Norjalainen ”tylsä homokomedia” Seksi sai pohjoismaisen palkinnon

23.10.2024

Teksti Harald Olausen

Norjan johtavan päivälehden, Aftenpostenin elokuvakriitikko Ingrid Åbergsjordin mielestä Seksi on tylsä komedia. Hänen mielestään Dag Johan Haugerudin elokuva seksistä työpaikalla ei tunnu todelta eikä hauskalta: "Kun tarinaa pohjoismaisten draamasarjojen kultakaudesta on tarkoitus kirjoittaa, esimerkkinä voidaan käyttää elokuvatrilogiaa Sex Dreams of Love." Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon 2024 voittaja julkistettiin eilen tiistai-iltana. Tämän vuoden elokuvapalkinnon voittaja on kritiikistä huolimatta juuri norjalainen elokuva Sex, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Dag Johan Haugerud. 

Tuomaristo valitsi elokuvan yhdeksi kuudesta pohjoismaisesta ehdokkaasta, mukana tuomarina mm. Suomen edustajana elokuvatoimittaja Kalle Kinnunen Suomen Kuvalehdestä. Tuomariston mukaan seksi ei ole koskaan pelkkää seksiä: "Missään se ei ole selvempää kuin ohjaaja ja käsikirjoittaja Dag Johan Haugerudin "Sex" -filosofisessa komediassa. Tässä tarinassa kahdesta ystävästä, jotka huomaavat, että heidän seksuaalisuutensa ja sukupuolensa voivat laajentua yllättävillä tavoilla, elokuva osoittaa, että elämä on juoksevaa ja maailma järjestyy jatkuvasti uudelleen. Se tekee sen taitavasti, myötätuntoisesti ja hilpeästi."

Homous on teema, joka on noussut myös Norjassa esille, mutta hieman erilaisena kuin muualla Pohjoismaissa, jossa homouden kuvaukset kulkevat valtavirran tahdissa kuvaten nuorten ja kauniiden feminiinisten miesten sateenkaarimaailman unelmahöttöä HLBTQI-näkökulmasta. Suurin ongelma homoelokuvissa on asioiden turha pinnallisuus sekä epäelokuvallisuus. Ihan kuin elokuvakielen uudistamisesta ei olisi jäljellä enää mitään; ne jumputtavat aina sitä samaa romanttista kuvaa kauniista lapista, jotka ovat löytäneet ystävistään leikkikavereita himoilleen. Siksi onkin hieman yllättävää, että Norjan päälehti lyttää elokuvan.

Se on erilainen. Samoin ei käynyt viime vuonna pitkään odotettulle Norwegian Dream (ohjaus Leiv Igor Devold) -elokuvalle - ehkä siksi, että elokuvassa oli yhteiskunnallista yritystä., ja tunnelmana kuin tsehovilainen haikea huolestuneisuus ja levottomuus, minkä läpi kuulsi vanhan ja uuden ajan välinen murros. Tsehovilla se oli sukupolvien välinen ristiriita, kun taas elokuvassa se oli heteroiden ja homojen välinen päättymätön sekä peruuttamaton vastakohtaisuus. Se kertoo puolalaisen maahanmuuttajapojan ja piilohomon tarinan. Poika työskentelee Norjassa kalatehtaalla ja kamppailee tunteidensa kanssa. 

Kun sitten lakko puhkeaa tehtaalla, Robertin elämä menee pahasti sekaisin. Elokuvan voi katsoa niin monella tavalla, yhteiskunnallisena kannanottona, Norjan ensimmäisenä homofilminä, sosiaaliseen rasismiin kantaaottavana romeo- ja romeo-rakkaustarinana, mutta elokuvana se ei ole kummoinen eikä valitettavasti poikkea juurikaan genrensä keskivertotöistä. Juuri siksi Seksi-elokuva, jonka trailerista saamme tietää sen olevan vasta ensimmäinen osa trilogiaa, asetti tietynlaisia epäilyksiä elokuvan ylle. Elokuvan traileri vihjaa rauhallisesti etenevästä elokuvasta, missä pohditaan miesten välisen seksuaalisuuden ongelmia arkipäivässä.

Seksi seuraa kahta heteroseksuaalisessa avioliitossa olevaa miestä, joiden odottamattomat kokemukset haastavat heidän käsityksensä seksuaalisuudesta, sukupuolesta ja identiteetistä. Ensin tulee mieleen "vontrierläinen" tunnelma ja dogmameininki. Kun Norwegian dreamissa homous ja sivullisuus näytettiin elokuvassa jo heti ensikuvissa epävarmuutena ja hiipivänä pelkona, Seksissä se on päivänvalossa pohdiskeltua; Norwegian dreamsin homojen katseessa oltiin yhtä oman salaisen halunsa kanssa olla yhtä haluamansa kohteen kanssa, mikä ilmeni viattomuutena ja psykologisena jännityksenä, kun taas Seksissä ollaan hämmentyneitä.

Toisella miehellä on seksuaalinen kohtaaminen toisen miehen kanssa. Toinen mies huomaa näkevänsä unia, joissa David Bowie näkee hänet naisena, mikä herättää hämmennystä. Yllättävää on se, etteivät he koe lainkaan näitä kokemuksia homouden tai uskottomuuden ilmaisuksi. Sex sai ensi-iltansa Berliinin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla 2024, jossa se voitti kolme palkintoa ja sai elokuussa peräti neljä norjalaista Amanda-palkintoa parhaasta käsikirjoituksesta, parhaasta ohjauksesta, parhaasta pääroolista ja parhaasta sivuroolista. Tämä on toinen kerta, kun Haugerud ja Motlys saavat Pohjoismaisen elokuvapalkinnon. 

Dag Johan Haugerud ja Yngve Sæther voittivat palkinnon vuonna 2020 elokuvasta Beware of Children (Barn). Aikaisempia kehuttuja voittajia ovat muun muassa Joachim Trier, Thomas Vinterberg, Ruben Östlund ja Pernilla August; käsikirjoittajat kuten Anna Neye. Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto 300 000 Tanskan kruunua jaetaan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajien kesken. Muut tänä vuonna ehdolla olevat elokuvat olivat Poika ja kuu (Min arv bor i dig) Tanskasta, Fallen Leaves (Kuolleet lehdet) Suomesta, Twice Colonized Grönlannista, Touch (Snerting) Islannista ja Crossing (Passage) Ruotsista.