Ministerin mökkitie

19.01.2021

Teksti:

Harald Olausen


Miten on mahdollista, että ministeri Lepän mökkitie-junailuista ei syntynyt sen suurempaa julkista porua ja likapyykinpesua? Onneksi toimittaja Riikka Pennanen teki asiasta jutun Ylen Areenan tekstisivuille (https://yle.fi/uutiset/3-11719347) 31.12.2020 otsikolla " Ministerin kotitie sai rahaa jo toistamiseen - ELY-keskus: "Meillä on yli 200 kilometriä Koirakivenraittia vilkkaampia sorateitä". Mutta miksi tutkivaan journalismiin kuuluva juttu ei saanut juuri lainkaan huomiota valtamedioissa eikä johtanut tarvittaviin toimenpiteisiin - vähintään poliisitutkintaan ja ministerin virasta pidättämiseen? Siitä yksinkertaisesta syystä, että korruptio on niin syvälle juurtunut suomalaiseen yhteiskuntaan, ettei sitä edes nähdä vääränä ainakaan niiden keskuudessa, jotka sitä ammattimaisesti tekevät ja siitä hyötyvät.


Ylen jutussa kerrottiin suoraan ja mitään peittelemättä, miten Ministeri Jari Lepän (kesk.) kotitilan ohi kulkevan soratien kunnostukseen myönnettiin eduskunnan joululahjarahaa jo toista kertaa peräkkäin. Kyseessä oli lisäykset, joita valtiovarainvaliokunta teki hallituksen budjettiesitykseen mietinnössään joulukuussa 2020. Noin 40 miljoonan euron lisäykset kohdistuivat muun muassa liikenneväylien parantamiseen kansanedustajien toiveiden perusteella. Vaikka rahat ehdottavat kansanedustajat, niitä ei ole tarkoitettu käytettäväksi suosimaan politiikkoja tavallisten ihmisten kustannuksella verorahoilla rahoitetuissa projekteissa.


Ministeri Leppä kuuluu samaan porukkaan. Hän ilmoittaa kotisivuillaan hurskaasti hänelle tärkeiksi asioiksi sujuva turvallinen arki, perheet ja huolenpito, arvokas vanhuus, suomalainen ruoka ja metsä, turvalliset ja parempikuntoiset liikenneväylät sekä matkailun kehittäminen. Tässä on Lepän agenda ja pyhä lehmä, josta ei puhuta laskujen maksajana, mutta joka kurkistaa kaiken takana: valtion pohjaton kassa. Leppä ei puhu tavoista tehdä politiikkaa tai arvoistaan; hänelle ei näytä olevan tärkeää koeteltu kansalaiskunto, mikä tarkoittaa tavallisen kansan suussa rehellisyyttä ja ymmärrystä siitä, ettei valtion rahoja saa käyttää härskisti korkean aseman suojissa toisia tyhmempiään käskyttämällä omiin yksityisiin tarpeisiinsa, ellei sitten turvalliset ja parempikuntoiset liikenneväylät tarkoita hänelle valtion varoilla kustannettua omaa mökkitietä ylitse muiden tarpeiden, kuten Koirakivenraitin (onpas piilokepulainen, tai aitosuomalainen, kuin Killi ja Kiiski, Kiven Seitsemän veljeksen hullut pystykorvat, nimi) tapauksessa.

Eikö tässä vaiheessa valveutuneiden kansalaisten olisi pitänyt heristää silmiään ja aloittaa somessa raju hyökkäys ministeri Leppää vastaan? Kyllä, ellei olisi ollut uudenvuodenaatto eikä tunnetusti juhlapyhiä aattoina juhlivat suomalaiset silloin keskity muuhun kuin juhlintaan 150 prosenttisesti niin, että se tuntuu koko kropassa vielä monta päivää ja muutama päivä on mielessä vain yhtä suhinaa. Siksi on syytä epäillä jutun julkaisupäivän valitsemisella vuoden yhteen ehkä hiljaisimpaan aikaan, mitä kansalaisten huomion herättämiseen ja siitä syntyviin julkisiin reaktioihin tulee, olleen oma salainen merkityksensä.

Toimittaja Riikka Pennanen paljasti suomalaisen politiikan yhden tavallisimmista varjomuodoista: edelleenkin hyvin toimivan korruption eli hyväveliverkoston, jossa päättäjät tekevät toisilleen politiikan suojissa näkymättömissä yleiseltä huomiolta palveluksia eikä varsinaisia ruskeita kuoria vaihdeta; poliisitermein, ei ruumista, ei todisteita eikä rikosta. Harmillista, ettei juttu saanut seurakseen julkista somekampanjaa ministeri Lepän vaatimisesta vastuuseen teoistaan, sillä kyseessä on härski temppu yrittää maksattaa veronmaksajilla ministerin mökkitie. 1,3 kilometrin mittaisen päällystykseen myönnetyllä rahalla soratietä pitäisi kunnossa kymmeniä vuosia, kuten Pennanen jutussaan kirjoittaa:


"Etelä-Savon Pertunmaalla maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) kotitilan vierestä kulkevan maantien kunnostukseen myönnettiin jo viime vuonna joululahjarahaa 100 000 euroa. Tänä vuonna saman 1,3 kilometrin tienpätkän päällystämiseen myönnettiin 200 000 euroa lisää. Asiasta kertoi ensin Pitäjänuutiset. Alueen tienpidosta vastaavan Pohjois-Savon ELY-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualueen johtaja Tommi Huttunen ei näe kyseisen tienpätkän päällystämistä perusteltuna."

Huttusen mukaan heillä olisi yli 200 kilometriä Koirakivenraittia vilkkaampia sorateitä, joita ei pystytä päällystämään, koska rahoitusta ei ole. Huttunen kertoo, että Koirakivenraitilla kulkee keskimäärin 250 autoa vuorokaudessa. Alueella on sorateitä, joiden liikennemäärät ovat jopa yli 500 autoa vuorokaudessa. Niiden päällystäminen olisi perustellumpaa. Ikäväksi tämän tekee se tosiasia, että Pohjois-Savon ELY-keskuksen alueella on noin 1200 kilometriä huonokuntoisia päällystettyjä tieosuuksia, jotka kaipaisivat kipeästi uutta asfalttia:

"Pohjois-Savon ELY-keskus teetti viime kesänä selvityksen, miten Koirakivenraitille myönnetty 100 000 euroa kannattaa tien kunnostukseen käyttää. Samalla konsultti arvioi, mitä tienpätkän päällystäminen kustantaisi. Johtopäätös oli, että järkevintä on pitää tie soratienä. Kunnostukseksi riittää ojien perkaaminen ja sorapinnan vahvistaminen. Ylen selvityksessä käy ilmi, että Lepän pirkanmaalainen puoluetoveri Arto Pirttilahti (kesk.) on hoitanut tien kunnostukseen lisää rahaa. Tavallisesti kansanedustajat kantavat huolta etenkin oman vaalipiirinsä tieasioista. Marraskuussa 2020 valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pirttilahti kuitenkin tiedusteli sähköpostilla Pohjois-Savon ELY-keskukselta, paljonko maantien 15076 Koirakivenraitti tarvitsee lisärahaa, jotta se saadaan kunnostettua. ELY-keskuksen vastaus oli, että tie saadaan kunnostettua liikenteen tarpeita vastaavaan kuntoon vuosi sitten myönnetyillä rahoilla. Yle on saanut nähtäväkseen ELY-keskuksen sähköpostivastauksen."

Se ei ole yllättävää, että Pirttilahti on kepulainen, jotka ovat tulleet maalaisliiton entisen puoluesihteerin ja kyseenalaista mainetta epäselvillä rahanhankinnoillaan hankkineen Arvo Korsimon jälkeen "siltarumpupolitiikkana" kutsuttua rikollista ja tutuksi tulleena valtion "puolilaillisena" kuppaamisena veronmaksajien piikkiin. Mutta se on yllättävää, ettei Pirttilahti valheesta kiinnijäätyään ole joutunut medioiden tai kansan hampaisiin ja vaatimuksiin asetettavaksi tutkinnan alaiseksi. Miksi? Siksi, että ns. joululahjarahat ovat eduskunnan itsensä itselleen lain suomin turvin mahdollistamaa korruptiota hyvitellä ja hellitellä vallassa olevia, kuten Pirttilahti teki joko omasta tai mitä todennäköisemmin ministeri Lepän aloitteesta, jolloin kysymys on jo vakavampi ministerivastuulain mukaan; pyysikö Leppä tätä palvelusta ja mihin vastapalveluun se on Pirttilahdelle koplattu Kauko Juhantalon termiä käyttääksemme. Juuri siksi siksi Pirttilahti vaikenee jäätyään valheesta kiinni, ettei puhuisi liikoja ja paljastaisi lisää tyhmyydestään. Pirttilahti on selvästikin valehdellut, mutta mikä on ministerin oma rooli tässä mökkitiensä päällystämisjupakassa veronmaksajien rahoilla? Sitä emme saa koskaan tietää. Pennanen yritti ja kertoo Pirttilahden tavoitetun joululomalta puhelimitse ja kysyneen häneltä:

"Miksi tiedustelitte, paljonko Koirakivenraitin kunnostus tarvitsee vielä lisärahaa?"

Pirttilahti oli vastannut Pennaselle, että koska sille oli edellisvuonna annettu rahoitusta ja ELY-keskus totesi, että se ei riitä tien kunnostukseen kokonaisuudessaan ja sitä tarvitaan lisää. Se ei tietenkään pitänyt alkuunsakaan paikkaansa. Pirttilahti valehteli suoraan päin naamaa Ylen toimittajalle. Pirttilahti ei halunnut enää jatkaa keskustelua kun sai kuulla toimittajalta, että Yle oli nähnyt viestin, jossa ELY-keskus selkeästi kertoi, ettei Koirakivenraitti tarvinnut lisärahaa. Hän ei myöskään ottanut kantaa Pennasen jutun mukaan siihen, kuka alun perin on päättänyt, että Koirakivenraitti pitää päällystää. Alueen tieverkosta vastaava ELY-keskus se ei kuitenkaan ollut.

Miksi tämä on erityisen ikävää muille alueen asukkaille ja ohiajaville autoilijoille sekä suuri ongelma teiden kunnostuksista vastaaville virkamiehille? Siksi, että Suomen tieverkko on huonossa kunnossa ja rahat kirjaimellisesti kiven (tai Lepän) alla. Pohjois-Savon ELY-keskuksen alueella on noin 1200 kilometriä huonokuntoisia päällystettyjä tieosuuksia, jotka kaipaisivat paljon enemmin uutta asfalttia kuin Koirakivenraitti. Vielä härskimmäksi Pirttilahden kepuloinnin tekee se, että päinvastoin rahojen riittämättömyyden takia asfalttia kaipaavat ja Koirakivenraittia liikennöidyimmät mutta huonokuntoisimmat päällystetyistä teistä muutetaan takaisin sorateiksi, sillä ELY-keskusten rahat eivät riitä päällysteen ylläpitoon.

Kansalaiset herätkää. Herätkää ainakin ei-kepulaiset alueen asukkaat ymmärtämään, että teitä yritetään taas sahata linssiin. On kyse teidän rahoistanne, joita yritetään taas "kepuloiden" viedä tieltä. Yhtään en ihmettele, että maaseudulla keputuhoa niittää menestyksellisesti persut, joilla ei vielä ole näitä korruptio-ongelmia kun valtaa ei ole, mutta jos, ja kun, he taas pääsevät vallan makuun ja osaavat sitä kunnon poliitikkojen tapaan hyödyntää kepun viitoittamalla tiellä suomalaiskansallisesti valtiota yhtä härskisti kupaten Pirttilahden tapaan, ääni kellossa on jo toinen. Vai onko?