Miksi yli puoli miljoonaa suomalaista äänestää persuja?

14.08.2021

Teksti Harald Olausen

Väistyvä persupuheenjohtaja Jussi Halla-Aho käytti hetki sitten jäähyväispuheensa puoluekokouksessa puheenjohtajana
Väistyvä persupuheenjohtaja Jussi Halla-Aho käytti hetki sitten jäähyväispuheensa puoluekokouksessa puheenjohtajana

Persujen väistyvä puheenjohtaja, Jussi Halla-Aho kiteytti jäähyväispuheenvuorossaan Seinäjoen puoluekokouksessa hetki sitten sen oleellisen kysymyksen, miksi yli puoli miljoonaa suomalaista äänestää persuja. Vastaus on yksinkertainen ja selkeä; sellainen puolue kuin sen kannattajat. Persut ovat tavallisia, etupäässä maakuntien taajamien, ihmisiä, etupäässä keski-ikäisiä kaljaa kittaavia ja urheilua innokkaasti seuraavia trukinkuljettajia, portsareita, sähkömiehiä, rakennusmiehiä. Painotus ammattien loppuun sijoitetulla maskuliinisella miehiä- epiteetillä. Persut ovat vastavoima isojen kaupunkien sekavaksi ja tavallisia ihmisiä ärsyttävälle vihreiden villitsemälle friikkishowlle, missä kukin saa olla millainen ja mikä tahansa. Puheensa alun pingviinivertaus oli retorisesti hyvä, vaikka faktisesti ontuikin tarkoituksellisessa valheellisuudessaan. Halla-Ahon käyttämässä "valhepropagandassa" lähtökohta on se, että vihollisen käyttämät ilmaisut käännetään tai ne tahallisesti käsitetään väärin ja sivuutetaan vitsinä, kuten hänen vitsinsä liberaaleista valtamedioista, jotka ymmärsivät aina tahallisesti hänet väärin. Esimerkiksi, jos hän olisi kävellyt vetten päällä, valtamediat olisivat Halla-Ahon mukaan kirjoittaneet, ettei hän osaa uida. Ihan samalla tavalla amerikkalainen propaganda käänsi tahallisesti Stalinin yhteydessä venäjänkielen sanan "genialnyi Stalin", joka tarkoittaa nerokasta, väärin tarkoittamaan ystävällinen, ja ihmettelivät sitten, miten muka venäläiset käyttivät sitä hirmuhallitsijastaan.

Persupropaganda tekee juuri samalla tavalla. Se "hienosäätää" puhekielen kuoppia omiin tarkoituksiinsa. Valhepropaganda käyttää hyväkseen tavallisten ihmisten mielissä synnytettyjä päähänpinttymiä, joita synnytetään erityisesti toiston avulla. Tästä on hyvä esimerkki amerikkalainen Fox-uutiskanava ja poliittinen markkinointi, joilla molemmilla on yhtä vähän tekemistä todellisuuden kanssa, kuin niitä jäljittelevällä persopropagandalle. Puolueet eivät ole demokratian kukkasia ja toimi epäitsekkäästi yhteisen edun ajajina. Halla-Ahon pingviinihehkutusta voi pitää omien joukkojen omanarvon tunteen nostattamisena Goebbelsin henkeen. Gobbelsia voi pitää nykyaikaisen äärioikeistolaisen täsmäpropagandan isänä, kun hän muistutti puolueveljiään kansan hölmöydestä johtuen päämärän pitäisi aina olla kansan ymmärryksen tehokas muovaaminen siten, että kansa hyväksyy käsityksen siihen nähden ylivoimaisen valtiojohdon tehtävistä ja tavoitteista siten, että se omistautuu halukkaasti ja ilman sisäistä vastarintaa niiden toimeenpanoon. Valtion sijaan Halla-Ahon puhetta arvioitaessa tulee laittaa puolue, sillä siitä huolimatta, että Halla-Aho veisteli heti pingviinivertauksensa jälkeen, ettei persuilla ole muka asiaa naistenlehtien etusivuille esittelemään vaatekaapistoaan, eturivissä huutamista vaille olevan Riikka Purran istuessa suomensininen hame hiljaa paikallaan juuri sen näköisenä hymyillen, että ensimmäinen Me Naisten juttu oli jo sovittu.

Lauman selviytymis-osa on kuin suoraan jesuiittamoraalin läpituntemista saksalaisnerojen, Lutherin ja Hegelin ajatuksista ja puheista. Luther inhosi valhetta, mutta jos kyse oli hyvästä ja Kristuksen eteen tehdystä työstä, se saattoi olla hänestä mahdollinen. Hegeliltä Halla-Aho lainasi puheensa ajatuksen vahvasta laumasta; kaikki menee vahvan valtion edelle. Yksilöiden on uhrauduttava sen eteen. Tässä Halla-Aho on taitava. Yli puoli miljoonaa persuäänestäjää ei olisi mahdollista saada esimerkiksi demareiden harjoittamalla toisenlaisella valheellisella propagandalla, joiden arvot nojaavat vanhentuneisiin ja jopa osittain vääriin mielikuviin. Persupropaganda vetoaa päivitettyihin turvallisuus- ja kansalaistunteisiin. Persut haluavat olla yksi ja iso voima tulevaisuuden epävarmoja muutoksia vastaan keskittyen toistamaan muutamaa näkyvää uhkaa - "vihreää valhetta ja maahanmuuttopolitiikkaa", joiden torjuntaa ohjaavat tunteenomaiset vaistot.

Mutta siitä huomatta, että Halla-Aho antoi ymmärtää ettei mikään tärkeä puolueessa muutu uuden puheenjohtajan astuessa ruoriin, koska kaikki ovat niin hyvin yhteenhitsautuneita ja puolustavat pingviiniesimerkin tavoin toisiaan, gallupit näyttävät jo persujen alkaneen alamäen. Ihmiset uskovat kyllä hanakasti toisistaan ja erityisesti muukalaisista kaikkia ilkeyksiä, mitä heistä sanotaan, mutta kuinka kauan? On myös vaikea uskoa jotenkin elottomalta ja kivikasvoiselta näyttävän Purran nousevan koskaan pääministeriksi tai edes seuraavaan hallitukseen ministeriksi. Persut elättelevät toivoa paremmasta kannatuksesta huomisessa. Mutta jos propaganda on liian valheellista, se ajan myötä kääntyy itseään vastaan. Esimerkiksi "vihreä valhe (se on myös surullisenkuuluisan oikeistodemari Mikko Paunion vihreitä syyllistävä amerikkalaishenkisen kirjan otsikko 1990-luvun alusta; nykyisin Paunio on persu ja esiintyi juuri Seinäjoen puoluekokouksessa) ei ole tänään valhetta vaan totisinta totta ilmastomuutoksen kauhujen edessä, eikä maahanmuutostakaan tullut persujen väitteistä huolimatta Suomelle henkistä tai taloudellista katastrofia kotoutumisen ja työllistymisen sujuessa hyvin.