Miten makaa tämä onnellisten ihmisten maa?

16.11.2023

Teksti professori Timo Airaksinen

Korjattiin homekirkko, joka homehtui taas heti. Korjattiin asema, ja katto vuosi vettä heti. Tehtiin vessaremontti ja lavuaari laitettiin niin, ettei pääse pöntölle istumaan. Pieniä asioita sinänsä mutta niin symbolisia. Onko maamme homeessa, vuotavatko rahat Kankkulan kaivoon. Kun hätä iskee, onko helpotuksen paikkaa?

Eräs heppoisuudestaan kuulu pääkaupunkiseudun lehti julkaisi iki-innokkaan toimittajansa kolumnin, jossa sanottiin suomalaisten ruikuttavan ihan turhaan, kun maamme on kuitenkin maailmanlaajuisesti ihan huippua. Ja kansa niin onnellista, ettei onnellisemmaksi tule. Siis ollaan ja onnitellaan itseämme kaiken tämän auvon saavutettuamme.

Ikävä kyllä, mennyt menestys ei ole tulevan tae, sanoi pankkiirini, kun pörssi romahti. Ja romahtihan se Suomessa ihan kunnolla. Nyt sitten leikataan valtion menoja, velka kasvaa, verot nousevat, tulot vähenevät ja palvelut heikkenevät. Vanhojen hoito on retuperällä ja pysyy siellä. Eutanasia-asia ei edisty ei sitten millään. Kidutuskuolemat ovat lääkäreille tuttua arkea. 

Suuri uusi Sote oli susi, kuten osattiin ennustaa. Mielenterveyspalvelut takkuavat. Maahanmuuttoasioihin ei tule tolkkua. Nuoriso kipuilee ja kaipaa aktiviteettia Ruotsin mallin mukaan. Koulut ovat kriisissä ja opettajat epätoivoisia. Pisa lukemat sen kun putoavat. Ihmiset eivät enää osaa lukea. Suomi on Euroopan rasistisin maa. 

Suomi on myös Euroopan kärkimaa holhouksen suhteen, siis valtionhallinto tietää paremmin kuin kansalaiset mitä pitää haluta. Alkoholipolitiikka kipuilee vapautumisensa tuskassa. Huumepolitiikasta ei uskalleta edes keskustella. Valtionkirkko on aivan tuuliajolla, kun ei osaa elää ajassa.

Ainoa kansalaisia onnellistuttava asia juuri nyt on Daavidin linko. Mikä se on? Se on Israelista ostettu raketti, joka tappaa niin korkealle, ettei siitä korkeammalle enää pääse. Ja sitten on tietysti Nato, joka avaa meille turvaparatiisin portit tästä ikuisuuteen asti. Miten tähän on päädytty? Kun en ole asiantuntija, voin vain kansalaisvastuuseeni vedoten arvailla. 

Suomen hallitukset ovat vuosikausia epäonnistuneet tehtävässään. Kovasti on yritetty, kaiken maailman lakeja Arkadianmäellä tehtaillaan, mutta metsään mentiin. Tiedotusvälineistä on tullut viihdekanavia, joten kansalaiset eivät tiedä ja tunne asioita. Mutta, niin uskallan uskoa, virkamiesvaltaisuus on suurin ongelmamme. 

Meillä on liian paljon liian innokkaita virkamiehiä, jotka ajavat omia arvopäämääriään ja kampittavat kokemattomia poliitikkoja. Taksiuudistus on esimerkki. Alkon pattitilanne on toinen esimerkki. Maamme pyörii kolmen akselin varassa: liike-elämä, virkamiehet ja poliitikot. Kuka on vahvoilla? Kuka tätä onnenpyörää pyörittää? 

Kukaan ei osaa sanoa, eivät ainakaan ne asiantuntijoiden laumat, jotka tiedostusvälineiden esiintyjälistalla ovat. Maa on kipeä, kuka parantaisi? Liukkaalla pinnalla ollaan ja se pinta viettää alaspäin.