Miksi Suomen Kansallisooppera ei ole maailmakuulu?

04.05.2023

Tesksti Harald Olausen

Kansallisoopperan perusongelma on se, ettei se ole nimestään huolimatta kovinkaan kansallinen - oikeastaan muita ongelmia sillä ei ole, sillä se on turvannut selustan olemalla yksi "et måste" suomalaisessa kulttuurielämässä, joka syö juhlaillallisilla aina parhaiden joukossa.

Kansallisoopperan- ja baletin ohjelmisto on kuivan vanhakantainen ja tylsä sekä taiteellisessa mielessä ummehtunut. Kansallisbaletissa näytetään jatkuvalla syötöllä kovin kiinnostamattomia tulkintoja perinteisistä baleteista suomalaisen omaperäisen osaamisen jäädessä lapsen asemaan.

Kansallisooppera- baletti syövät leijonansosan suomalaisten julkisista kulttuurimäärärahoista, ja jättää uuden sekä rajoja kokeilevan taiteen nuolemaan näppejään pitöpöytien takana. Näin on aina ollut ja näin tulee aina olemaan, sillä Kansallisooppera- ja baletti nauttivat eliitin hännystelijöiden eristyissuojelusta. Se on kuin melkein perustuslakiin kirjoitettu.

Miksi näin on? Jos Kansallisoopperaa- ja balettia ei olisi, moni hyvin pukeutunut ja hienoja jatkoja edustuskodeissaan järjestävä hienoistorouva olisi joka viikonloppu suuren ongelman edessä. Mistä hankkia riittävän tylsä ja yhtä vähän todellisia tunteita herättävä alkudrinkkien korvike (lisäksi kampaajilla ja vaatesuunnittelijoilla vähenisivät ratkaisevasti rahakkaat työt)?

Medioissa on kerrottu Kansallisoopperan massiivisen koneiston jalkautumisesta maakuntiin esittämään sillisalaattiohjelmistoa oopperan ja baletin parhaista paloista vuosien varrella. Kiertue alkaa lestadiolais-kepulaisesta (nykyisin persukaupungista) Oulusta. Kovinkaan montaa iltaa niillä ei kuitenkaan saataisi täyteen - ehkä kaksi juuri ja juuri, jos ottaa mukaan epäonnistuneen ja poispotkitun baletinjohtaja Jorma Uotisen muutaman kokeellisen ja hieman erilaisen esityksen 90-luvulta.

On kummallista että kiertuetta kehutaan jo etukäteen, ja mainostetaan valtamedioissa ihmeelliseksi. Eikö tämän putiikin tehtävänä olisikin kiertää jatkuvasti ympäri nykyistä persu-Suomea "sivistämässä" maakuntien valtiollisesti helposti ohjailtavaa kulttuurikermaa mm. opettajia, kampaajia ja muita hienosti esityksiin pukeutuvia sekä kiltisti käyttäytyviä ja väliaikatarjoilun etukäteen tilanneita kokoomuslaisia?

Jos Kansallisoopperan- ja baletin idea olisi olla kansallinen, samalla tavalla kuin upea ja aidosti korkeatasoinen Kansallisteatteri, jolla on koko ajan käsi suomalaisen uuden taiteen tekemisen valtimolla, se esittäisi tympeät klassikot sivuosana historiallista tehtäväänsä aamupäivisin, keskittyen tuottamaan uusien kykyjen taiteellisesti haastavia esityksiä (olisi kiinnostavaa tietää onko Kansallisoppera myös Orpon tulevalla leikkauslistalla?).

Mutta mitä tekeekään nykyinen Kansallisooppera- ja baletti? Esittää keskinkertaisia katkelmia keskinkertaisen oopperan- ja baletin keskinkertaisen maun omaavalle keskinkertaiselle yleisölle luiskahtaen samalla halvan viihteen puolelle, vaikka mahdollisuudet olisi, jos olisi riittävästi tulosvastuuta eli kykyä ja tahtoa, yltää vaikkapa maailmankuulun Hampurin oooperan tasolle.

Tällaista sanaa kuin "maailmankuulu" emme olekaan koskaan kuulleet kenenkään yleisöstä tai kriitikoista käyttäneen Suomen Kansallisoopperasta- ja baletista (kumma kyllä itsehyväinen johtokaan ei ole niin tehnyt). Kansallisoopperan laulajat ovat saaneet joskus kehuja ja oopperan kuoroa on oopperan kuoron toimesta kehuttu joka vuosi oopperan kuoron itsensä järjestämissä juhlakonserteissa. Mutta baletti ja baletinjohtajat on saaneet vain risuja kehnoista esityksistään ja ohjelmistoistaan.

Onkin jokaisen meistä hyvä kysyä itseltämme, miksi Suomen Kansallisooppera ei ole maailmankuulu? Miksi siitä ei puhuta maailmalla juuri mitään? Miksi kukaan ei tunne sen johtajia? Miksi se ei tuota koskaan yhtään mestariteosta? Se selviää vertailemalla esimerkiksi baletin johtajanimityksiä. Uotista lukuunottamatta ohjelmisto on ollut kovin yllätyksetöntä, perinteistä ja tasapaksua eikä balettia ole edes pelastaneet edulliset ja hyöhenkeveät sekä helposti ilmaan nostettavat tuontikiinalaistanssijat.

Suomen Kansallisooppera- ja baletti ovat valinneet helpoimman tien viihdyttää yleisöään hyvän ja kunnollisen taiteen kustannuksella. Ja se on näkynyt ja ollut valitettavan vallitseva piirre baletissa viime vuosikymmenet. Eikä kukaan valita, koska Kansallisooppera- ja baletti ovat valtio valtiossa ja saavat tehdä mitä milloinkin itse haluavat ja kansa maksaa. Vai maksaako?

Suomen toiseksi suosituimman puolueen ja tulevan (sinimustan) oikeistohallituksen kakkospuolueen, persujen kulttuuriohjelmassa vaaditaan kansallismielisen ja suomalaisuudesta ylpeän ajattelumallimme ja historiallisesta taustastamme kumpuavan kulttuurin vahvistamista. Mitä se tahtoo sanoa Kansallisooopperan- ja baletin kohdalla jää sitten nähtäväksi.