Norjan ”Aarniolle” 21-vuoden vankeustuomio

24.06.2020

Teksti:

Harald Olausen


Tänään Oslon käräjäoikeus teki pitkään odotetun päätöksen vahvistaessaan Norjan "Aarniona" tunnetun entisen oslolaisen poliisipäällikkö Eirik Jensenin 21-vuoden vankituomioon. Oikeudenkäynti entistä poliisipäällikköä vastaan on maksanut tähän mennessä veronmaksajille jo yli 67 miljoonaa Norjan kruunua. Sekä Eirik Jensen että hänen kumppaninsa Ragna Lise Vikre itkivät, kun tuomio luettiin. Jensen pidätettiin helmikuussa 2014. Hän olisi voinut jäädä eläkkeelle ennen tuomion julistamista. Tunnettua hasiksen salakuljettaja Cappelenia ja poliisi Eirik Jenseniä vastaan aloitettiin oikeusjuttu vuonna 2016. Cappelen tunnusti rikossyytteen, joka koski 16 tonnin hasiksen salakuljettamista Norjan markkinoille. Hänet tuomittiin 15 vuodeksi vankeuteen 18. syyskuuta 2017, kun taas Jensen tuomittiin 21 vuodeksi vankeuteen. Cappelen päätti valittaa tuomiosta. Muutoksenhaku Borgartingin hovioikeudessa alkoi 28. elokuuta 2018.


Jensenin rikoskumppanina toiminut Gjermund Erik Cappelen, alun perin nimeltään Gjermund Maack Thorud, on norjalainen huumeiden salakuljettaja. Cappelen on selittänyt oikeudelle aloittaneensa huumausainekauppansa jo nuoruudessaan. Vuonna 2013 Cappelen pidätettiin hänen johtamansa suuremman salakuljetusverkoston tutkinnan yhteydessä, joka tunnetaan Norjassa nimellä Cappelen-Jensen. Hän selitti myöhemmin, että hän on 1990-luvulta lähtien ollut vastuussa noin 25 tonnin hasiskilon tuomisesta Norjaan. Vuonna 2015 useat Cappelenin hasis-liigassa olevat ihmiset tuomittiin pidempiin vankeusrangaistuksiin. 24. helmikuuta 2014 poliisipäällikkö Eirik Jensen pidätettiin. Häntä syytettiin vakavasta korruptiosta. Cappelen oli paljastanut, että Jensen oli useiden vuosien ajan osallistunut hänen hämäriin bisneksiinsä "kuorien kerman" rikosten päältä. Jensen kiisti syytteet.


Oikeus totesi 28. tammikuuta 2019 Eirik Jensenin syylliseksi törkeään korruptioon, mutta vapautti hänet syytteistä osallistumisesta hasiksen tuontiin. Myöhemmin tuomarit kumosivat aiemman päätöksen, mikä tarkoitti, että koko tapaus oli tutkittava uudelleen. Kaksi ammattituomaria ja viisi muuta tuomaria päättivät Jensenin syyllisyydestä tänään perjantaina 19. kesäkuuta Oslon käräjäoikeudessa. Tuomion lukemisen aikana pidetyn tauon aikana tuomari kertoi VG: lle (Verdens Gang - suomeksi Maailman Meno); Norjan johtava iltapäivälehti), että oli kiistatonta, että Jensen "tarkoituksella ja systemaattisesti" osallistui Cappelenin säännölliseen salakuljetukseen huomattavaan määrään hasista.


Tapaus on jäänyt Suomessa lähes huomioimatta, vaikka kyseessä on lähes identtinen samaan aikaan tapahtunut tapaus Helsingin huumepoliisin johtajan Jari Aarnion kanssa. Jo Aarnion tapauksen yhteydessä pohdittiin kuinka paljon on jäänyt paljastumatta ja mikä todellisuudessa on poliisien osuus huumeiden salakuljetukseen niin Suomessa kuin muissa Pohjoismaissa. Ainakin nyt on tullut selville, että erittäin tuottoisa huumebisnes ei voisi kukoistaa ellei mukana olisi sitä valvovia ja siitä osansa saavia poliiseja muuallakin kuin Kolumbiassa. Jensenin tapaus on ollut iso farssi Norjassa ja on ollut omiaan murentamaan lisää norjalaisten oikeuskäsitystä maan poliisista parhaillaan käynnissä olevan ja Norjaa kohahduttavan miljonäärin vaimon sieppauksen epäonnistuneen tutkimuksen lisäksi. Kamalinta on kuitenkin aiheellinen pelko siitä, ettei kaikki ollut vielä tässä. Huumebisnes kukoistaa Norjassa kovempana kuin koskaan. Mikä rooli siinä on korruptoituneella poliisilla? Tätä norjalaiset tänään kyselevät toisiltaan.