Muistakaa persut - ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa!

10.06.2024

Teksti Harald Olausen

Persujen EU-vaalisloganiksi valittiin Päätetään itse. Sillä entinen euroskeptinen puolue haluaa muistuttaa äänestäjiä alkuperäisistä ideoistaan Timo Soinin kaudella, jolloin lanseerattiin ajatusta "Missä EU – siellä ongelma". Tänään se tarkoittaa sitä, että perussuomalaiset haluavat palauttaa päätösvaltaa kotimaahan sellaisissa asioissa, joissa EU on valunut alkuperäisen tarkoituksensa ulkopuolelle, kertoo puheenjohtaja Purra Suomen Uutisille antamassaan haastattelussa.

https://www.suomenuutiset.fi/wp-content/uploads/2024/06/web_PS-EU-vaalit-2024.pdf

"Järki näyttää voittavan Euroopassa" tämä hallitus aktiivisesti puuttuu. Lisäksi Euroopalla on vakavia kilpailukykyynkin liittyviä ongelmia erityisesti suhteessa Yhdysvaltoihin ja Aasiaan." Persut haluavat valmistella suunnitelman siltä varalta, että EU tai euro hajoavat. Persuille EU-vaalit on tärkeä mittari oman politiikkansa vaikuttavuudesta ja eräänlainen äänestäjien antama välitodistus ja varoitus luokalle jäämisestä. Persut ovat yhdessä kokoomuksen kanssa sopineet taktiikaksi lamalla ja tulevien sukupolvien velkavankeudella pelottelun, jotta isot tulonsiirrot köyhiltä rikkaille-sadut voidaan syöttää kansalle ja perustella medioissa.

Pinnan alla on kytenyt kokoa ajan epäilys siitä, ovatko "uuden talousoikeiston" ylimitoitetut toimet olleet liian rajuja, ja millaisen hinnan niistä puolue itse joutuu kannatuksessaan maksamaan. Persut ovat pelanneet uhkapeliä. Silti perussuomalaiset uskovat gallupeihin ja odottavat illalta vaalivoittoa, jota ovat valmiita juhlimaan. EU-vaalivalvojaisten alussa toiveikkaat persupoliitikot odottavat jännittävissä tunnelmissa "uutta jytkyä", noin 3-4 paikkaa EU-parlamenttiin. Paikkoja on jo jaettu etukäteen ainakin paikkaa kärkkyville kansanedustajille Sebastian Tynkkyselle, (ex.) Wilhem Junnilalle, Arja Hyvöselle ja (ex.) Mika Niikolle.

Illan aloitti aina yhtä kankea, jännittynyt ja kivikasvoinen Riikka Purra, jonka typerät ja keinotekoiset puujalkavitsit eivät jaksa enää lämmittää edes omia. Kun juontaja kysyi "Oletko väsynyt?", Purra vastasi "Haluatko tähän rehellisen vai poliitikon vastauksen", mikä on tietenkin vitsinäkin ikävä. Huono vitsi kertoo paljon ikävää sekä puolueesta että sen puheenjohtajasta. Politiikka on heille kuin päähän noussut halpa viini, krapulasta viis, kansa maksaa. Vaaleissa jännitetään sitä, miten käy puolueelle, josta on tullut kokoomuksen apupuolue hallituksessa toteuttamassa yksipuolisesti elinkeinoelämän tavoitteita.

Odotukset ovat salissa korkealla. Persuilla on paljon pelissä. Kysymyksessä on kansan luottamuksen mittaus. Gallupit ovat lupailleet jopa kolmea paikkaa, ja puolue on voimansa tunnossa omiensa joukossa. Kokoomuksen tukemisen palkkiona ulkomaalaislakeja on saatu ruksattua persujen toivomaan suuntaan ja punavihreiden politiikka stopattua. Sliipatut vaalikuvat ja muutama ilmaismakkaraa vaalikojulla kinuava kylähullu ei vielä kesää tee. Persupomot tietävät, että EU-vaaleista saattaa tulla kohtalonnvaalit puolueelle, ja jos huonosti käy, Purra voi joutua eromaan, ja pahimmassa tapauksessa hallitus jopa hajota.

https://www.youtube.com/watch?v=nq0r6Swd4e8

Persut ovat videoineet koko hieman kolme tuntia kestävän vaalijuhlansa. Paikalla on koko puoluejohto, suurin osa työntekijöistä ja melkein kaikki eurovaaliehdokkaat. Puolue on teettänyt kokoomuksen malliin suurella rahalla mainostoimiston tekemän "mielikuvavideon" persuismista. Kyseessä on "pysäytettyjen kuvien kavalkadi", jossa yritetään luoda kuvaa persuista tavallisen kansan edustajina ja inhimillistää muiden mörköinä vieläkin kokemat. Pysähtyneet (vastakohtanaan "elävät kuvat") kuvat toimivat kuitenkin itseään vastaan. Ne antavat aivan liian tehtaillun ja teennäisen kuvan persuista, entisistä kansanihmisistä.

Ylen toimittaja hehkutti vaalivalvojaisten alussa persuja ja Purraa, joka siitä huolimatta, että oli kuullut huolestuttavia uutisia alhaisesta äänestysaktiivisuudesta, "odotti hyvää tulosta". Ei tullut, Purra tunnusti yleisölle heti ensimmäisten tulosten tultua persujen saaneet turpaan. Selityksiä on alkanut sataa. Eräs törkuturpana tunnettu persu itki medioissa, ettei vaaleissa realisoitunut vaalitunnelmat kentällä. Lausuma on samaa luokkaa, kuin aikoinaan Pertti Paasion lanseeraama "työväentalonenä".

Jotain rajaa älyttömyyksissäkin persuluuserit. Miten suu nyt pannaan? Äänestäjät ovat enemmän kuin pettyneitä persujen yllättävän nopeisiin takinkäännöksiin ja vaalilupausten pettämiseen. Jos Purra uskaltaisi katsoa peiliin, syy löytyisi vaalitappioon sieltä; Ikävä olemus, vihapuhe, kiukuttelu ja tavallisten ihmisten vähättely sekä köyhien kyykyttäminen ei innosta äänestäjiä.