi leikata köyhiltä. Tuntuu oudolta kuulla porvarihallituksen mantraa köyhiltä leikkaamisen autuaaksi tekevästä vaikutuksesta.

Köyhiltä leikkaaminen pelastaa kuulemma Suomen kilpailukyvyn ja lapsemme velkavankillalta. Mutta ainoa tehokas keino olisi siirtää rikkaiden kelakovaukset toimeentulotuen tapaan erikseen haettavaksi kelalta. Toimeentulon ehtohan noin 600 euron tulot ja todistettavat menot mm. tiliote kahdelta viimeksi kuluneelta kuukaudelta. Tämä olisi oikeudenmukaista ja tasa-arvoista. Kuinkahan moni yli satatuhatta vuodessa ansaitseva kehtaisi hakea kelalta korvauksia? Varmasti aika moni, ainakin ahneimmat.